Dodaj do ulubionych

adaptacja poddasza

17.08.04, 11:19
Mieszkam na ostatnim, 4 piętrze bloku i zastanawiam się nad adaptacja
przestrzeni między dachem a stropem. Wiem, że najpierw musze uzyskać zgodę
wspólnoty mieszkaniowej. I co dalej? Ile to może kosztować? Od czego zacząć?
Trzeba będzie zrobić schody, postawić ścianki działowe, wybić okno w dachu,
ocieplić dach i ścianki. Będzie też chyba potrzebna zgoda architekta - w
końcu ma prawa autorskie do projektu budynku a ja naruszyłabym jego wygląd
zewnętrzny. Czy ktoś już robił coś takiego? Czy możecie mi coś doradzić?

pozdrawiam
ania221@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • komobex Re: adaptacja poddasza 07.11.13, 22:07
      Witam .
      Jeśli będziesz już mieć wszystkie pozwolenia,jestem w stanie wykonać adaptacje poddasza ,oraz kompleksowe wykończenie wnętrz
      • Gość: grubello Re: adaptacja poddasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.13, 22:23
        A jaki tam jest dach, że chcesz robić adaptację? Jak nie ma porządnych dachówek ceramicznych, to proponuję odpuścić temat, bo nie będziesz w stanie uzyskać tam znośnych warunków bytowych (temperatura zimą i latem), żeby móc normalnie mieszkać...
    • roonie42 Re: adaptacja poddasza 14.11.13, 15:57
      Poczytaj w artykule poniżej, myślę, że stawki kosztowe będą podobne dla bloku i mieszkania

kalkulatorybudowlane.pl/teksty/2013/10/10/koszt-adaptacji-poddasza-w-domu-jednorodzinnym/
      • roonie42 Re: adaptacja poddasza 14.11.13, 15:57
        kalkulatorybudowlane.pl/teksty/2013/10/10/koszt-adaptacji-poddasza-w-domu-jednorodzinnym/
        • Gość: lovEla Re: adaptacja poddasza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.13, 18:52
          Jeśli już mowa o adaptacji poddasza to polecam zapoznać się z tekstem i wizualizacjami z serwisu Mebleportal.pl Nie sądziłam że takie aranżacje są możliwe ale wyglądają bosko. Link: Łazienka na poddaszu - projekty i aranżacje. Realizacje wyglądają bardzo oryginalnie. Nie pomyślała bym, że można tak przewrotnie urządzić poddasze... Super!
    • Gość: gosc Re: adaptacja poddasza IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.13, 06:22
      Pamiętaj alternatywą okien dachowch sa lukarny. Lukarny pozwalaja nam uzyskac dodatkowa przestrzeń, zmienic nieużytkowe poddasze w pełni funkcjonalne pomieszczenia.
      Polecam lukarny gotowe :)
    • maurycy1010 Re: adaptacja poddasza 19.11.13, 12:57
      Trzeba wykonać projekt, na pewno sieci.
      • Gość: Bolas Re: adaptacja poddasza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.14, 12:05
        Po pierwsze projekt, po drugie biurokracja i wtedy można myślec o remontowaniu. Ja u siebie największy zgryz miałem z tynkiem, ale ostatecznie wybrałem stucanet i jestem zadowolony.
    • jarecki_2 Re: adaptacja poddasza 03.01.14, 12:42
      Do adaptacji poddasza w pierwszej kolejności trzeba dostać/kupić od spółdzielni czy wspólnoty poddasze. Jak już wiemy, że jest nasze to wtedy możemy wykonać projekt takiej adaptacji i uzyskać pozwolenie na budowę. Jak już mamy wszystkie pozwolenia, uzgodnienia to dopiero można przystąpić do realizacji projektu, czyli do adaptacji.
    • Gość: Maciej Re: adaptacja poddasza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.01.14, 15:41
      Pod jakim kątem będziesz adaptowac? Mój szef z robo swego czasu miał podobną sytuację i zrobił sobie taki „męski pokój” na poddaszu – bilard, barek, itd. Kasy trochę go to kosztowało, ale efekt – rewelacja. Wiem, że tynki robił jakąś specyficzną metodą – właśnie na stucanecie bodaj. Generalnie najpierw zawalcz z papirologią, potem przyjdzie czas na plany.
      • Gość: Werelene Re: adaptacja poddasza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.01.14, 09:55
        A ktoś coś kojarzy więcej o tym stucanecie - to jest dobre i warto wejść w to przy okazji adaptacji poddasza?
        • Gość: Stachu Re: adaptacja poddasza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.14, 14:06
          Jest dobry, bardzo fajan technologia, stosunkowo niedroga. Ważna rzecz – nic potem nie pęka.
          • Gość: Toan Re: adaptacja poddasza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.03.14, 12:42
            Bierz w ciemno, ludzie robią zwykłe re gipsy a po 2-3 miecsiącach wychodza na nich pęknięcia.
            • Gość: Ight Re: adaptacja poddasza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.03.14, 15:31
              Ja mogę dołączyc do tych co zdecydowali się na stucanet - przy płytach OSB nie ma porównania - niebo a ziemia, pzoa tym stucanet nie jest dużo droższy.
              • kieszkowix Re: adaptacja poddasza 07.12.15, 18:27
                Ja akurat mieszkam koło krakowa więc brałem z welty i wcale nie jest droższy a sprawuje się dużo lepiej. Szczególnie jeśli mówimy o poddaszu.
    • forsake Re: adaptacja poddasza 30.01.14, 13:22
      Zgoda na pewno będzie wymagana, ale ja bym się skupił na uzyskaniu zgody administratora budynku na przykład na zmianę w zewnętrznym wyglądzie budynku.
    • robertkucharski Re: adaptacja poddasza 27.02.14, 18:02
      Ile to może kosztować? - zrób kosztorys wiecej znajdziesz tutaj
      • Gość: Jumper Re: adaptacja poddasza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.14, 14:55
        Wspomniany stucanet faktycznie daje radę – mam u sibie od dawna i zero pęknięć po latach.
      • smoldron Re: adaptacja poddasza 04.05.15, 15:38
        Też uważam, że to świetna metoda i alternatywa dla płyt gk a cena wcale nie jest wysoka, znalazłem tanio bo za 38,5 zł tutaj sklep.maldrew.com.pl/siatka-tynkarska-stucanet-s-1szt-1-68m2,3,25853,25398
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka