IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 16:55
Na co zwrócić uwagę kupując działkę ?? Jakie wymiary powinna miec "dobra"
działka?? jak powinna byc położona np. południowa północna itp. Mamy na oku
fajna działke tzn w dobrym miejscu ale ma tylko ok 500 m2 (20 x 24) Niby
projek domu (wstępny)wymaga 18,6x 18,0 więc się zmieści ale dużo chyba nie
nie zostanie :( Zastanawiamy się czy to nie jest oby za mała działeczka ??
ja wiem ze wielkośc działki jest subiektywną oceną i zależy od indywidualnych
uupodobań ale 500 m to chyba nie jest dużo ??
Obserwuj wątek
    • Gość: jap Re: działka IP: *.acn.waw.pl 05.07.04, 21:16
      A budować się na niej da? Miejscowy urząd (starostwo) wydaje Warunki Zabudowy i
      Zagospodarowania Terenu. Tam określają np. co można i czy w ogóle można
      budować, maksymalną powierzchnię zabudowy itp. Ten dokument można, a nawet
      należy zdobyć przed kupnem działki, żeby nie było niespodzianek. Działka jest
      rzeczywiście raczej mała. Ja buduję na 620m2, a powierzchnia zbudowy nie może
      być większa niż 30% razem ze wszystkimi utwardzonymi miejscami (podjazd, taras,
      dojście, śmietnik itp.) Trudno się w tym zmieścić!
    • Gość: Paweł Re: działka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 10:58
      pozwolę wejsc w temat.
      Warunki Zabudowy i
      Zagospodarowania Terenu mi wydadża jak nie jestem jeszcze włascicielm
      działki oraz gdy brak "planu zagospodarownia...."
      • Gość: wert Re: działka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 11:11
        Warunki zabudowy wydaja spokojnie (po uiszczeniu płaty rzecz jasna ;)) nie
        trzeba byc właścicielem działki należy znać tylko jej numer, taki wniosek
        obecnie złożyłam do starostwa nie wiedziałam że tam może być ustalone jaki
        procent ma wynosić powierzchnia zabudowy
        chodzi mi tylko o to czy lepsza jest działka zorientowana na północ na południe
        czy jeszcze inaczej ?? I Dlaczego ?
        • Gość: jap Re: działka IP: 195.136.36.* 06.07.04, 13:10
          Chyba nie ma jakiegoś jednego, dobrego położenia działki. Mogą być tylko
          wyjątkowo kiepskie, np. działka na północnym zboczu - zawsze w cieniu.
          W pozostałych przypadkach trzeba odpowiednio dobrać projekt, bo zależy jeszcze,
          jaki jest układ dróg i sąsiadów. Mogę powiedzieć, jaki był mój wybór. Działka
          prostokątna, dość wąska, dłuższa oś północ-południe. Od wschodu główniejsza
          uliczka, od południa - węższa. Północ i zachód - sąsiedzi. Dom ma układ: od
          północy garaż bez okien, od południa okno (wykusz to podłogi) "salonu" i
          ogródek, od wschodu kuchnia (chłodniej po południu), wejście i wjazd do domu,
          łazienka i jedna sypialnia, od zachodu dwa mniejsze pokoje i drugi
          wykusz "salonu". Najwięcej słońca w salonie, mniej w sypialniach i kuchni.
    • Gość: ella Re: działka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 12:27
      Ja kupuje "Ładny dom" bo marzy mi sie moj wlasny:-).
      W nr 6 i 7 jest napisane troche o planowaniu pomieszczen wzgledem stron swiata.

Pozdrawiam
      ella

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka