Dodaj do ulubionych

Ulga remontowa

IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 02.12.04, 23:53
Witam!
Ulga remontowa trwa od 2003 do 2005. Czy moge skorzystac z ulgi remontowej
zaczynajac ja w tym roku?
Obserwuj wątek
    • Gość: yaga20 Re: Ulga remontowa IP: *.ppried.labedy.pl / *.crowley.pl 03.12.04, 08:05
      niestety nie możesz - patrz watek; stara ulga budowlana
    • ik33 Re: Ulga remontowa 03.12.04, 08:22
      Czy Yaga może mi odpowiedzieć dlaczego A nie może skorzystać z ulgi remontowej?
      Ja uważam, że może.
      • Gość: yaga20 Re: Ulga remontowa IP: *.ppried.labedy.pl / *.crowley.pl 03.12.04, 08:39
        cytuję:" Z ulgi budowlanej możesz wykańczać mieszkanie jeśli:
        - nie zakończyła się jeszcze jego budowa (przynajmniej w sensie formalno-
        prawnym)
        - nabyłeś praw do wykańczania mieszkania w ramach ulgi budowlanej poprzez
        rozpoczęcie wykańczania (i odliczanie tego) przed
        likwidacją ulgi budowlanej (czyli przed 1.01.2002).

"
      • Gość: nieYaga Re: Ulga remontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 08:40
        Skorzystać mogą ci, którzy zaczęli w 2003 i prowadzą remont do tej pory.
    • Gość: zielony_listek wg mnie mozna IP: 212.160.172.* 03.12.04, 08:54
      Po pierwsze ulga budowlana i remontowa to nie to samo.

Po drugie, w zeszlym roku byly dyskusje co do interpretacji tego trzyletniego
      okresu 2003-2005, staralam sie sledzic informacje prasowe.
      Poczatkowo twierdzono, ze zeby skorzorzystac z ulgi juz w 2003 roku
      trzeba "ulge" rozpoczac. Potem stwierdzono, ze ulga jest trzyletnia i nie jest
      okreslone w ktorym roku odliczasz, mozna po trochu przez trzy lata, a mozna
      jednorazowo, np. cala kwote odliczyc w ostatnim roku ulgi i z tego co wiem, to
      na tym stanelo. Czyli mozna w tym (i w przyszlym) roku jeszcze skorzystac z
      ulgi remontowej.

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • Gość: yaga20 Re: wg mnie mozna IP: *.ppried.labedy.pl / *.crowley.pl 03.12.04, 09:12
        czyli stając sie właścielem domu w roku bieżącym można skorzystac jeszcze z
        ulgi remonotwej? w dodatku z całej przysługującej przez trzy lata wartości (3
        razy wartość max odliczeń)? coś mi to za pięknie wygląda ?
        • vampi_r Co innego ulga budowlana, a co innego remontowa !! 03.12.04, 10:19
          Kochani.

Nie mylcie tych pojęć, bo to są dwie różne ulgi!!!!
          Yaga powołuje się na mój tekst o uldze budowlanej. Ulga budowlana została
          zlikwidowana z końcem 2001 roku, ale ci którzy mają prawa nabyte, moga
          korzystać z odliczeń jeszcze ko końca 2004.

W tym wątku jest pytanie u ulgę remontową.
          Ulga ta została zlikwidowana z końcem 2003, ale wg interpretacji Ministerstwa
          Finansów można z niej korzystać do konca 2005 bez względu na to, czy ktoś
          zaczął korzystać z ulgi remontowej w 2003, czy 2004, czy 2005.

Czy to jasne?
          • Gość: anka f Re: Co innego ulga budowlana, a co innego remonto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 15:58
            Przepraszam, tak dla pewności - właśnie kupiliśmy mieszkanie, szykuje nam sie
            spory remont - część rzeczy będziemy kupować jeszcze w tym roku. Więc
            pzrysluguje nam ulga remontowa:)?
            • vampi_r Re: Co innego ulga budowlana, a co innego remonto 03.12.04, 16:30
              Gość portalu: anka f napisał(a):

> Przepraszam, tak dla pewności - właśnie kupiliśmy mieszkanie, szykuje nam sie
              > spory remont - część rzeczy będziemy kupować jeszcze w tym roku. Więc
              > pzrysluguje nam ulga remontowa:)?

Przysługuje.
              Takie przynajmniej na dzień dzisiejszy jest stanowisko fiskusa.
          • bananan4 Re: Co innego ulga budowlana, a co innego remonto 03.12.04, 22:26
            Kupilem mieszkanie na wlasnosc w listopadzie tego roku. Chce go wyremontowac.
            To znaczy moge skorzystac z ulgi remontowej (2003 - 2005) zaczynajac od roku
            2004 i kontynulujac do 2005 - to znaczy czesc wydatkow poniesienych przez mnie
            na remont odpisze w PITie za rok 2004, a czesc w PITie za rok 2005 (za rok)?
            • vampi_r Re: Co innego ulga budowlana, a co innego remonto 04.12.04, 20:58
              bananan4 napisał:

> Kupilem mieszkanie na wlasnosc w listopadzie tego roku. Chce go wyremontowac.
              > To znaczy moge skorzystac z ulgi remontowej (2003 - 2005) zaczynajac od roku
              > 2004 i kontynulujac do 2005 - to znaczy czesc wydatkow poniesienych przez mnie
              > na remont odpisze w PITie za rok 2004, a czesc w PITie za rok 2005 (za rok)?

Dokładnie TAK.
              Faktury mające datę tegoroczną odliczysz w PIT 2004, a przyszłoroczne w PIT 2005.
        • kulka85 Re: wg mnie mozna 03.12.04, 14:05
          No nie trzy razy bo ulga jest trzyletnia czyli kwota jest na trzy lata i możesz
          ją wykorzystywać sukcesywnie(ale jest minimalna kwota poniżej której sie nie
          odlicza),albo wykorzystać cała w jednym roku.
        • Gość: aga Re: wg mnie mozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 06:17
          Tak, ponieważ limit jest trzyletni. Jeżeli dotychczas nie korzystałaś z ulgi
          remontowej, to w 2005 roku, który jest rokiem ostatnim obowiązywania ulgi
          remontowej możn a skorzystać z niej w pełnej wysokości. Nie wiem tylkoo co
          oznacza dla Ciebie 3 x max. odliczenie. Limit był trzyletni, więc odliczenie
          nie było podzielone na żadne 3 części.
    • Gość: sensi Re: Ulga remontowa - ale co można odliczyć??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 07:49
      Witam!

Ktoś się orientuje, czy można odliczyć zakup gniazdek elektrycznych,
      telefonicznych, TV kablowej, reflektorki do sufitu podwieszanego,
      transformator, kabelki itp. ??? - oczywiście w ramach ulgi remontowej.
      Czy w ogóle istnieje jakiś wykaz materiałów (urządzeń), które można odliczać od
      podatku? pytam gdyż nie chcę mieć później nieprzyjemności z Urzędem
      Skarbowym... ;)
      Proszę o pomoc,

Pozdrawiam!
      • vampi_r Re: Ulga remontowa - ale co można odliczyć??? 06.12.04, 15:00
        Jako takiej pełnej listy nie ma. Jest tylko to rozporządzenie:
        www.abc.com.pl/serwis/du/1996/0788.htm
        Wiele rzeczy zależy od indywidualnych uwarunkowań. Często tez urzędy skarbowe
        róznie sobie interpretują takie same przepisy.
    • Gość: Slusek Re: Ulga remontowa IP: *.u.mcnet.pl 13.01.05, 22:10
      Witam,
      mam pytanie odnośnie dwóch ulg: dużej budowlanej i remontowej:
      Czy jeśli ktoś korzystał z ulgi budowlanej do 31.12.2004 to może w 2005
      jeszcze "załapać się" na ulgę remontową, powiedzmy modernizując instalację
      gazową wybudowanego domku jednorodzinnego?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
      pozdrawiam
      • vampi_r Re: Ulga remontowa 14.01.05, 00:07
        Gość portalu: Slusek napisał(a):

> Witam,
        > mam pytanie odnośnie dwóch ulg: dużej budowlanej i remontowej:
        > Czy jeśli ktoś korzystał z ulgi budowlanej do 31.12.2004 to może w 2005
        > jeszcze "załapać się" na ulgę remontową, powiedzmy modernizując instalację
        > gazową wybudowanego domku jednorodzinnego?

Może. Nawet na wiecej. masz pełny limit ulgi remontowej.
        Jak rozumiem, to budujesz dom i do końca 2004 budowa domu nie byla jeszcze formalnie zakonczona. Czy tak? To ważne, bo tylko w takim przypadku mogłes korzystać z ulgi budowlanej.
        Teraz, by korzystać z ulgi remontowej musisz zgłosic formalne zakonczenie budowy do gminy. Bez tego nie będziesz miał prawa do ulgi remontowej.
        Mozesz remontowac dom, czy miezkanie tylko wtedy, gdy jego budowa została formalnie zakończona.

czy to jasne?
        • Gość: Slusek Re: Ulga remontowa IP: *.u.mcnet.pl 14.01.05, 20:17
          Dziękuję za odpowiedź,

> Może. Nawet na wiecej. masz pełny limit ulgi remontowej.
          > Jak rozumiem, to budujesz dom i do końca 2004 budowa domu nie byla jeszcze
          > formalnie zakonczona. Czy tak? To ważne, bo tylko w takim przypadku mogłes
          > korzystać z ulgi budowlanej.

Tak, budowany jest dom i do końca 2004 wg dziennika budowy do użytku wykończone
          zostały piętro oraz poddasze. Ciągle wykańczana jest piwnica. Czy do czasu jej
          urządzenia nie mogę korzystać z ulgi remontowej?
          Mam też inne pytanie - ok 2 lata temu podczas wichury w niewielkim stopniu
          uległa uszkodzeniu elewacja budynku. Czy jest możliwe przeprowadzenie remontu
          oraz odliczenie materiałów budowlanych w ramach ulgi remontowej?

Pozdrawiam
          Slusek
          • vampi_r Re: Ulga remontowa 15.01.05, 16:53
            Według mojej wiedzy:
            ulgę remontową masz dopiero od formalnego zakonczenia budowy całego domu.
            czyli teraz powinieneś czym prędzej sformalizować procedury mające na celu odbiór budowy przez stosowny urząd. Nie możesz już korzystać z ulgi budowlanej, a z remontowej jeszcze nie, póki nie zakonczysz budowy.

Ale, ja domu nigdy nie budowałem i w związku z tym mogę nie znać wszelkich procedur i przepisów. Ty piszesz, że wg dziennika budowy wykończone zostało piętro i poddasze. Mnie się wydaje, ze nie ma znaczenia, co jest w dzienniku budowy, ale fakt formalnego zakończenia budowy domu jako całości, które zglaszasz do urzędu gminy.

Radzę ci jeszcze dopytać się w swoim urzędzie skarbowym.
            • Gość: Slusek Re: Ulga remontowa IP: *.u.mcnet.pl 16.01.05, 13:09
              > Nie możesz już korzystać z ulgi budowlanej, a z
              > remontowej jeszcze nie, póki nie zakonczysz budowy.

OK zapytam w US, ale swoją drogą dołożę starań aby formalnie zakończyć budowę
              do grudnia 2005 i jeszcze w grudniu zrobić zakupy "załapując" się na ulgę
              remontową.

Dzięki za pomoc
              Slusek
              • Gość: Tess Re: Ulga remontowa IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 22:59
                Witam
                Moze ktos mi pomoze w rozwianiu watpliwosci. W listopadzie 2004r.oddalam do
                uzytkowania/w Urzedzie Nadzoru Budowalnego/ nowowybudowany dom. Teraz moge
                korzystac z ulgi remontowej na ten dom, ktora rozpoczelam w 2003r/na mieszkanie
                w bloku/. Chodzi mi o to czy jesli zakupilam materialy takie jak glazura,
                kleje, zlew, wanna it.p do nowego domu- dwa miesiace przed oddaniem domu do
                uzytku, to czy moge je odliczyc, czy licza sie zakupy tylko po dacie oddania
                domu do uzytku? Bede wdzieczna za pomoc.
                • vampi_r Re: Ulga remontowa 17.01.05, 15:18
                  Gość portalu: Tess napisał(a):

> Witam
                  > Moze ktos mi pomoze w rozwianiu watpliwosci. W listopadzie 2004r.oddalam do
                  > uzytkowania/w Urzedzie Nadzoru Budowalnego/ nowowybudowany dom. Teraz moge
                  > korzystac z ulgi remontowej na ten dom, ktora rozpoczelam w 2003r/na
                  mieszkanie
                  >
                  > w bloku/. Chodzi mi o to czy jesli zakupilam materialy takie jak glazura,
                  > kleje, zlew, wanna it.p do nowego domu- dwa miesiace przed oddaniem domu do
                  > uzytku, to czy moge je odliczyc, czy licza sie zakupy tylko po dacie oddania
                  > domu do uzytku? Bede wdzieczna za pomoc.

Jeśli masz jeszcze inne mieszkanie, to wszystko jest wporzo.
                  Aby miec prawo do ulgi remontowej, potrzebujesz tytułu do jakiegoś lokalu.
              • Gość: yaga20 Re: Ulga remontowa IP: *.ppried.labedy.pl / *.crowley.pl 17.01.05, 10:38
                zgloszenie zakonczenia budowy do inspektoratu budowlanego wiąże sie z oddaniem
                dziennika budowy i wszystkimi odbiorami plus próby instalacji, pisanie o
                oddaniu kilku pomieszceń to odbiory czesciowe i na pewno nie oznaczja
                zakonczenia budowy, caly etap zgloszenia budowy domu wiaze sie jeszcze ze
                zgloszeniem do ksiąg wieczystych i wpisaniem na dzialce zabudowy :)wtedy wiemy
                ze oprocz dzialki posiadamy dom;) ale dla potrzeb podatkowych wydaje mi się! ze
                świstek z Inspektoratu o zakonczeniu budowy i zgloszenie do gminy wystarczy
            • ajaskolski Re: Ulga remontowa 25.03.05, 09:14
              Jezeli w połowie roku 2005 bedzie formalnie odbior domku (szereg) to czy mogę
              odliczyc w ramach ulgi remontowej terakotę, panele, ...
              które juz kupiłem z datą luty-marzec.

Pozdr, AREK
              • vampi_r Re: Ulga remontowa 26.03.05, 00:29
                ajaskolski napisał:

> Jezeli w połowie roku 2005 bedzie formalnie odbior domku (szereg) to czy mogę
                > odliczyc w ramach ulgi remontowej terakotę, panele, ...
                > które juz kupiłem z datą luty-marzec.

Moim zdaniem nie możesz.
    • Gość: dobrydom@gazeta.pl Re: Ulga remontowa IP: *.chello.pl 17.01.05, 17:46
      Po co w ogóle remontować jeśli to nie zabytek klasy 0. Styary dom to droższa
      impreza od starego samochodu . Zinwestuj w praktyczne rozwiazania .
      Przesyłam Ci zamówienie wstępne pozdrawiam dobrydom

Zostałeś wybrana/y z grona potencjalnych konsumentów usług budowlanych , aby
      zrealizować dom lub mieszkanie za promocyjną cenę w kosztach własnych
      wykonawców 1300 zł/m2 pod klucz

Jest jeden warunek! Aby skorzystać, wybierz 7 znajomych potencjalnych
      przyszłych sąsiadów Twojego nowego domu wciągnij ich do Akcji Dom za optymalna
      cenę . Niech oni też poinformują swoich znajomych. Zrobisz wykonawcom budowy
      domu niezłą reklamę , w zamian zrealizują Ci dom, bez nadmiernych narzutów Vat
      22% , prowizji hurtowni 20%, narzutów socjalnych pracy na ZUS 44% etc.

Jeżeli w ciągu 10 dni prześlesz tę wiadomość w niezmienionej formie do 7
      znajomych, a kopię prześlesz na e-mail: dobrydom@gazeta.pl (wpisz ten adres
      bezbłędnie) to otrzymasz e-mail ze specjalnym kodem umożliwiającym odbiór umowy
      na realizację domu za promocyjną cenę .
      =============
      Info: W realizacji Programu Dom za Optymalną Cenę biorą udział między innymi
      - Holding cementowy
      - Kopalnie surowców mineralnych sp. z o.o .
      - Konsorcjum Przedsiębiorstw Budowlanych ( 115 firm )

Uwaga: Tekst powyższy i ze strony 1 zakazane : jako politycznie niewskazane
      przez partie polityczne wszystkich rodzajów ,, Towarzysze Wzajemnej
      Adoracji ,, nie chcą kłopotliwych zapytań wolą Nas kokietować tzw. teczkami
      i spec-komisjami Sejmu
      ,, władza się wyżywi,, od czasów towarzysza Urbana to rutynowa praktyka
      kacyków RP

Twój udział ( wypełnij kupon konkursowy ) do wygrania 2 domy 150m2 za 1000
      zł/m2
      Dane o budynku anonimowe mogą być użyte dla planów zagospodarowania gmin i miast

zamówienie wstępne Dane osobowe chronione
      Imię
      Nazwisko
      Miejscowość
      Kod pocztowy
      ul. nr domu
      Telefon
      Tel. kom. lub e-mail

Info: pod tel.kom. 0508 555 489 lub tel. ( 22 ) 614 60 11 . ( prosić p .
      Romana )
      Zamówienia wstępne z gwarancją optymalnej ceny rejestrowane i realizowane są w
      Korporacji Przedsiębiorstw Budowlanych .

Wyrażam zgodę na udział w spotkaniu na seminarium Dom za Optymalną Cenę

tak nie ( podkreślić )
      podpis nr. ks. Mieszkaniowej PKO

• Gość: Panan Re: Ulga remontowa - zwiekszenie limitu IP: 193.24.24.* 14.02.05, 16:03
        mam pytanie
        czy jezeli w 2003 roku korzystałam z ulgi remontowej i miałam limit ten
        najniższy tj ok 4700 a od 2004 roku dodatkowo rozpoczełam wpłacanie na fundusz
        remontowy - to począwszy ok roku 2004 limit mi sie zwieksza do kwoty ok 5700?

w 2003 roku fundusz remontowy nie był płacony - bo spółdzileniapo po odebraniu
        budynku zwolniła mieszkańców z płacenie czynszu przez kilka miesięcy
        • Gość: Panan Re: Ulga remontowa - zwiekszenie limitu IP: 193.24.24.* 14.02.05, 16:05
          sorry ze tak na czesci pisze:
          a czy jezeli w 2004 roku zakupiłam kuchenke gazową to limit mi sie zwieksza
          jeszcze dodatkowo o kwotę ok 900 zł - w związku z remontem i modernizacją
          instalacji i urządzeń gazowych??
          • Gość: xl Re: Ulga remontowa - zwiekszenie limitu IP: *.dominet.pl / 62.29.253.* 16.02.05, 10:12
            Tak, możesz podnieść limit jeżeli w w kolejnym roku wpłacałeś na fundusz
            remontowy i najprawdopodobniej z tą kuchenką również. Ja miałem podobną
            sytuację z funduszem remontowym za 2004r. i zwiększyłem swój limit, Pani w US
            spytała tylko dlaczego tak zrobiłem i wyjaśnienie że w 2004r. wpłacałem na
            fundusz remontowy - wystarczyło. Natomiast ja mam pytanie troszkę z innej
            beczki, jak skutkuje na ulgę remontową i jej limity wzięcie ślubu (w naszym
            prorodzinnym przecież państwie:)) ). Tzn jeżeli obie strony miały już w 2003r.
            wydatki związane z remontem na swoje własne mieszkania ale powiedzmy w 2004r.
            wzięły ślub, jak na tym tle może wyglądać ulga remontowa i jej limity za 2005r.?
            • vampi_r Re: Ulga remontowa - zwiekszenie limitu 16.02.05, 10:33
              Gość portalu: xl napisał(a):

> Natomiast ja mam pytanie troszkę z innej
              > beczki, jak skutkuje na ulgę remontową i jej limity wzięcie ślubu (w naszym
              > prorodzinnym przecież państwie:)) ). Tzn jeżeli obie strony miały już w 2003r.
              > wydatki związane z remontem na swoje własne mieszkania ale powiedzmy w 2004r.
              > wzięły ślub, jak na tym tle może wyglądać ulga remontowa i jej limity za 2005r.
              > ?

Małżeństwo ma jeden limit UR. I ten jeden limit liczy się od roku zawarcia zwiazku małżeńskiego, nawet jesli ślub był 31 grudnia.
              Ale jeśli wcześniej (w poprzednim roku podatkowym) odliczyli więcej, niż jeden limit, to ich zysk - nie muszą tego zwracać.
              Jeśli odliczyli mniej (np. ona 2 tys. on 1 tys.) to ich odliczenia po zawarci związku się sumują i wychodzi, że wykorzystali już 3 tys. z jednego limitu ulgi.
              • birlive Re: Ulga remontowa - zwiekszenie limitu 16.02.05, 11:45
                A jak jest w moim przypadku? Wlasnie kupilam mieszkanie. Kredyt. I kredyt takze
                powiekszony o kwote na remont. Czy w zwiazku z tym moge odliczac remont, kiedy
                czesc idzie z kredytu ? Troche sie obawiam, ze nie, bo jak tu zdobyc rachunek
                dla skarbowego i banku jednoczesnie ? Chyba nikt nie wystawia 2 oryginalow ;)
                Nie znam sie, dlatego bede wdzieczna za podpowiedz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka