Dodaj do ulubionych

Pytanie do kosztorysantów

15.05.12, 20:31
Witam:)
Od kilku lat zajmuje się opracowywaniem kosztorysów inwestorskich. Chciałabym też zająć się kosztorysami ofertowymi, jednak mam problem bo posiadam tylko wiedzę teoretyczną na temat tych kosztorysów.
Wiem że firma wykonawcza na podstawie przedmiaru kalkuluje własne koszty wykonania robót budowlanych. Skąd jednak bierze te własne koszty? Czy dokładnie analizuje koszt każdego materiału i sprzętu budowlanego? W jaki sposób wycenia koszt robocizny dla danej roboty?
Jak w ogóle wygląda w praktyce cała procedura opracowania kosztorysu ofertowego?
Bardzo proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Pytanie do kosztorysantów 15.05.12, 21:43
      z jakiego programu korzystasz???
      • basia_kosztorysantka Re: Pytanie do kosztorysantów 15.05.12, 22:31
        z Zuzi ale jakie to ma znaczenie?
        • Gość: inżynier program nie ma znaczenia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 08:30
          Jak się robi kosztorysy ofertowe? Tak samo jak inwestorskie tyle że zamiast stawki roboczogodzin na 2012 to coś koło 16-17 zł - wrzucają stawkę narzuconą przez prezesika geszeftu zazwyczaj najniższa krajowa a zdarzają się i tacy oszuści co dają mniejszą stawkę niż obowiązujące !!! minimum !!!.

Z materiałami tak samo - obdzwonienie znajomych hurtowni, wklepują cenę najtańszego materiału - w wielu przypadkach zamiennika który nie spełnia wymogów określonych w dokumentacji projektowej (licząc że nikt tego nie skontroluje - a jak jest kontrola to wielki płacz i tłumaczenie że "nie wiedzieli" :D )

• jarecki_2 Re: Pytanie do kosztorysantów 17.05.12, 09:30
          Jak korzystasz z programu to w tym samym programie robisz kosztorys ofertowy, oczywiście sam program nie ma znaczenia. Jak odpalisz kosztorys to nie klikasz kosztorys inwestorski tylko robisz na piechotę, punkt po punkcie. Każdą pracę znajdujesz, podstawiasz narzuty, wstawiasz stawki i masz.
          • Gość: dori Re: Pytanie do kosztorysantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 22:37
            Mam pytanie czy zalewanie ław fund. odkrytych na płycie z chudziaka .
            W pełnym szalunku dwustronnym z płyt OSB- powinno się liczyć szalowanie jako osobną
            pozycję czy przy zalewaniu pompą ,szalunek jest wliczony do pozycjii.???
            Mam nadzieje że za duzo nie namieszałam.
            • jarecki_2 Re: Pytanie do kosztorysantów 22.08.12, 17:53
              Nie sprawdziłem, mówię z pamięci, można i tak i tak. Można wyjąć szalunki osobno, wykonanie/betonowanie osobno a można wziąć jedną pozycję w komplecie jako wykonanie przy czym szalunki, płyty OSB, i inne koszty znajdą się w tej pozycji automatycznie. Szukaj w 02 podstawowym (druga pozycja od góry) tam będzie jako całość a w uzupełnieniach (pod koniec na samym dole) będzie rozbite na drobne. Przy czym powinno wychodzić na to samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka