Dodaj do ulubionych

przeniesienie WC

20.01.14, 21:26
Witam,
w naszym nowo kupionym mieszkaniu jest osobno łazienka i osobno wc. W ścianie pomiędzy nimi idą szyby wentylacyjne. Zastanawiam się, czy przy takim układzie, możliwe jest przeniesienie wc do łazienki? Nie wiem, czy to istotne, ale mieszkanie jest na parterze.
Jeśli przeniesienie jest możliwe,jak technicznie mogłoby to wyglądać? Przeprowadzenie pionu kanalizacyjnego przez szyb wentylacyjny?
Obserwuj wątek
    • dekart-14 Re: przeniesienie WC 21.01.14, 07:42
      Witam!

To zależy dokładniej od rozwiązania nad jakim się państwo zastanawiacie. Z tego, co rozumiem z pani wpisu chodzi dokładnie o umieszczenie ustępu w pomieszczeniu łazienki przy jednoczesnym zachowaniu obydwu oddzielnych pomieszczeń. W tej sytuacji konieczne jest doprowadzenie przyłącza od miejsca montażu miski ustępowej do istniejącego pionu - co jest zawsze wykonalne. W zależności od miejsca i wysokości istniejącego przyłącza należy doprowadzić instalację pod odpowiednim kątem w ścianie i zamurować, lub na zewnątrz i zabudować. Wszystko może wykonać odpowiedni specjalista.

Wspomniała też pani o pionie w szybie wentylacyjnym - spotkałem się z podobnym zastosowaniem połączenia pionu kanalizacyjnego z wentylacyjnym, ale to jest naruszenie prawa budowlanego, które zabrania bezpośredniego umieszczenia pionów kanalizacyjnych bezpośrednio do przewodów wentylacyjnych prowadzących do pomieszczeń, w których przebywają ludzie.

Pozdrawiam,
      firma Dekart
      www.dekart.ebad.biz/
      www.facebook.com/pages/Dekart/396359213795012?ref=hl
    • Gość: k42z100 Re: przeniesienie WC IP: 213.192.88.* 21.01.14, 08:18
      jest możliwe inne rozwiązanie jak np. muszla wc skojarzona z małą przepompownią ścieków. Nazywa się to chyba surp, jest to rozdrabniacz elektryczny wielkości ~3 pudełek od butów, mieści się zazwyczaj zaraz za muszlą.
      Ma to w sprzedaży Grundfos, SFA i jeszcze jakiś importer. Są też no name w marketach. Technika sprawdzona, sam to widziałem w dzialaniu. tnij.org/wc_scieki_jak
      • angel_karolcia Re: przeniesienie WC 22.01.14, 09:24
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
        Chyba sobie odpuszczę. Wygląda na to, że przeniesienie tego WC byłoby zbyt kłopotliwe i kosztowne w stosunku do korzyści.
        Pozdrawiam serdecznie
        • dekart-14 Re: przeniesienie WC 22.01.14, 19:37
          Cieszę się, że mogłem pomóc. Polecam się na przyszłość i życzę powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka