Dodaj do ulubionych

Kabina walk-in

10.08.16, 12:20
Planuję zakup takiej "szyby" (prysznic bezpośrednio na płytkach), pytania:
- czy grubość szyby ma większe znaczenie? Firma Durasan produkuje takie szyby (powłoka antywodna po stronie wnętrza kabiny) tylko problem jest taki, że w Castoramie mają ich produkt "walk-in London: i szyba jest cienka bodaj 4 mm, a w OBI jest ich oferta "Walk-in SMART: i tam szyba jest wyraźnie grubsza - 8 mm. Czy dla użytkowania ma to znaczenie?
Oczywiście obie są zapewne ze szkła bezpiecznego.
Chcę je ustawić szer.100cm+30 cm a trzecią ścianę zrobię pełną pokrytą płytkami bo oddzieli resztę łazienki.
Chodzi o to by nie było żadnych przesuwnych elementów, będzie się wchodzić między ścianką a szybką 30cm przejściem o szerokości 50 cm.
Czyli do ściany stawiam coś takiego:
_________________________ (ściana)
| x I
| I
| | I <-ścianka pełna
|_________| I

^szyba 100+30^

W miejscu X będzie deszczownica, czy jest duże ryzyko, że zalewać będzie pod kątem łazienkę tam gdzie będzie otwarte wejście?
Obserwuj wątek
    • andrzej.gbs Re: Kabina walk-in 10.08.16, 12:23
      jeszcze raz rysunek:

XXXXXXXXXXXXXX
      X::::::D::::::::::::X
      X::::::::::::::::::::X
      X:::::::::::X:::::::X <- z prawej ściana pełna z glazurą
      X:::::::::::X:::::::X
      X:::::::::::X:::::::X
      XXXXXXXXX::::::::

D=deszczownica
      :::-płytki
      XX-ściany i szyba 100+30
      • andrzej.gbs Re: Kabina walk-in 10.08.16, 12:25
        czyli wejście będzie zygzakiem który ma chronić przed rozlewem wody oraz wykluczać drzwi zamykane.
        • thea19 Re: Kabina walk-in 11.08.16, 10:32
          kiepsko to bedzie wygladac i kiepsko sie uzytkowac jesli powierzchnia pod prysznicem bedzie podzielona jakas wewnetrzna sciana. walk in jest fajne wizualnie ale niepraktyczne - bedzie zimno pod prysznicem i woda bedzie i tak wszedzie.
          • ondrzejs Re: Kabina walk-in 17.08.16, 22:57
            Nie rozumiem tych znaków graficznych, a naprawdę długo próbowałem je rozkminić. :) Oczywiście, że im grubsza szyba tym lepsza, natomiast zainteresowała mnie powłoka antywodna? Co to takiego? Czy to coś jak Maxi Clean tj. zabezpieczenie przez zbieraniem się brudu na szybie kabiny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka