Dodaj do ulubionych

JAK DZIAŁA OKAP?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 14:58
Witam , mam okap Mastercook - bardzo ładniutki - płaski front inox, wysuwany,
z oświetleniem i 3 prędkościami. W szafce nad okapem zamontowana jest rura
stalowa odprowadzająca powietrze do góry - no właśnie do góry - na sufit.
Wiem , że taki okap ma filtr, tylko moja obawa jest następująca, czy ta rura
faktycznie powinna wychodzić nad szafkę i na sufit? Czy zapachy pochłania ten
filtr w wystarczającym stopniu, czy rura ta powinna być podłączona np. do
kratki wentylacyjnej? Jak to jest u Was???

Obserwuj wątek
    • Gość: jasio Re: JAK DZIAŁA OKAP? IP: *.szuwarowa.krakow.pl 12.08.04, 15:20
      U mnie ta rura dochodzi do gornego panela zabudowy kuchennej, znaczy powietrze
      nie ma ujscia 'do gory' no i oczywiscie mam pochlaniacz. Osobiscie wolalbym nie
      miec wywiewu na sufit bo wydaje mi sie ze cieple powietrze i inne 'skladniki'
      skutecznie z czasem zniemilyby kolor tej czesci sufitu.
      Wydaje mi sie ze najleprzym rozwiazaniem jest jednak podlaczenie rury do
      wentylacji - o ile to mozliwe.
      • zayzayer Re: JAK DZIAŁA OKAP? 12.08.04, 15:48
        Jeżeli rura nie odprowadza oparów do komina to Twój okap może służyć jedynie
        jako oświetlenie. Czasami też jako ozdoba.
        • pyot Re: JAK DZIAŁA OKAP? 12.08.04, 20:01
          Rury,rury,rury,taa.
          No więc tak.W zależności od architektury obiektu wloty kominowe MUSZĄ spełniać
          jedno podstawowe zadanie:być drożne!To nie żart moi mili,pół biedy jeśli mamy
          do czynienia z starymi kamienicami wielokroć sprawdzanymi przez różnych
          kominiarzy,co samo w sobie eliminuje "przeoczenia"poprzedników,za to w nowo
          powstałych-o,tu może być nadzwyczaj ciekawie.Naprawdę.Zalecam wszystkim którzy
          podłączajo okap w kuchni do sprawdzenia "ciągu"i drożności i co nie mniej
          ważne,czy sąsiad przypadkiem nie jest podłączony do naszego kominu!Bigos z rana.
          Tak zwana rura(spiro?),musi oczywiście być wmontowana w otwór ciągu
          kuchennego,w nowym budownictwie w tym pomieszczeniu innego nie ma,i solidnie
          obrobiony zaprawą.

--

okazja puka czasami bardzo cicho
          -naucz sie słuchac.
          • Gość: ewa Re: JAK DZIAŁA OKAP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 19:11
            Po długiej przerwie odszperałam ten wątek, bo o nim po porstu zapomniałam.
            Ciekawe, to co piszecie. Faktem jest, że oczywiście musi być jakieś ujście do
            góry, bo to nie miałoby sensu. Dlatego dziwię się, że ktoś z Was ma rurę, która
            dochodzi do górnego panelu mebli i na tym koniec. Ale martwi mnie jedna rzecz,
            a mianowicie, to , że piszecie, że rura powinna jednak być podłączona do
            wentylacji. Układ mebli jest u mnie taki, że gdybym chciała faktycznie
            podłączyć tę rurę do kratki, to musiałabym ją przedłużyć o jakieś 1,20 m, co
            moim zdaniem jest trochę bez sensu, fatalnie wyglądałaby rura poożona nad
            szafkami. Co o tym myślicie?
            • Gość: XSW Re: JAK DZIAŁA OKAP? IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 18.12.04, 23:37
              Albo się zgrywasz albo....... jak sobie wyobrażasz funkcję wyciągu który jak
              sama nazwa wskazuje służy do wyciągania efektów smażenia, pieczenia, gotowania
              itd. oraz wywalania tego POZA MIESZKANIE.No na boga czy można inaczej ?? to
              znaczy można jak ktoś zaproponował może chodzi o oświetlenie kuchenki?
              W każdym innym przypadku rura MUSI być dołączona do kratki wentylacyjnej
              inaczej znajdą Cię pewnego razu zimną w ciepłej kuchni.W dalszym ciągu twierdzę
              że cały ten post jest zgrywem gdyż nie wierzę że w dzisiejszych czasach ktoś
              może mieć taki dylemat no chyba że chodzi o blondynkę, w takim razie
              przepraszam.
        • Gość: jasio Re: JAK DZIAŁA OKAP? IP: *.ch.uj.edu.pl 13.08.04, 13:40
          a w moim przypadku jako ozdobny pochlaniacz :)
    • Gość: ruda_glisda Re: JAK DZIAŁA OKAP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 11:19
      A jak jest z okapami z filtrem weglowym, czy je tez trzeba przylaczyc do kratki
      wentylacyjnej? mysle o taki okapie, bo u mnie w kuchni nie ma niestety kratki.
      Czy wogole potrzebny jest ten cholerny okap?
      • cynick1 Re: JAK DZIAŁA OKAP? 13.08.04, 11:34
        jak to nie ma kratki przeciez w kazdej kuchni powinna byc
        moze jakis esteta ja zamurowal
        okap bez rury odprowadzajacej a tylko z filtrem weglowym to tylko pochlaniacz
        zapachow
        natomiast cala para pojdzie w sciany

pzdr
        • pyot Re: JAK DZIAŁA OKAP? 13.08.04, 19:37
          cynick1 napisał:

> jak to nie ma kratki przeciez w kazdej kuchni powinna byc
          > moze jakis esteta ja zamurowal<
          Z tym estetą to przegięcie.
          Poważnie??
    • klubiale1 Re: JAK DZIAŁA OKAP? 19.12.04, 11:08
      Czytam, czytam i aż mnie zgroza zdejmuje.
      Okap można podłączyć do kratki wentylacyjnej TYLKO wtedy, gdy w kuchni są DWIE
      KRATKI i 2 kominy wentylacyjne. Nie wolno podłączać okapu do jedynego kanału
      wentylacyjnego w kuchni, a mało które mieszkanie ma 2 kanały.
      Jeżeli jest 1 komin, to musi w nim być kratka wentylacyjna, zaś okap służy jako
      pochłaniacz z filtrem węglowym.
      Jeśli nie wierzycie poczytajcie przepisy budowlane lub zapytajcie porządnego
      kominiarza.
      pozdr
      • competer1 Re: JAK DZIAŁA OKAP? 19.12.04, 11:38
        klubiale1 napisała:

> Czytam, czytam i aż mnie zgroza zdejmuje.
        > Okap można podłączyć do kratki wentylacyjnej TYLKO wtedy, gdy w kuchni są
        DWIE
        > KRATKI i 2 kominy wentylacyjne. Nie wolno podłączać okapu do jedynego kanału
        > wentylacyjnego w kuchni, a mało które mieszkanie ma 2 kanały.
        > Jeżeli jest 1 komin, to musi w nim być kratka wentylacyjna, zaś okap służy
        jako
        >
        > pochłaniacz z filtrem węglowym.
        > Jeśli nie wierzycie poczytajcie przepisy budowlane lub zapytajcie porządnego
        > kominiarza.
        > pozdr
        A mnie zgroza bierze jak widzę wprowadzanie ludzi w błąd. No może nie
        wszystkich, ale z pewnościa tych którzy maja kuchnie elektryczne. Tutaj wymóg
        dwóch kratek wentylacyjnych nie jest wymagany. Wiekszość pomieszczeń kuchennych
        w nowym budownictiwe jest wyposażonych w dwa piony wentylacyjne. W pozostałych
        po dogadaniu sprawy z kontrolerami z administracji można zastosować kratki
        wentylacyjne z dwoma otworami. Jeden, zazwyczaj ten okrągły, wykorzystujemy do
        podłączenia rury z okapu, a drugi otwór pozostaje jako kratka grawitacyjna i
        musi znajdować sie pod rurą z pochłaniacza.
        • Gość: robo Re: JAK DZIAŁA OKAP? IP: *.spsk1.pl / *.amg.gda.pl 02.01.05, 18:34
          1. Czy przy dwóch kratkach wentylacyjnych w jednym kominie wyciąg cokolwiek
          daje, bo zapewne spora część nawiewa przez kratkę z powrotem do kuchni.
          2. Czy przy wyciągu doprowadzonym do komina nie osadza się w kominie z czasem
          zbyt dużo brudu (oleju ze smażenia itd), powodując nieprzyjemne zapachy i
          sciągając owady?
          • klubiale1 Re: JAK DZIAŁA OKAP? 03.01.05, 12:55
            1. Nie można robić 2 kratek w jeden kanał. Każda kratka powinna mieć swój kanał
            kominowy.
            2. Jeśli wyciąg jest tylko tubą prosto do komina to faktycznie tłuszcz się
            osadza, ale większość wyciągów ma filr tłuszczowy (nie mówię o filtrze
            węglwowym )i dopiero potem powietrze biegnie do komina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka