Dodaj do ulubionych

taniej ogrzewac dom - jak to zrobic?

16.09.13, 20:13
Zima lubimy ciepełko, ale po podliczniu kosztów za poprzedni sezon grzewczy zalapalem się za glowe. Prawie 6 tysiecy poszlo z dymem. Potrzebuje zlotej i skutecznej rady: jak obnizyc koszty ogrzewania domu? (dom rocznik 2010, 140 m2, ocieplony,nowa stolarka)
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 17.09.13, 15:43
      Kupić piec na olej opałowy (piec Lamborghini 13000 - 15000 zł), kupić zbiornik na olej (1000 litrów to wydatek jakieś 300 zł) zorganizować sobie zużyty olej silnikowy z warsztatu samochodowego (darmo tylko trzeba odebrać) lub ostatecznie kupić po prostu w cenie 90 groszy za litr max, zgromadzić tego oleju jakieś 2000 litrów na dom wielkości 200 - 250 m2 i grzać w zasadzie za darmo.
      • kleha Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 28.07.14, 18:28
        SI 7TE.
    • Gość: stantu Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.13, 15:23
      Zainwestuj w lepszy kociol, najepiej z automatycznym podajnikiem. Sterowniki same ustawia ci dozowanie ekogroszka. No i dobry wegiel jest konieczny.
    • Gość: martel Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.09.13, 13:57
      Treściwy, czyli kaloryczny wegiel. Jak cos wypróbuj tez od t.o. – kryptonim coby nie posadzili mnie o reklamowanie. Ja się skusiłem i nie narzekam. Zamawiam przez internet i dowoza za free. Nie jest tez az taki drogi, a marce ogolnie można zaufac.
      • Gość: lekos Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.09.13, 13:42
        Noo podbijają internet. Widziałem strone, calkiem, calkiem i chyba reklamę na you tubie. Ale do rzeczy majawegiel w porządku, w tej cenie nigdzie nie znalazłem lepszego, a naszukałem się – chyba rok testowałem inne regionalne firmy, czasem sporo mnie kasowali za transport, a oni faktycznie nie biora za dostawe. Polecam w alej rozciaglosci. :)
    • nawalonych7krasnali Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 26.09.13, 16:02
      Może napisz co to za dom i jak ocieplony - samo opisanie, że OCIEPLONY to nic nie znaczy - co jest ocieplone i jaka warstwą: podłoga, fundamenty, ściany, strop, jaka gruba ściana itp. Dodatkowo nowa stolarka to nie oznacza, że dobra.
      • erzecznikknauftherm Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 11.08.14, 11:36
        Dokładnie - tak jak napisał Przedmówca, aby otrzymać rzeczową odpowiedź ważne aby podać jak konkretne przegrody budowlane są zbudowane. Z jakich warstw się składają i jakie mają grubości. Ważne także, aby zapewnić ciągłość termoizolacji - a więc zapewnić skuteczne ocieplenia wszystkich przegród sąsiadujących ze środowiskiem zewnętrznym, a także z pomieszczeniami nieogrzewanymi.
        e-rzecznik Knauf Therm
    • Gość: olo Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? IP: 80.50.228.* 26.10.13, 12:55
      jakoś nie przemawia to do mnie koszt około 30,000 zł do tego odwiert 50-75 zł za metr .No i podstawowa wada musisz to wszystko jakoś zasilać czyli koszt prądu a jak nie ma zasilania bo akurat zerwało linie to dupsko marznie.Kiepski pomysł to chyba dobrze wygląda tylko na folderze.
    • Gość: Mirek Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 17:23
      Ja zmieniłem ogrzewanie na pellety. Na razie jest w porządku . Kiedyś miałem piec na węgiel i koks -skutek wieczny kurz ,bród i problem z popiołem, do tego drogo. Potem zaczęliśmy ogrzewać gazem , owszem czysto było ale żeby było ciepło to w totka trzeba wygrać ,podwyżki dwa razy w sezonie. Wreszcie znaleźliśmy alternatywę -pellety- Było ciepło, czysto , mało popiołu i jak na razie cena bez zmian. Mam nadzieje że dalej tok będzie.
      • moricki97 Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 27.03.14, 11:43
        Zmieniłem na ten sezon kocioł na spalanie pelletu . Muszę przyznać że był to dobry pomysł . Skorzystałem też z opinii jakie czytałem na rożnych forach i kupiłem wysokokaloryczny pellet 20MJ/kg ,okazał się bardzo dobry.
    • harry_callahan Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 28.10.13, 17:31
      O minimalizacji kosztów ogrzewania trzeba myśleć już na etapie wyboru projektu. Domy z łamanym wielokrotnie dachem, z lukarnami, balkonikami, wykuszami, tarasikami zawsze generować będą straty cieplne.
      • erzecznikknauftherm Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 11.08.14, 11:39
        To prawda. Najlepsze parametry energetyczne dla przegród budowlanych uzyskuje się w przypadku zwartych brył budynku.
        e-rzecznik Knauf Therm
    • Gość: . Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.13, 19:11
      najtaniej jednak byłoby kupić kilkanaście worków węgla i nosić je w każdej wolnej chwili na wyścigi.

Bez żartów, współczuję- POdwyżki są systematyczne w kraju Partii Oszustów i Platformy Oszukanych
    • Gość: grubello Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.13, 22:12
      A co to znaczy że dom ocieplony? Ile masz cm styropianu/wełny? I na jakiej ścianie (materiał i grubość?). W moim przypadku koszty są tak o połowę niższe... Dom 110 m2, ściany z Porotherm 30 ocieplonego 12 cm styropianem grafitowym. Efekt jest taki że nawet przy -20 nie rozkręcaliśmy ogrzewania na full, bo nie miało to sensu :)
    • Gość: Mijas Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.13, 20:28
      Ogrzewam dom pelletem, mamy ciepło i czysto . Finansowo tez nie źle wychodzi.
      • Gość: gogdan Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? IP: 194.181.94.* 26.11.13, 18:14
        dobrze ocieplić dom i zakupić dobry piec najlepiej z zasobnikiem na pellet i ekogroszek
        • Gość: nowik Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.13, 22:46
          Czy pellety Stelmetu są dobre i opłacalne? Pytanie nowicjusza ;)
    • kotarbas Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 28.03.14, 09:23
      A czym grzejesz dom (piec, opał) jaka warstwa ocieplenia?Ile Ci w tę zimę zeszło z konta przez ogrzewanie?
    • krajovy Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 26.06.14, 10:46
      za mało danych podjesz, już ci na to zwrocono uwage: sposób i rodzaj ocieplenia etc. A i to nie wszystko: info o stolarce drzwiowej i okiennej tez mało mówi. Jakie masz konkretnie drzwi zewn. z jakim współczynnikiem przenikania ciepła? Będzie stanowić sporą różnicę, jeśli zamontujesz drzwi zewnętrzne Hormanna np. ThermoPro Plusy z pełną płytą gdzie wspolczynnik masz na poziomie 0,8 W/(m2K) - a drzwi, dla ktorych w ogole nie ma skali dla wspolczynnika :D wiater ci hula po korytarzu itd.
      to samo np. z garazem. nie piszesz, czy garaz masz w bryle budynku, czy wolonostojący. jesli masz w bryle, to czy brama jest ocieplana, czy nie. jak nie - to moje gratki, ogrzewasz poł ulicy ;P jesli brama ocieplana, to też pytanie jeszcze jaka grubosc paneli - 20 a 40 robi roznice. kolejna kwestia - montaz. czy brama jest szczelna itp. powieś brame Hormanna albo jakiś dramat z rodzaju tych, które są bohaterami watku "Brutalne zdjęcia z miejsc montazu" to tez róznica będzie ewidentna.
      • derudy Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 08.07.14, 16:33
        ThermoProPlusy Hormanna albo ThermoSafe.
        Kiedyś czytałem opracowanie, jaka procentowo ilość ciepła ucieka przez drzwi
      • przemo1435 Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 27.07.14, 00:20
        A może drzwi dobrze trzymające ciepło w domu? Ja mam Eco Polar porty, które są dedykowane takim zadaniom i spisują się dobrze. Dom jest zauważalnie łatwiej ogrzać.
        • nawalonych7krasnali Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 28.07.14, 10:58
          przemo1435 napisał:

> A może drzwi dobrze trzymające ciepło w domu? Ja mam Eco Polar porty, które są
          > dedykowane takim zadaniom i spisują się dobrze. Dom jest zauważalnie łatwiej og
          > rzać.

No ta. Zdecydowana racja - drzwi dobrej firmy to podstawa. I tow dodatku wymienionych firm. Wtedy z łatwością ogrzejesz dom nawet nie zamykając okien...
    • hamakowa Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 28.07.14, 15:55
      Polecam instalację solarna płaską, jeśli podgrzewasz też c.w.u. połączoną z instalacją podłogową. Koszty ogrzewania naprawdę maleją!
      • kleha Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 28.07.14, 18:39
        SI 7TE lub SI 8TU i po sprawie.
      • erzecznikknauftherm Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 11.08.14, 11:42
        W naszym klimacie instalacja solarna sprawdza się tylko przy podgrzewaniu cwu.
        e-rzecznik Knauf Therm
    • erzecznikknauftherm Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 11.08.14, 11:30
      4darko napisał(a):

> Zima lubimy ciepełko, ale po podliczniu kosztów za poprzedni sezon grzewczy zal
      > apalem się za glowe. Prawie 6 tysiecy poszlo z dymem. Potrzebuje zlotej i skute
      > cznej rady: jak obnizyc koszty ogrzewania domu? (dom rocznik 2010, 140 m2, ocie
      > plony,nowa stolarka)

Jeśli dom jest już użytkowany, a tak jest w powyższym przypadku sugeruję, aby przeanalizować możliwość termomodernizacji budynku lub jego ocieplenie jeśli budynek w ogóle nie posiada warstwy ocieplenia. Dodatkowo ważna jest także ciągłość termoizolacji, a co się z tym także wiąże możliwość występowania mostków termicznych. Brak ciągłości termoizolacji oraz występowanie mostków cieplnych liniowych, jak i punktowych powoduje, że ciepło "ucieka" z ogrzewanych pomieszczeń.
      e-rzecznik Knauf Therm
      • 1leszczynka Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 27.08.14, 16:55
        przede wszystkim termomodernizacja.
        ale nie tylkow zakresie ocieplenia budynku: sciany, ale tez stolarka otworowa.
        naprawde zobaczysz roznice montujac drzwi ze wspolczynnikiem przenikania ciepla na poziomie 0,8 jak np ThermoproPlusy Hormanna w porównnaiu z drzwiami, gdzie taki wspolczynnik jest hohoho o niebo gorszy
        dalej - brama garazowa. tu podobnie: wstawisz zwykłą nieocieplaną płytę, ciepło będzie uciekać. zainwestujesz w porządną ocieplaną segmentówkę o gr. 40 mm - tez roznica, prawda? Dolóż do tego jeszcze nowa ościeznica thermoframe hormanna do garazowych bram segmentowych i zapominasz o mostkach termicznych.
        Prawda jest taka, że termomodernizacja kosztuje, ale są to koszty, ktore się zwracają. pozdr.
        • erzecznikknauftherm Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 28.08.14, 14:42
          Zgadzam się, że termomodernizacja powinna objąć wszystkie przegrody budowlane wielowarstwowe, które mają bezpośredni kontakt ze środowiskiem zewnętrznym. Także stolarka okienna i drzwiowa, czyli przegrody typowe mają ogromny wpływ na zachowanie ciągłości termoizolacji.
          e-rzecznik Knauf Therm
    • jok-err Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 27.08.14, 21:28
      Po pierwsze przyzwyczaić należy organizm do niższej temperatury-nie mówię o zmianie o 10 stopni ale o 3 już koszty po zimie się zmniejszą. Analizować metodę ogrzewania można przy budowie domu a jak już masz wybraną formę to niewiele teraz zmienisz.
      • muszyna3 Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 04.09.14, 16:24
        Trochę racji w tym jest, można przykręcić kaloryfery w sypialni i w pomieszczeniach nie używanych. Kiedy wychodzimy z domu również. termomodernizacja to jednak w dzisiejszych czasach stadard, najlepiej z 15 cm i dobrym izolatorem dla mnie wymiata termonium Plus termoorganiki w ich systemie ew. wełna Rockwolla ale żeby mieć takie parametry jak styro to trzeba sporo oj sporo kaski więcej wydać.
    • ligget33 Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 05.09.14, 15:14
      Polecam poczytać kącik eksperta, tam są dobre razy jak oszczędzić na sezonie
      www.dedietrich-solary.pl/kolektory_sloneczne
      • adam1130 Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 11.09.14, 09:28
        można zastosować piec miałowy to ogrzewanie jest najtańsze natomiast ma jedną wadę trzeba się narobić i mamy pył w całej kotłowni, można zastosować ogrzewanie kominkowe też wychodzi tanio ale się pyli w całym domu .
    • rekord88 Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 09.09.14, 16:43
      Termo Organika ( styropian) w ich systemie ociepleń to moim zdaniem nr 1 obecnie na rynku
    • 1leszczynka Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 26.09.14, 19:33
      Faktem jest, że ryzykowne jest mówienie tylko o jednym z elementów: np. tylko o odpowiednim rozwiązaniu grzewczym, albo tylko o właściwym ogrzewaniu budynku, albo tylko o przyzwoitej stolarce otworowej z górnej półki z najbardziej zaawansowanymi technologicznie patentami, jak np, system uszczelnień tfermoFrame stosowanych przez hormann .
      Zeby uzyskać efekt, trzeba zainwestować, w odpowiedni produkt, w sprawdzonego producenta, Ale ze swiadomością, ze ta kasa sie zwroci. na swiecie energooszczednosc jest teraz w modzie, fajnie by było, gdyby ta moda przyjeła się w Polsce.
      • erzecznikknauftherm Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 08.10.14, 11:20
        Z tym, że kwestie związane z ociepleniem budynku, jego ogrzaniem i ogólną eksploatacją nie powinny być warunkowane przez modę. Prawdziwe i słuszne jest oczywiście kompleksowe podejście do projektowania, budowy i późniejszej eksploatacji budynku, tak aby zapewnić komfort mieszkańców.
        e-rzecznik Knauf Therm
    • aniaiwona13 Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 14.10.14, 10:11
      Może warto przerobić piec na pellet drzewny lub brykiet. Ja osobiście palę pelletem i ogrzanie ponad 200m2 w sezonie grzewczym to ok.4000zł sklepzpodlogami.com.pl/produkt/biopaliwa/pellet/
      sklepzpodlogami.com.pl/produkt/biopaliwa/brykiet/ ja u nich kupuję - oni go produkują.
    • mastersons Re: taniej ogrzewac dom - jak to zrobic? 29.10.14, 12:13
      Dobrze gadasz:) Pompa ciepła jest dobrym rozwiązaniem i na pewno przyniesie oszczędności. Owszem prąd też kosztuje ale ja wierzę bardziej w obniżki jego ceny niż gazu:) Ludzi przeraża koszt takiej modernizacji ale trzeba patrzeć w przyszłość bo to inwestycja na długie lata. Znam sporo użytkowników pomp ciepła powietrznych czy też gruntowych i nie żałują decyzji przejścia na ten sposób pozyskiwania energii cieplnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka