pyszi 23.06.12, 20:56 Rozmawiałem z dystrybutorem piecy, podobno coraz częściej ludzie decydują się na tą instalację lub przerabiają piece olejowe na pellety. Czy ktoś przystosowywał piec olejowy na pellety ? Opłaca się ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
animalbar Re: Przeróbka pieca na pellet 24.06.12, 14:00 Mogę polecić. To się na prawdę opłaca. :) Przy tym jest mniej pracy, bo pellet daje mniej popiołu, nie trzeba co rusz doglądać pieca, jest efektywnie i wydajnie... Polecam. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pyszi Re: Przeróbka pieca na pellet 25.06.12, 13:18 A dlaczego warto go wybrać zamiast ekogroszku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 25.06.12, 17:26 > A dlaczego warto go wybrać zamiast ekogroszku ? to jest pytanie retoryczne bowiem pelety sa zarabiscie drogie w stosunku do ekogroszku jesli chodzi o porownanie wagi i wartosci opalowe zwlaszcza ze to odpady z fabryk mebli i podlog laminowanych peletow sie nie wydobywa z mrocznej czelusci ziemi tylko bierze sie z kupy i klei do tejze jak zatem tlumaczyc wysoka cene tychze? naciaganiem klientow na syfiaste kotly i ich wariacje pod kazdym wzgledem niedlugo bedziemy palic peletami w starych sedesach i kranach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 20:28 Witam! Pellet to ekologiczne paliwo z biomasy- ze względu na właściwości energetyczne - zaliczany jest do najbardziej efektywnych źródeł energii, wykorzystywane do ogrzewania domów i innych pomieszczeń. Chętnie odpowiem na Wasze pytania Pozdrawiam Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ko0ciaMuzykja Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.12, 20:59 Nie opłaca się przerabiać lepiej zainstalować piec na węgiel lub ekogroszek. Suchy pallet kosztuje ok. 900 zl/tona. jeżeli jest ekologiczny to nie może zawierać związków wspomagających palenie czyli jest czystym, zmielonym i sprasowanym drewnem. Drewno ma wydajność ok 5 razy gorszą od zwykłego węgla co oznacza, że trzeba go spalić 5 razy więcej. Tak więć porównując jednostka ciepła to np. 1 tona węgla za 700zł albo 5 ton pallet za 4500zł. Wszystko zgodnie z zasadą nowe to droższe... Nie polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinokio Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.197.88.97.edial.pl 05.11.13, 15:38 Kolega pierdoły opowiada. Węgiel może i jest 5x od drewna ale od jakiegoś spróchniałego olchowego. Porównujmy raczej do sezonowanego dębowego lub bukowego. 1 tona ekogroszku to ok 1,5 tony drewna opałowego czyli ok 2,5mp. Pellet z drewna to nie drewno wprost. Ze względu na sprasowanie ma wyższą kaloryczność od drewna i do tego spalając go w kotłach na pellet drewniany mamy doskonałą możliwość zarządzania procesem spalania. Kotły np. Kostrzewy mają palniki które gasną gdy nie ma zapotrzebowania na ciepło i rozpalają się gdy potrzeba. Mają wbudowaną zapalarkę i w okresie braku zapotrzebowania nie spala się ani gram opału. Używam kocioł w/w firmy i wiem że koszty ekogroszku i pelletu są bardzo porównywalne a do tego znikoma ilość popiołu i czystość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.13, 00:43 Witam Kaloryczność naszego pelletu LAVA ta zawartość to około 19,00 MJ/kg, a dla pelletu OLIMP ok 20,00 MJ/kg. Są to wartości na porównywalnym poziomie z ekogroszkiem! Są one o wiele wyższe niż wymagane przez certyfikat DIN! Ważną zaletą pelletów Stelmet jest bardzo mała ilośc pozostałego po spaleniu popiołu. Po spaleniu 1 tony pelletu LAVA pozostanie ok. 3,5 kg popiołu, natomiast z OLIMPU – ok. 2,4kg. W przypadku ekogroszku po spaleniu go w ilości 1 tony potrafi zostać 90kg popiołu, którego w przeciwieństwie do pelletowego, nie można użyć na przykład do nawiezienia ogródka - jest toksyczny! Pellety Stelmet produkowane są z własnych trocin i pakowane w hermetyczne opakowania. Mamy 100% pewność, że parametry naszego produktu są W chwili spożytkowywania dokładnie takie jakie podajemy. Ekogroszek jest najczęściej składowany luzem co sprawia, że przy jego początkowej kaloryczności 24MJ/kg, w trakcie jego spożytkowywania ma kaloryczność na poziomie 16MJ/kg. Pozdrawiam! Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
michallitwin Re: Przeróbka pieca na pellet 26.10.13, 20:24 Przerabianie pieców olejowych na pellet w europie jest zjawiskiem bardzo powszechnym. Niestety w Polsce rynek pelletu dopiero się rozwija i nie istnieje wiele firm, które mogą zaoferować specjalne piece, wkłady do pieców jak również wysokiej jakości pellet. Jeżeli jednak ktoś zdecyduje się na taką przeróbkę to będzie bardzo zadowolony zarówno pod względem kosztowym jak i "ekologicznym" :). Jednak aby tak było należy pamiętać o tym, że w Polsce wielu producentów nie przestrzega za bardzo zasad produkcji tego biopaliwa.. Na palcach jednej ręki można policzyć naprawdę godnych polecenia producentów takich jak Bio-Invest czy berlinek. Pamiętaj o tym przy podejmowaniu decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maurycy Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.13, 18:18 Ja używam pelletu z drewna iglastego z Stelmet i muszę nadmienić że jest to produkt wysokiej jakości , kaloryczny , o minimalnej zawartości siarki tak że popiół wysypuje pod moje krzaczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k42z100 Re: Przeróbka pieca na pellet IP: 213.192.88.* 31.10.13, 08:22 kolegę namówiłem na przeróbkę Buderusa olejowego na zasilanie pelletem. Miał ładną, kompletna kotłownię, szkoda było ją przerabiać pod inny kocioł, np. węglowy. Wprawdzie zyskał by miejsce po dwóch tankach ale... dał sie namówić na palnik (nie powiem czyjej produkcji). W odniesieniu do opłat za olej to palnik na pellety zwrócił mu sie po niecałym roku użytkowania. I co jest jeszcze dla niego ważne, to obecnie nie musi hurtowo kupować dużej ilosci paliwa (przy oleju wchodziły w grę zakupy w jakiejś większej skali, przy weglu chyba też?) przywozi kilka worków kiedy chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.13, 23:26 To jest mój trzeci sezon palenia pelletem. Przeróbka opłacala się od strony ekologicznej, czystości kotłowni i otoczenia , problemów z odpadem , popiołu jest bardzo malo. Finansowo wychodzi podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Przeróbka pieca na pellet IP: 83.238.78.* 19.11.13, 15:17 a ile kosztowała przeróbka?? i czym palisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.13, 20:42 Oczywiście że warto . Ekologia ma przyszłość , czysta kotłownia, mało popiołu a ten co jest można wysyłać na ogródek lub do kosza ogólnego, Jedynie na co należy uważać to z czego jest pellet , Np. ja kupuje pellet ze Stelmetu który jest z drzew iglastych. Przy okazji jest ładny zapach.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko84 Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.net.zeork.com.pl 21.11.13, 09:39 Tak, pellet ma przyszłość. Coraz więcej słyszy się o ograniczaniu opalania węglem, więc podwyżka cen węgla jest tylko kwestią czasu. A pellety? Nie dość, że ekologiczny, to jeszcze w rozsądnej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gary Re: Przeróbka pieca na pellet IP: 194.181.94.* 22.11.13, 18:04 a czy tak przeróbka pieca na ogrzewanie pelletami się opłaca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francisław Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.13, 10:33 Czy są może jeszcze jakieś dofinansowania na przeróbki kotłów na kotły na pellet? Kiedyś BOŚ chyba coś takiego dawał... Odpowiedz Link Zgłoś
reniferek500 Re: Przeróbka pieca na pellet 14.09.14, 10:41 14-09-2014 ,chcę przerobić pic olejowy na pellet Dom z piwnicą to 150 m Koszt montażu wraz z palnikiem i pojemnikiem na pellet to 5,5oo zł dużo Sama nie wiem co robić,ale olejem grzać kolejną zimę się nie da Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kondor Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.11.13, 15:13 Mój znajomy bawił sie w taką przeróbkę, ale z jakim skutkiem to nie wiem. Pellet jest nieszkodliwy i eko, więc ludzie zaczynają nim teraz palić i trudno się dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.11.13, 10:38 ja bym nie chciał przerabiać, tylko wolał kupić nowy, bo nie mam uzdolnień majsterkowych i wątpie, żeby taka zabawa mi dobrze wyszła Odpowiedz Link Zgłoś
olek885 Re: Przeróbka pieca na pellet 20.11.13, 15:32 mój znajomy zamiast przerabiać (mial taki plan na początku) kupił w końcu piec z podajnikiem na pellet od Kołtona, bo miał dosyć palenia węglem. Bardziej mu sie opłaca, bo pellet ładnie sie spala, nie zostawia brudu no i obniża koszty ogrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.11.13, 09:07 Kotły z podajnikiem ulatwiają człowiekowi życie, ale ludzie i tak wolą się brudzić węglem. no, ale to już powoli dobiega końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pina Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.13, 10:44 Moglibyście podać przykład jakiegoś ekonomicznego kotła na pellet? Mam metraż 150m2. Aha i czy np. Stelmet to dobry pellet, który lepszy/tańszy - Olimp, Lava? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mitos Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.13, 22:15 Zaczynają palić, bo to ekologiczne i ma się komfort czystej kotłowni. A z czasem pellet będzie wypierał węgiel (już się słyszy że w Krakowie mają zakazać palenia węglem). Węgla jest coraz mniej i trzeba go wydobywać coraz głębiej + zakazy więc suma sumarum cena będzie rosła. Odpowiedz Link Zgłoś
filemon7045 Re: Przeróbka pieca na pellet 21.11.13, 13:26 Ja uważam że wcale się nie opłaca, szczególnie jeśli masz dawny model pieca. Lepiej kupić nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi.1 Re: Przeróbka pieca na pellet 21.11.13, 21:02 napiszcie ile spalacie tego pelletu przez sezon zimowy, np. poprzednia zima, i jakiej wielkosci dom, jaki koszt ogrzewania za sezon zimowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liuteł Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.13, 14:07 W kotle Kołtona spalam w zimowym do 30 kg pelletu dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamburgesas Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.13, 21:37 Jaki to model kotła dokładnie Liuteł? Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liuteł Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.12.13, 18:01 @hamburgesas - kolton.pl/work/pellduox/ - PelDuox. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocioł Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.14, 20:45 A możecie mi napisać, gdzie znajdę informację na temat kotłów? jakaś strona internetowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Przeróbka pieca na pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.14, 22:10 Witam! Jakich informacji Pan poszukuje? Pozdrawiam Andrzej Wysocki ____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Przeróbka pieca na pellet IP: 5.134.72.* 10.02.14, 08:42 Mam takie pytanie czy montował ktoś palnik na pellet do kotła olejowego "Domgaz" ok 19 KW. Mam do ogrzania ok 150 m.kw. parter z poddaszem użytkowym. Półtora pustaka typu suporeks z 8 cm styropianu Do tej pory ogrzewałem olejem ok 2000/2500 . Czy to się opłaci. W/g kolegi to dobra sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k42z100 Re: Przeróbka pieca na pellet IP: 213.192.88.* 11.02.14, 09:55 zadzwoń do producenta palników - on Ci poda dane wymiarowe niezbędne do wstawienia palnika do kotła. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaiwona13 Re: Przeróbka pieca na pellet 13.10.14, 11:38 Mam piec na pellet już 3 sezon i cóż mogę napisać, wreszcie nie jestem piecowym. W domu jest czysto, zawsze stała tem. i taniej niż palenie drewnem, czy węglem. Jednak piec to nie wszystko trzeba mieć dobry pellet. Kupowałam w kilku miejscach i już zaczęłam żałować wydanych pieniędzy na piec na pellet. Moja znajoma poleciła mi towar od producenta podłóg: tsklepzpodlogami.com.pl/produkt/biopaliwa/pellet/ odkąd zaczęłam palić ich pelletem jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś