Dodaj do ulubionych

Piec kaflowy

03.10.14, 07:53
Chcę postawić nowy piec kaflowy.Sama wybrać i
zakupić kafle na ten piec.Zdun obliczył wszystkie potrzebne elementy do budowy pieca,tylko gdzie kupić kafle? Czy u Producenta,czy w hurtowni-Poleci ktoś duży wybór kafli w kolorach i po przystępnej cenie?Dla przysłowiowego Kowalskiego?
Obserwuj wątek
    • hbinko Re: Piec kaflowy 03.10.14, 09:01
      Pewnie za dużo nie pomogę, ale nasz piec zbudowała firma Grum z Poznania, kafle mamy z Krakowa (Kafel Art). Piec stoi 6-ty rok, ogrzewa dwa pomieszczenia (stoi w ścianie), jest ciepły 2 doby; kanały są zbudowane tak, że w komin "idzie" tylko 160 *C, a w dawniej budowanych "szło" 600*C; w zasadzie palimy tylko drzewem, chociaż węglem też można. Ma wbudowaną dochówkę (kawiorkę), w której woda zagotowuje się, jabłka smażą się, gotują się ziemniaki.
      • nigolla Re: Piec kaflowy 03.10.14, 15:23
        a w necie szukałeś? jest cała masa sklepów oferujących kafle, wpisz w google

btw kaflowe piece są przecudne!
      • ebe-10 Re: Piec kaflowy 04.10.14, 08:06
        Szukałam w necie,pewnie że jest wybór kafli i innych elementów,ale Mnie interesuje piec w ładnym kolorze np. żółty po przystępnej cenie a nie 1 kafelek za 60 zł-100 zł.i piec zwieńczony koroną.Pytam o kafelki za 15-20 zł. szt. na prosty piec a takich w internecie mało.
        • nigolla Re: Piec kaflowy 04.10.14, 19:29
          eee najładniejsze piece są białe albo ciepła kość słoniowa, nie rób żółtego, straci urok ozdoby
          • hbinko Re: Piec kaflowy 06.10.14, 08:24
            [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ga/gd/av3d/TrshCSkUcIDGzJ5y8B.jpg[/img]
            Taki?
            • hbinko Re: Piec kaflowy 06.10.14, 09:10
              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ga/gd/av3d/TrshCSkUcIDGzJ5y8A.jpg[/img]
            • hbinko Re: Piec kaflowy 06.10.14, 09:14
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3383032,2,11,10P60-piec.html
              • ebe-10 Re: Piec kaflowy 06.10.14, 16:18
                Piękny piec.Ja potrzebuje troszkę niższy o 1 kafelek,bo podstawa jest wysoka,a mam do ogrzania nieduży pokój. Można więcej zdjęć pieców? Czy tylko Ma Pan ten 1 ?Oglądam piece na stronach producentów kafli,ale najczęściej sa to piece drogie,po 15 tysięcy albo i droższe,a te zwykłe są w takich kolorach że straszą ......Ja mam znajomego Zduna ,który Sam zakupuje kafle ( tylko 1 model i brązowe) i weźmie 3 tysiące za całość,ale Ja nie chcę pieca jaki maja wszyscy w mieście. Chcę chociaż dobrać Sobie kolorek jaki chcę i dopłacic do kafli,ale nie 5 tysięcy.Widziałam kafle ładne z miejscowości Zduny,Osiecznica i sa przystępne ceny ,ale może gdzieś jeszcze cos produkują dla zwykłych ludzi do mieszkań budowanych w latach 50-ych,a nie do hoteli czy pałaców........
                • turzyca Re: Piec kaflowy 06.10.14, 18:28
                  Podaj przedzial cenowy kafli i kolorystyke - tylko zolta, czy np. takze kremowa? - oraz szczegoly typu wzory podstawowe i dekory, to bedzie wiadomo, w jakim przedziale cenowym szukac.
                  Bo ja kojarze paru producentow kafli "normalnych", ale nie wiem, czy ich oferta Ci pasuje cenowo.
            • nigolla Re: Piec kaflowy 06.10.14, 19:20
              Ech te linki na tym forum... Ja bym widziała taki prędzej, klasyczny, piękny, tzn z takich kafli:
              www.kafel-kar.com.pl/img_g/or/Kuchnia-kaflowa_092959.jpg
              • ebe-10 Re: Piec kaflowy 06.10.14, 20:35
                Piekna kuchnia ! A co do Pieca to kolory kremowy,żółty,lekki róż ,wrzos,nawet i biały,a cena za kafle (całość) środkowe,narożne,gzymsy i.t.d. około 2000-2500 tyś. Tyle mogę dać.Przecież piec nie musi być ciemno zielony,czy brązowy,bo takich kolorów nie lubię.Dzięki za odp.
                • turzyca Re: Piec kaflowy 06.10.14, 20:43
                  Nadal brakuje liczby kafli - 100 podstawowych, 36 naroznikow, okolo 16 gzymsow? Tyle mniej wiecej jest w piecu Hbinko, Ty piszesz, ze potrzebujesz nizszego. To wazne, bo od tego zalezy, czy warto rozgladac sie za kaflami powyzej 25 zl/sztuka.
                  No i napisz gdzie mniej wiecej bedziesz ten piec stawiac, bo wiele firm oferuje transport w roznej cenie zaleznie od regionu.
                  • ebe-10 Re: Piec kaflowy 06.10.14, 23:11
                    Już znalazłam kafle jakie Mi odpowiadaja ,kolorem,wzorem i ceną. Kaflarnia TEJA.Piec ma być na 24 k. narożne,35k. środkowe,+ 4 gzymsy narozne i 7 środkowe więc nieduży. Dziękuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi.
                • nigolla Re: Piec kaflowy 07.10.14, 18:38
                  ebe-10 napisała:

> Piekna kuchnia ! A co do Pieca to kolory kremowy,żółty,lekki róż ,wrzos,nawet i
                  > biały,a cena za kafle (całość) środkowe,narożne,gzymsy i.t.d. około 2000-2500
                  > tyś. Tyle mogę dać.Przecież piec nie musi być ciemno zielony,czy brązowy,bo ta
                  > kich kolorów nie lubię.Dzięki za odp.

Wrzos piękny byłby albo błękit!

Ps. "tys." to poprawny skrót od słowa "tysiąc". Nie mamy przecież czegoś takiego jak "tyśąc" ;)
    • hbinko Re: Piec kaflowy 07.10.14, 10:33
      1. Jestem ona.
      2. Mamy tylko jeden piec, miał być jako gadżet, ale bardzo przydaje się.
      3. Musi być wysoki, bo nie zmieściłaby się kawiorka (dochówka).
      4. Ten gadżet jest dość drogi: firma skasowała 19 800 zł (w tym 12 000 zł za kafle, reszta szamoty, "klamoty" i robocizna).
      5. Uwierzcie, naprawdę warto było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka