Dodaj do ulubionych

różnica poziomów 9 cm!!! help

01.11.04, 11:43
Kupiliśmy używane mieszkanie. Po oględzinach okazało się, że w przedpokoju,
kuchni i dwóch pokojach (łącznie ponad 40 m2)są deski świerkowe 1-calowe a
pod nimi 2-calowe legary. W łazience, WC i trzech pokojach są porobione
wylewki i na nie odpowiednio terakota i parkiet. Mieszkanie nadaje się do
generalnego remontu. Jedynie parkiet wygląda solidnie i wymaga jedynie
cyklinowania. Nie chcemy robić progów.
Proszę Was o radę - co zrobić, żeby wyszło i dobrze i tanio?? .
Dzięki Margola
Obserwuj wątek
    • mar_gol Re: różnica poziomów 9 cm!!! help 01.11.04, 11:48
      przepraszam za podwójnego posta
      • vampi_r Re: różnica poziomów 9 cm!!! help 01.11.04, 19:08
        Zapewne Pyot niedługo ci coś poradzi.
    • Gość: BraDD Re: różnica poziomów 9 cm!!! help IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 22:46
      Rozumiem, że parkiet miałby zostać bo wymaga tylko cyklinowania, terakota
      również, czyli zastanawiacie się co z deskami?
      Jeśli poziom ma być równy w całym mieszkaniu to proponuję odpowiednią wylewkę,
      być może tylko samopoziomującą i panele podłogowe, albo parkiet.
      W przypadku parkietu cena dość wysoka niestety.
      • vampi_r Re: różnica poziomów 9 cm!!! help 01.11.04, 22:53

Wylewka 7-8 cm?!?!!?!!?! tego chyba żaden strop nie wytrzyma. Ja na zrobienie wylewki 1 cm na powierzchni 14 m2 zużyłem 7 worków po 30 kilo (lib po 25- nie pamiętam). Mniej więcej moja wylewka ważyła 200 kg. Pomnożyć to razy 7....
        jak stary dom, to na drugi dzień można obudzić się u sąsiada rano.
        Ja myślę, że lepiej zastosować styropian, siatke i dopiero wylewkę max 1,5 cm.
        Ale w tej dziedzinie wolę się nie wypowiadać, bo nigdy czegoś takiego nie robiłem, więc laik jestem.
    • pyot Re: różnica poziomów 9 cm!!! help 02.11.04, 18:55
      Hi !
      A ja tak naprawdę nie rozumiem o co chodzi jakby,gdzie deski,terakota,jeżeli parkiet ma zostać (a na czym on leży)to jaka różnica jest pomiędzy innymi pomieszczeniami...,dokładniej...
      Vampi_rze,szczeryś i to doceniam :) nie stosój nigdzie wylewki o grubości 1,5cm,owszem są wyjątki,ale nie w tym wypadku...
      Wal jak w dym,pzdr.
      • Gość: walka trwa Re: różnica poziomów 9 cm!!! help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 21:39
        A 2,2 cm wylewki jest ok ? jeżeli nie to czemu zaś?
      • vampi_r Re: różnica poziomów 9 cm!!! help 02.11.04, 23:38
        pyot napisał:

> Hi !
        > A ja tak naprawdę nie rozumiem o co chodzi jakby,gdzie deski,terakota,jeżeli pa
        > rkiet ma zostać (a na czym on leży)to jaka różnica jest pomiędzy innymi pomiesz
        > czeniami...,dokładniej...
        > Vampi_rze,szczeryś i to doceniam :) nie stosój nigdzie wylewki o grubości 1,5cm,

No pisałem, że laik jestem.
        Ale zapytam się czemu (nie czemu jestem laik, tylko czemu ta wylewka). Znaczy w tym przypadku, to może 1,5 cm to mało.
        Jednak ja sam robiłem wylewkę 1 cm. Na podłoze betonowe co prawda.
        • pyot Re: różnica poziomów 9 cm!!! help 03.11.04, 06:00
          Nieporozumienie :)
          "Wylewkę "skojarzyłem z betonem a Ty masz na myśli samopoziomującą..
          :)
          Im,robot ?
          eee,human !!
      • Gość: Margola Re: różnica poziomów 9 cm!!! help IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 08:21
        Więc tak: parkiet jest w trzech pokojach. Leży na 7-o centymetrowej wylewce.
        Podobnie rzecz ma się z terakotą w łazience. W przedpokoju i dwóch pokojach są
        deski. Tych desek chcemy się pozbyć, bo są paskudne. Ale po ich zdjęciu mamy
        właśnie 9 cm różnicy miedzy parkietem a podłogą w przedpokoju....... Nawet
        gdybyśmy wyrzucili parkiet, pozostaje różnica 7 cm przez tą nieszczęsną wylewkę
        pod parkietem. Podejrzewamy, że pierwotnie deski leżały w całym mieszkaniu.
        Potem komuś zachciało się parkietu i żeby zachować stały poziom podłóg we
        wszystkich pomieszeniach, zrobili wylewkę pod parkiet.
        Mąż wpadł na pomysł, żeby wymurować poziomą ścianę z suporexu zamiast wylewki,
        bo raz że szybciej, a dwa, że będzie to lżejsze. Tylko nie wiemy, czy
        suporex "6" wytrzyma obciążenia.
        Dzięki za zainteresowanie.
        margola
    • Gość: doc Re: różnica poziomów 9 cm!!! help IP: *.tiscali.be 02.11.04, 22:23
      Jesli drewniana podloga lezy na wzglednie rownym betonie nie powinno byc
      problemu z jej wymiana. Te 9 cm mozna zredukowac do 5cm np ekstrudowanymi
      plytami styropianowymi. Jesli jednak caly strop jest takze drewniany sprawa sie
      komplikuje i trzeba poszukac innego rozwiazania.
      Warto przyjrzec sie konstrukcji stropu pod dotychczasowym obciazeniem: ugiecia,
      podatnosc. Jezeli sa jakies problemy, zwiekszajac obciazenie mozna tylko
      sytuacje pogorszyc.
      Linki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=16856152
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=16412076
    • Gość: Marek Re: różnica poziomów 9 cm!!! help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 13:03
      Obniżenie zalanego betonu jest niemożliwe w realnych kosztach. Jeżeli deski są
      dobre można na nich położyć wykładzinę, lub rozłożyć folię i panele zajmie to
      około 1 cm, w przypadku zrywania podłogi można położyć styropian pomiędzy
      legaryniżej o 1 cm rozłożyć siatkę i bez zrywania legarów zalać beton przykryć
      legary betonu - to dobra metoda na płytki itp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka