Dodaj do ulubionych

plama na ścianie

12.06.13, 22:29
Witam. Może Wy mi pomożecie. Ostatnio malowaliśmy kuchnie. No i wyszła plama zamiast ją jakoś usunąć jak to blondynka pomalowałam kawałek ściany jeszcze raz i teraz wyszedł mi na ścianie ciemniejszy kwadrat i nie mam pojęcia jak go usunąć by ściana miała jednolity kolor i by nie było tej plamy. Co można zrobić? Z góry dziękuje za rady. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gtrstig Re: plama na ścianie IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.13, 23:15
      Szczerze powiem, że będzie Ci ciężko coś z tym zrobić miejscowo. Najprostszym rozwiązaniem będzie pomalować tylko tą ścianę po całości od nowa. Przed takim malowaniem dobrze użyć emulsji gruntującej, która jest biała, więc farba będzie lepiej kryła i nie będziesz miała takich kleksów :) Ja najczęściej używam emulsji gruntującej Grunt Śnieżka wtedy kiedy chce przemalować ścianę, ponieważ wyrównuje chłonność podłoża, dzięki temu farba nawierzchniowa lepiej się rozprowadza.
    • jarecki_2 Re: plama na ścianie 13.06.13, 06:52
      Istotny jest powód powstania tej plamy. Plama jest efektem nie pomalowania lub nie dokładnego pomalowania ściany w tym miejscu a następnie pomalowania tylko tego miejsca na przykład grubiej i powstała różnica w odcieniu farby? W takim przypadku trzeba pomalować całą ścianę ponownie a być może dwukrotnie do uzyskania jednolitego koloru.
      Jeśli natomiast plama jest efektem jakiegoś czynnika, który powoduje, że w tym miejscu zawsze powstanie taka plama, na przykład nie odtłuszczona powierzchnia ściany przed malowaniem lub nie zlikwidowany zaciek po zalaniu, zawilgoceniu ściany w tym miejscu to żadne kolejne malowanie nie pomoże, plama będzie widoczna do momentu likwidacji przyczyny jej pojawienia się. Najprostszym sposobem jej likwidacji w takim przypadku jest potraktowanie takiej plamy specjalną farbą na plamy i ponowne, dwukrotne pomalowanie całej ściany już normalną farbą.
    • Gość: janek Re: plama na ścianie IP: *.lasypanstwowe.gov.pl 26.04.14, 16:48
      pomaluj na plamy od tłuszczu śmietaną 12/prpctową i poczekaj jak wyschnie to potem pomaluj tym samym kolorem jaka jest ściana i plama zaniknie całkowicie ten sposob jest na wszystkie plamy niezawodny i sprawdzony pozdrawiam
    • polkrisss Re: plama na ścianie 27.04.14, 05:58
      Nic nie zrobisz miejscowo. Zagruntować i farbą gruntującą i pomalować od nowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka