Dodaj do ulubionych

elewacja - jak poprawic

22.08.12, 12:20
2 lata temu robilismy ocieplenie ze styropianu i siatki, w dniu wczorajszym została zrobiona elewacja z tynku i w jednym miejscu od góry do prawie dołu jest jasna kreska (ok3-4 cm), tak jakby odcień jaśniejszy. Wykonawca tłumaczy to tym, ze tam był garb, i mówi, ze można jeszcze raz nałożyć tynk na całą tę ścianę. Ale mnie to nie uspokaja, bo to wielka ściana i mam znów kupować tynk? bez sensu... Proszę doradzcie co można z tym zrobić, jest to ściana wysoka frontowa, widac to wyraźnie, mąż nie widzi problemu bo mu to nie przeszkadza. Podejrzewam, zę to też ich wina bo oni powinni poziom sprawdzić, czy jest równo czy nie, jak nie jest równo pewnie powinni zatrzeć klejem, ale tego nie zrobili tak jak powinni. Jaśniejszy kolor na tym pasku prawdopodobnie wynika z mniejszej ilości tynku w tym miejscu, która przy zacieraniu się starła z tego miejsca. Czy teraz posmarowanie pedzelkiem coś zmieni?
Obserwuj wątek
    • jar.os Re: elewacja - jak poprawic 22.08.12, 13:26
      każde poprawianie miejscowo - będzie tylko gorzej , spiep....li robotę i tyle , nie daj się wrobić w kupowanie tynku za Twoje pieniądze , jedyne co można zrobić to oblecieć wszystko raz jeszcze tynkiem ale to spory wydatek...w tym przypadku to majstry powinni go ponieśc.
      • Gość: cromwell Re: elewacja - jak poprawic IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 22.08.12, 16:39
        ewentualnie przeleciec cala sciane farba o tym samym kolorze
        tylko cala sciane
        farba zmienia strukture tynku
        i tylko dobra farba
        nie jakies mobilesy czy inne
        moze byc sto albo kabe
        • jbasko Re: elewacja - jak poprawic 23.08.12, 08:39
          wykonawca też to brał pod uwagę ale ostatecznie ma kłaść jeszcze raz tynk, tzn. również klej, grunt i tynk, ot i 600 zł nie moje, bo on tego nie pokryje, ale wyjścia nie mam:(
          • andre83x Re: elewacja - jak poprawic 23.08.12, 13:27
            To przed kładzeniem tynku nie widział, że jest garb w tym miejscu? To co to za fachowiec, że kładzie tynk na nierówną ścianę. Gdyby ściany wyrównał przed kładzeniem tynku to nie byłoby teraz tego problemu więc według mnie to on powinien pokryć dodatkowe koszty z własnej kieszeni.
            • jo-an-na-29 Re: elewacja - jak poprawic 26.08.12, 14:17
              A nie da się tego jakoś wyrównać? Nie mówię, że się da, pytam, czy ktoś z Was moze nei zna sposobu. Bo tynkowanie całej ściany raz jeszcze to faktycznie kosztowna sprawa. Ale możecie też potrącić wykonawcom za te materiały przy wypłacie, ewidentnie ich wina.
    • lewwysocki Re: elewacja - jak poprawic 25.08.12, 21:41
      gorąco polecam zaprawy porotherm, są super i łatwo się miesza!
    • Gość: michal2020 Re: elewacja - jak poprawic IP: *.centertel.pl 29.11.12, 23:49
      Jak dla mnie ich wina, ale nie jestem rzeczoznawcą. ;) U nas też mieliśmy problem z pracą firmy tynkującej ściany – zrobili ewidentnie po kosztach i nierówno. Od razu udaliśmy się do rzeczoznawcy budowlanego, bo żeby to poprawiać, to za duże koszta by były. Nam pomógł dr inż. Przemysław Stawiarski, wieloletni rzeczoznawca i biegły sądowy. Dzięki niemu wygraliśmy sprawę w sądzie o błąd. Na jego stronie masz do niego kontakt - stawiarski.com.pl/.
    • Gość: ejho Re: elewacja - jak poprawic IP: *.icpnet.pl 14.02.14, 18:30
      jbasko, a jeśli można zapytać- co to za firma? czy to sprawdzeni fachowcy, czy jacyś "panowie z łapanki"? myślę, że to dosyć istotna kwestia, jeśli panowie proponują wydać kolejne pieniądze na to, co powinno już dawno być zrobione. jeśli chodzi o systemy i obudowy elewacyjne- radzę korzystać z usług firm, które są znane i sprawdzone, a wtedy nie będzie takich wpadek. mój remont przebiegał bez zakłóceń, a w razie jakichkolwiek wątpliwości po prostu dzwoniłem i wszystko było wyjaśnione (oczywiście bez szkody dla mnie). warto zapytać jakiegoś innego fachowca o radę, może podpowie zupełnie coś innego (może coś w rodzaju www.fortis.com.pl/ ). mam nadzieję, że wszystko dobrze się zakonczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka