Dodaj do ulubionych

gotowanie z pomocą butli

05.01.17, 21:56
Mam dość chyba dziwne pytanie jak na te czasy ale jak to moja mama mówi " Jesteś Panikara" Czy bezpiecznie jest używać butli na gaz w mieszkaniu? Coś mi się wydaje, że w przepisach prawa budowlanego zapisek jest o dodatkowych wentylacjach w pomieszczeniu, jeżeli decydujemy się na butlę. Czy to jest prawda, czy jednak tak jak mama mówi panikuję i takich zapisów ani obowiązku nie ma ?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: gotowanie z pomocą butli 06.01.17, 09:07
      a na czym gotujesz teraz?? jaka według Ciebie jest różnica między butlą z gazem a gazem z rury? Gaz to gaz nie zalegnie od tego czy masz go w rurce czy w butli, ten w rurce jest bez obsługowy a ten w butli wymaga pracy w postaci wymiany butli, ale to nadal pozostaje gaz na którym gotujesz a wentylacja w kuchni musi być nie zależnie od tego czy gotujesz na gazie, prądem czy rozpalasz ognisko, w ostatnim wypadku potrzebny jest co najmniej komin spalinowy albo szeroko otwarte okna. obecnie w kuchniach robi się dwie wentylacje, jedną dla pomieszczenia i drugą pod sam wyciąg, ale jak budynek jest starszy i jest tylko jeden przewód wentylacyjny to co? mieszkańcy powinni opuścić budynek? Przepisy się zmieniają, ale dla nowo budowanych budynków a w starych jest to co już jest. Świat idzie na przód, z przepisami czasem wstecz niestety, ale to nie oznacza, że budynek wybudowany według innych, starszych przepisów, nie nadaje się do mieszkania... Jesteś panikara, mamę pozdrów.
    • machwiej Re: gotowanie z pomocą butli 09.01.17, 12:05
      Zgodnie z polskimi przepisami kuchenki gazowe o mocy do 11 kW można montować w pomieszczeniach o minimalnej objętości 20 m3. Kwestia przepisów to najważniejsze by kuchenka stała minimum 0,5 metra od okna. Okap powinien być umieszczony 65-75 cm nad kuchenką,a rura od okapu nie powinna przekraczać 2m długości.Kratka wentylacyjna 15 cm od sufitu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka