Dodaj do ulubionych

system pellet

28.10.13, 17:38
Szukam informacji na temat ogrzewania peletami . Czy do tego potrzeba określonego pieca czy pasuje na węgiel. Ile razy trzeba go zasypywać . Na jaki okres 1 tona tego paliwa starczy. Jaka jest sieć dystrybucji ,interesuje mnie mazowieckie zachodnie.
Do wiosny muszę podjąć decyzje jakie ogrzewanie montować w domu , z tond moje pytania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Milki Re: system pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.13, 17:22
      Piec może być ten sam tylko można zmienić palnik na taki do spalania pelletu. Ilość spalonego pelletu zależy jak masz ocieplony dom i jakiej wielkości . Z szczególikami możesz zapoznać się na
      na stronie Stelmetu .www.polishpellet.com
      • adriankot12 Re: system pellet 06.12.13, 12:38
        jeśli chodzi o pellet no to musisz zrobić rekonesans, czy opłaca Ci sie grzac go w swoim domu - jeśli Twój dom jest duży, to pellet będzie doberym wyborem. jeśli kupisz dobry piec, to koszty eksploatacji będą niskie i zaoszczędzisz na rachunkach, więc coś za coś. W razie, gdybyś potem miał wątpliwości dotyczące tego, jaki kocioł wybrac, możesz tu zajrzeć - artykuł z przydatnymi informacjami.
        instalacjeb2b.pl/wydarzenia/z-firm/6048-czym-sie-kierowac-przy-wyborze-kotla-na-paliwo-stale
        • stasiob4 Re: system pellet 06.12.13, 14:32
          mi bardziej opłacało się ogrzewanie domu pelletem, miałem wczesniej instalację gazowa, ale rachunki mnie przerażały. Od ostatniej wiosny mam kocioł Kołtona z podajnikiem i pellet spala się bardzo ładnie, dom jest porządnie ogrzany.
      • Gość: fernandoo Re: system pellet IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.13, 10:49
        Czyli wychodzi na to, że każdy kocioł można zmienić na taki, w którym będzie można palić pelletem? Wystarczy zmienić palnik?
    • Gość: Andrzej Wysocki Re: system pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.13, 20:53
      Witam

Odpowiadając na Pańskie pytania:
      1)Pelletu używać można w większości pieców, jednak największa wydajność osiągniemy tylko w tych skonstruowanych specjalnie do spalania pelletu.
      2)Ten aspekt zależy od wielkości mieszkania, rodzaju instalacji i wielkości zapotrzebowania na ciepłą wodę jak i sezonu. W tym wypadku rozpiętość może wahać się między 3kg a 20kg na dobę. Ta największa wartość dotyczy najmroźniejszych dni zimy gdy nasz piec musi ogrzać całe mieszkanie, najczęściej z podłogówką.
      Sieć dystrybucji może Pan przejrzeć na stronie www.polishpellet.com i wybrać najbliższy lub najatrakcyjniejszy cenowo punkt dystrybucji z Pańskie okolicy.

Pozdrawiam i zachęcam do zadawania pytań
      Andrzej Wysocki

• Gość: arky Re: system pellet IP: 194.181.94.* 09.01.14, 17:29
        same zalety tego systemu ogrzewania pelletami jak na stronie www.polishpellet.com można się dowiedzieć o kosztach a może ktoś przekonał się osobiście czy tak jest jak w kalkulatorze opału ?
    • Gość: gizmon Re: system pellet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.14, 11:50
      W tej kwestii dodam też swoje dwa grosze . Ilość spalanego pelletu jest uzależniona od wielu czynników ,np. jak jest ocieplony dom , czy jest to dom wolno stojący czy szeregowiec lub bliźniak jak w moim przypadku. Od metrażu domu. Ale uważam że jest to jeden z najtańszych sposobów ogrzewania domu. Ważne z mojego punktu widzenia jest aby spalać dobry pellet ,ponieważ jest bardziej kaloryczny i pozostaje mniej odpadów czyli popiołu . Np. spalając pellet z Stelmetu z 1 tony jest tylko 2 - 3 kg popiołu ,sami przyznacie ze jest to tyle co" nic ".
    • santo222 Re: system pellet 17.09.14, 17:07
      za pelletami przemawia więcej zalet ale dla mnie najważniejsze jest to że jest przy ogrzewaniu pelletami jest bardzo czysto
    • dinplus Re: system pellet 05.11.14, 10:47
      /forum/f,251370,Pellet.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka