Dodaj do ulubionych

Panele podłogowe - tańsze i droższe

09.09.12, 03:00
Zdecydowanie stawiam na panele drewniane. Nie ma to jak naturalne materiały, a drewniana podłoga to świetna baza dla wystroju każdego wnętrza. W dodatku mamy w kraju sprawdzony producentów, docenianych w wielu krajach za granicą.
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 09.09.12, 07:32
      Tak, to prawda, ale te panele drewniane, dla zmyłki nazywane są deską. Jak są przyklejone do podłoża, to są ciche i dobre w użytkowaniu. Trzeba tylko uważać, by ich nadmiernie nie zniszczyć, bo ograniczone są możliwości ich renowacji przez cyklinowanie. Podłogi na dziesięciolecia użytkowania, to te tradycyjne. B.Klimkiewicz.
      • 2minime Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 09.09.12, 12:05
        Myślę, że te panel drewniane 3 cyklinowania spokojnie przejdą, a to chyba niezły wynik...
      • kuba2072 Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 15.02.13, 16:22
        Tez spotkalem sie z tym samym wprowadzeniem w blad... Dobrze ze sie mialem kogo poradzic.
    • lena_87 Panele podłogowe - tańsze i droższe 09.09.12, 15:45
      Artykuł bardzo pomocny, bo jestem zielona w kwestiach budowlano - remontowych. Z tego co widziałam w sklepach to wybór paneli jest duży. Mam ten kłopot, że szukam wyłącznie takich , gdzie salon zapewnia montaż, wstępnie mam upatrzone panele Vox, ale przed zakupem szukam jeszcze opinii na ich temat.
    • Gość: vvv Ja w sprawie kurzenia spod paneli IP: *.ists.pl 09.09.12, 17:49
      Do artykułu o panelach jest podpięty inny o kurzeniu się ścian pyłem ze słabej wylewki spod panela który nie był przyklejony.
      Czy każdą wylewkę, nawet taką w świeżo zbudowanym mieszkaniu czyli nową też trzeba/powinno się zabezpieczyć przez zagruntowanie? A może dokładne odkurzenie a potem położenie folii którą i tak trzeba zastosować przeciw wilgoci wystarczy?
    • Gość: bekt Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe IP: 46.187.182.* 10.09.12, 00:09
      Zgadzam się z moim przedmówcą, jedna z takich firm jest Barlinek. To solidna Polska firma, doceniona nawet poza granicami naszego państwa.
      • 2minime Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 10.09.12, 21:24
        To prawda - jak właśnie przeczytałam deska barlinecka zwyciężyła w niezależnym teście jakości podłóg drewnianych, przeprowadzonym przez SP Szwedzki Instytut Techniczny na zlecenie Testfakta. www.barlinek.com.pl/aktualnosci/article,226,1,1.html
    • zaprojektujemy Panele podłogowe - tańsze i droższe 10.09.12, 10:09
      Jeśli chodzi o podłogi to wiadomo , że deska drewniana jest najlepsza, choć oczywiście tez ma swoje nieliczne wady. Przy mieszkaniach wykańczanych mniejszym budżetem, czy na wynajem, opcja pośrednią jest deska barlinecka, z szeroką gamą kolorów. Przy aranżacji mieszkania w stanie developerskim , warto zainwestować w dobrą podłogę, nawet kosztem mebli itd, które można będzie dokupić później, podłogę dużo trudniej potem wymienić niż kanapę :)
      • Gość: Kacha Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.12, 17:14
        To prawda, że łatwiej wymienić meble niż podłogę ale nie każdy może sobie pozwolić na litą podłogę. Pod względem cenowym deska barlinecka wychodzi dużo taniej szczególnie jak się ją samemu kładzie. Wyglądem się nie różni a przynajmniej nie trzeba tyle czekać co z parkietem.
        • zaprojektujemy Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 17.09.12, 17:20
          Zgadzam się, w Decoroom klienci wybierając podłogę najczęściej korzystają właśnie z Deski Barlineckiej, z uwagi na dość dobrą jakość produktu, rozsadną cenę, ale także krótki czas położenia.
    • karol.karski Zwykłe panele 12.09.12, 14:52
      To zależy od ceny, nie wszystkie panele drewniane są dobre.
      Wystarczy, że woda się wyleje ze szklanki i panele potrafią pęcznieć no i się odkształcić.
      Może takie panele są ładne, ale nie zawsze praktyczne.

Ogłoszenia Zlecenia
      • Gość: Andrei Re: Zwykłe panele IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.12, 16:40
        Wszystko na chwilę obecną ma swoje plusy i minusy nie ma rozwiązania idealnego, jak ktoś lubi zmiany nie ma lepszej rzeczy niż panele, które można stosunkowo często wymieniac bez jakiegokolwiek żalu bo koszt nie wielki, a poziom wykonania wciąż się podnosi: megastore.pl/104185,Brilliance-Floor-Panele-podlogowe-Charm-merbau-azjatycki-Z116-AC4-9mm.html
        • mateo3012 Re: Zwykłe panele 15.02.13, 17:02
          Jestem tego samego zdania
    • moniak.89 Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 18.09.12, 16:48
      Tu jest ardzo ciekawy artykuł o wyborze paneli: panele-parkiety.pl/artykuly/ktore-panele-wybrac.html
    • Gość: marcin mazurek Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 01:34
      Odradzam zatrudnienie do podłóg budowlańca Marcina Mazurka ok. 30lat z Lublina , obecnie ukrywającego się w Dublinie. To niesolidny pracownik, pracuje na czarno, bez faktur, pobiera wyłącznie zaliczki i i nie kończy prac.
    • Gość: edek Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe IP: *.ip.netia.com.pl 25.09.12, 09:09
      Uważam, że nie ma nic lepszego niż podłoga drewniana. Żaden panel nie będzie tak trwały
      zobacz podłogi Panmar
      podłogi Bauwerk
      deski na ogrzewanie podłogowe

• zaprojektujemy Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 30.09.12, 13:31
        Wszystko się zgadza i to jest oczywiście prawda, ale trzeba brać pod uwagę budżet jakim sie dysponuje, dobra drewniana podłoga z reguły kosztuje 7-8 razy więcej niż panele, plus koszty ułożenia itd. Z drugie strony podłogę kładziemy na lata i akurat w ten materiał warto zainwestować, nawet kosztem późniejszego kupienia mebli, czy dodatków.
    • naturelife Panele podłogowe - tańsze i droższe 26.09.12, 08:49
      Zdecydowanie prawdziwe drewno, może i jest droższe ale o wiele lepsze, bardziej wytrzymałe. Moim zdaniem najlepszą firmą w tej dziedzinie jest Barlinek. To polska firma, która zyskała uznanie nie tylko w Polsce ale również poza jej granicami.
      • Gość: stefek Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.12, 16:13
        Drewno wcale nie wychodzi drożej niż np. panele laminowane wystarczy, że się porówna czas użytkowania i wyjdzie że panele trzeba kilka razy zmienić + robocizna za układanie a drewno jeszcze nas przeżyje;-)
        • zaprojektujemy Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 10.10.12, 10:47
          No nie do końca po drewno trzeba np. co jakiś czas cyklinować, nie jest też tak , że panele się po 2-3 lata wymienia , raczej nikt tego nie robi, czasem prędzej się zmienia mieszkanie niż podłogę :) Choć oczywiście jeśli nas stać lepiej od razu zainwestować w dobrą podłogę, to jeden z najważniejszych, jeśli nie najważniejszy element wykonczeniowy w mieszkaniu.
          • mojdomtoja Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 15.10.12, 13:19
            Wymiana podłogi wiąże się z dużym wysiłkiem zarówno finansowym jak i organizacyjnym więc raczej nie ma sensu kłaść byle jakich paneli, które zaraz będzie trzeba wyrzucić.
            • zaprojektujemy Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 17.10.12, 20:24
              Oczywiście, że tak, dlatego przy decyzji o wyborze materiału warto się chwilę dłużej zastanowić , czy nie zainwestować większych środków na podłogę, kosztem np. mebli, które można dokupić później.
              • Gość: Henio Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 14:27
                Nie chce mi się wierzyć, że przy tak dużych inwestycjach jak remont czy budowa domu ktoś może oszczędzać na podłodze? Przecież to jeden z najważniejszych elementów domu. Laminowane panele za kilkanaście złotych to nie jest trwałe i ładne rozwiązanie. Nie stać na lite dechy to trzeba pomyśleć o deskach warstwowych ale nie kupować dziadostwa.
                • zaprojektujemy Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 08.11.12, 16:06
                  Niestety Heniu wiele osób woli większy telewizor niż lepszą podłogę :) Zawsze staramy się to tłumaczyć, że tv możemy kupić lepszy za rok, a podłoga to serce mieszkania i jej przecież nie będziemy wymieniać długo, jeśli raz porządnie zainwestujemy.
                  www.decoroom.eu
                  • 2minime Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 14.11.12, 23:06
                    No tak... Jak do domu przyjdzie przeciętny gość to nawet płytki drewnopodobne weźmie za prawdziwe drewno, a przekątna i firma telewizora mówi sama za siebie +10 do prestiżu :P
                    A poważnie to wiadomo, że są ludzie wybierający najtańsze laminaty, którzy po prostu nie są w stanie przekroczyć pewnego progu cenowego i nie należy ich za to potępiać, ważne, że decydują się na remont, aby mieszkanie wyglądało schludnie.
                    Dziwi mnie tylko taka sytuacja, kiedy jest możliwość rozłożenia jakoś kosztów np. w kredycie na cały dom, a ludzie decydują się na laminaty. Drewno zupełnie inaczej się starzeje i nie wychodzi z mody, więc moim zdaniem zawsze warto w nie inwestować.
                    • zaprojektujemy Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 16.11.12, 13:27
                      Klientom , którzy do nas przychodzą, z którymi rozpoczynamy współpracę, staramy się uświadomić jedną rzecz, mieszkanie aranżujemy, wykańczamy, projektujemy przede wszystkim dla siebie. Nie ma co patrzeć na to , że wujkowi, czy znajomemu nie będzie się kolor ścian podobał itd. My tam będziemy mieszkać, my tam musimy się dobrze czuć, to nam musi sie to podobać.
                      www.decoroom.eu
                      • Gość: Oki Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 12:23
                        Nie znoszę laminatu i chcę kupić panele drewniane. Z braku kasy - te tańsze. Ale właśnie, czy można ufać panelom drewnianym za 60 - 80 zł z marketu budowlanego? Zdarzają się takie promocje i nie wiem, czy bezpiecznie jest się skusić. Czy takie deski są po prostu gorsze?
                        • Gość: Zombik Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 18:11
                          Jak chcesz mieć prawdziwe drewno to raczej nie poniżej 100zł/m2. Z tego co wiem to barlinek ma w tej cenie trójwarstwową deskę.
                        • 2minime Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 12.12.12, 18:55
                          Trzeba sprawdzić jakiego gatunku są te panele, żeby mieć świadomość co się wybiera. Dużo zależy od producenta, lepiej wybrać sprawdzonego, który daje długoletnią gwarancję na swoje produkty. W Leroy-Merlin często można trafić deskę warstwową z barlinka w promocyjnej cenie, coś ok. 80-100zł.
                        • zaprojektujemy Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 17.12.12, 13:38
                          Gorsze zdecydowanie. Jest takie pojęcie jak towar marketowy, np. płytki są często gorzej skalibrowane, mniej równe krawędzie mają, przez co trzeba robić większe fugi itp. Nie bez przyczyny w Decoroom korzystamy tylko z materiałów bezpośrednio od producentów.
    • memo93 Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 08.11.12, 16:20
      Jasne drewniane są super ale ich cena odstrasza zwykłego Kowalskiego, ja do sypialni swojej i dzieciaków brałem zwykłe laminowane tylko nie gładkie 33zł m/2 i mam spokój- Kronopol
      • Gość: Loco Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.12, 15:52
        W tej cenie dobre są jeszcze eggera też do 30 złotych także mogę polecić do pokojów ewentualnie do salonu ale to też powyżej 7mm.
    • budowlan1ec Panele podłogowe - tańsze i droższe 09.11.12, 14:10
      Witam. W przypadku dokonania odpowiedniego wyboru polecam skontaktować się z firmą Green Step www.greenstep.pl. Korzystałem z ich usług i mogę polecić!
    • metka88 Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 18.11.12, 16:59
      Nam projektant zaproponował panele Vox Brylant.Szukaliśmy ładnych w klasie AC5. I dodatkowym plusem jest, że mają 20 lat gwarancji co nas ostatecznie przekonało.Teraz myślimy jeszcze co położyć w łazience na podłodze, płytek mam trochę dosyć.Może ma ktoś panele w łazience?Warto?
      • jo-an-na-29 Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 08.12.12, 19:57
        Ja jeszcze nie mam, ale na pewno będę mieć w łazience panele, bo płytki są za zimne, a ja chodzę po mieszkaniu boso. Także na bank. Mam juz w kuchni i też nie mam żadnych problemów :) więc polecam i do kuchni i łazienki balterio. JAk inne wypadają nie wiem.
        • 2minime Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 09.12.12, 20:49
          Zwłaszcza dla tych, którzy lubią chodzić boso najlepszym rozwiązaniem na podłogę jest naturalne drewno! Niektóre gatunki śmiało można stosować również w łazience.
          Co do paneli laminowanych to zwykłe nie nadają się do łazienki. Słyszałam o takich specjalnych do łazienki, ale to nowość, więc nie wiadomo jak się spisują... Na pewno ładniejsze i cieplejsze będzie naturalne drewno.
          • forum.master Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 10.01.13, 21:44
            naturalne drewno to się akurat do niczego nie nadaje, a deski podłogowe, to są nafaszerowane chemią. więc porządne panele są lepsze, bo się mniej zużywają. i tyle.
    • Gość: Ariadna Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe IP: *.centertel.pl 13.12.12, 16:31
      A taka podłoga drewniana, ktoś ma w domu? Chcemy ją położyć także w kuchni i łazience.
      www.drzwiipodlogi.vox.pl/podloga_drewniane_globalwood_od_reki/
      • jo-an-na-29 Re: Panele podłogowe - tańsze i droższe 16.03.13, 13:44
        Podłoga drewniana do łazienki i kuchni się chyba nie sprawdzi :/ za dużo tam wilgoci, która będzie wnikać w drewno. Lepiej dobre panele kupić, bo im nie zaszkodzi. Właśnie pergo i balterio są bardzo trwałe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka