Dodaj do ulubionych

Odlesienie dzialki- problem

14.06.16, 12:38
Witam. Wiem, ze już były tutaj watki odnośnie odlesienia, ale na swój 'problem' nie znalazłem odpowiedzi. Miałem w planie budowę domu na działce, którą kilka lat temu 'dostaliśmy' od teścia. Działka ma 0.8972 a, usytuowana jest na środku pomiędzy działką brata- budowlana, a działką siostry i tu właśnie zaczynają się schody, ponieważ działka siostry to las. Na planie, a właściwie mapce działki, było oznaczone LS, a na mojej czy brata nie było żadnej takiej informacji. W akcie notarialnym dojazd do działki mamy przez ten las siostry jako służebność do przechodzenia czy przejeżdżania. Byłem dziś w urzędzie gminy i dowiedziałem się ze nie mamy możliwości zabudowy tej działki, ponieważ w na mapkach, które pokazał nam urzędnik że na naszej działce niby też jest las, a w rzeczywistości go nie ma. Nie wiem czy jest jakaś możliwość, żeby to zmienić? Bo fakt wokoło jest kompleks leśny, ale sąsiedzi naszej działki ten mają pobudowane domy w miejscu gdzie kiedyś był las. No i zostałem odesłany do Urząd geodezji kazał złożyć nam wniosek do starostwa w celu odlesienia działki, gdzie po rozpatrzeniu zaczęłaby się procedura (gleboznawca, kartograf itd.), bo powinni ją przekształcić ze względu na to że jedyne drzewa jakie tam rosną to są dwie młode brzeziny. Natomiast Pan w starostwie stwierdził, że taki wnisek nic nie da, bo moja działka jest w tym kompleksie leśnym i co najwyżej kazał jechać do urzędu gminy po miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, a jeśli nie ma aktualnego to żeby złożyć wniosek za którym czeka się i czeka.. Ręce mi opadły, gdy się dzisiaj tego wszystkiego nasłuchałem, bo chciałem spełnić marzenia mojej rodziny, a nie wiem co robić dalej.. a tak na marginesie Słyszałem, że jak jest poniżej 10a działka to można ją odlesić. Może mi w jakiś sposób pomożecie, doradzicie..

Przepraszam, że bez ladu i składu ta moja wypowiedź, ale zdenerwowanie robi swoje..
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka