m2012721 12.12.04, 21:38 CZy ktokolwiek zna kogoś lub sam ogrzewa dom prądem. Kiedyś czytałem w Wyborczej, że w przypadku nowych, dobrze izolowanych domów koszty wychodzą porównywalnie do gazu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czajnik5 Re: ogrzewanie prądem 13.12.04, 08:28 Zależy, o jakich kosztach piszesz: inwestycyjne, eksploatacyjne, a może suma tych kosztów. Należy to przeanalizować, mając pełny obraz sytuacji. Niedaleko mnie powstało nowoczesne osiedle energooszczędnych domków - ogrzewanie elektryczne. Po pierwszym sezonie grzewczym kto mógł, wymieniał na c.o. gazowe wodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skalmen Re: ogrzewanie prądem IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 13.12.04, 09:14 Ogrzewanie elektryczne jest najdroższym ogrzewaniem.Ludzie piszą że że nie jest tak drogo,i sami siebie oszukują.Mają kominki grzeją nimi a ogrzewanie elektryczne włączja gdy gdzieś wyjeżdżają.Wtedy wychodzą koszty porównywalne do gazu.pozdr. hydraulik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragi Re: ogrzewanie prądem IP: *.petrus.pl 14.12.04, 18:24 >Kiedyś czytałem w > Wyborczej, że w przypadku nowych, dobrze izolowanych domów koszty wychodzą > porównywalnie do gazu>. Porównywalne do gazu w "zwykłych" starych, tak sobie izolowanych budynkach. Policzmy zatem. Mam u siebie w domu najtańszy kocioł gazowy (GCO-19.8 ze Świebodzic). Zużywa 2.9 m^3 gazu na godzinę. Wytwarza moc 19.8 kW. Zatem z niecałych 3 m gazu otrzymujemy 19 kWh energii w postaci ciepła. 3 m gazu kosztują "na gotowo" czyli z opłatami stałymi ok.3,20 zł 19 kWh energii elektrycznej kosztuje ok. 5,30 zł bez opłat stałych. Porównaj sam. Odpowiedz Link Zgłoś
m2012721 Re: ogrzewanie prądem 16.12.04, 10:50 a jak do tego dołożymy ogrzewanie kominkowe + II taryfa prądu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: ogrzewanie prądem IP: 195.136.249.* 16.12.04, 12:47 Ale prąd jak na razie zawsze będzie najdroższy! Dlaczego? A no dlatego, że jak np. zagotujesz sobie czajnik wody i zużyjesz na ten cel jakąś ilość energii, to drugie tyle ucieknie z komina elektrowni. Musi być drożej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: ogrzewanie prądem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 16:40 Mam wszystko na prąd, ani grama gazu. Latem płacę max. 200zł/m-c, w tym więkość zżera 200l bojler. Zimą, póki co 350-400zł/m-c, szacuję, ze jak będą mrozy -15 - 20 to dojdzie max. do 700zł (wszystko! nie tylko ogrzewanie). Dom 180m. Oczywiście II taryfa (0,1823zł) i piece akumulacyjne. Dużo? Moze i dużo, ale grzałam rok samym kominkiem i mi się odechciało. Teraz kominek dla przyjemności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ayran2 Re: ogrzewanie prądem 22.12.04, 18:39 czy naprawde ogrzewasz cały ten dom? mnie wydaje sie to niemozliwe. mam 33 metrowe mieszkanie do tego w zimie dogrzewam piecem kaflowym i płacę srednio 200 zł miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: ogrzewanie prądem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 01:39 Dom nowy, dobrze ocieplony, 220 m2, kuchnia elektryczna i gazowa, w kuchni boiler elektryczny, kominek okazjonalnie. Woda włazience i CO z pieca gazowego. Rachunek za X i XI po 140 zł miesięcznie. Mieszkanie 72 m2, stare budownictwo, woda w łazience pogrzewana gazem, w kuchni boiler elektr. 15L, 2 piece akumulacyjne II taryfa - 500 zł miesięcznie przez cały rok za prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diesel Re: ogrzewanie prądem IP: *.bphpbk.pl 07.01.05, 16:27 Mam mieszkanie w starym budownictwie - 80m2 w Wawie. Jest CO, jednak nie mamy cieplej wody. Byly wlasciciel zdemontowal podl. gazowe i przeszedl na podgrzewanie wody pradem. Wiecie jakie placimy rach. kwartalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: ogrzewanie prądem 16.12.04, 20:28 Jeżeli dom jest nowy, dobrze izolowany, to na mój chłopski rozum koszty ogrzewania gazowego również się zmniejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
m2012721 Re: ogrzewanie prądem 21.12.04, 23:15 CZYLI RACZEJ TRZEBA KOPAC RURE? A TAK BYLOBY FAJNIE BEZ TYCH WSZTSTKICH KOTLOWNI I PIECOW MOZE JESZCZE JAKIES PRZYKLADY LUB PORADY?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragi Re: ogrzewanie prądem IP: *.zebyd.com.pl 22.12.04, 00:43 Zaraz tam rurę. Są tacy co mają chodniki i podjazd przed domem ogrzewany prądem, żeby śnieg topniał. Dla każdego coś odpowiedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
m2012721 Re: ogrzewanie prądem 24.12.04, 16:40 to ja w takim razie podjazd podgrzeję gazem z rury a resztę prądem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzewa Re: ogrzewanie prądem IP: 217.153.131.* 11.01.05, 14:47 Ja ogrzewam dom 220 metrów . W części podłogowe w części nawiewowe + duży kominek . Używam naprawdę oszczęnie . Części pokoi nieogrzewam w dzień itp , część tylko kiedy jesteśmy w domu itp . . ,Zima łagodna a my płacimy około 900 PLN za miesiąc . Zacząłem starać się o gaz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INPROEL Re: ogrzewanie prądem IP: *.crowley.pl 11.01.05, 15:14 Witam, jeśli chodzi koszty ogrzewania elektryczego to są uzależnione czym ma Pan zamiar ogrzewać ( statyczne piece akumulacyjne, konwektory, przepływowy podgrzewacz wody itp.). Jesteśmy firma zajmującą sie sprzedażą i montażem dynamicznych pieców akumulacyjnych. Współpracujemy z Zakładem Energetycznym w Krakowie gdzie również mamy wystawę swojego sprzetu grzewczego. Jeżeli chodzi o koszty to za ubiegły sezon grzewczy wachaja sie one od 1,80 do 2,90 złotego za metr kwadratowy na miesiąc w okresie grzewczym - zróżnicowniekosztów uzależnione jest od indywidualnej izolacji pomieszczeń( przyjmująć więć że mamy do ogrzania mieszkanie 100 metrowe na 1 piętrze z nowymi oknami i ocieplone od zewnątrz przyjmujemy współczynnik 1,80 zł x 100 metrów = 180 złotych miesięcznie x 7 miesięcy grzania = 1260 złotych rocznie za ogrzewanie ). Jeżeli zainteresowałem Pana naszą ofertą to zapraszam na stronę internetową : www.inproel.getin.pl gdzie znajdzie Pan artykuły dotyczące ogrzewania akumulacyjnego, wydawane przez zakład Energetyczny jak i również naszą firmę. Należy jednak pamiętać iz wyżej pokazane koszty eksploatacyjne zostały obliczone u osób posiadających rozliczenie dwu taryfowe i zamontowane dynamiczne piece akumulacyjne firm : AEG oraz INPROEL. Zanaczam szczególnie nazwy tych firm z tego wzgledu gdyż na rynku krajowy są inne "DYNAMICZNE PIECE AKUMULACYJNE" - a maja tylko taką nazwę !!!!!!! Dla ułatwienia kontaktu pozwole sobie podać nasze dane adresowe: INPROEL ul. Kremerowska 12/3 31-130Kraków www.inproel.getin.pl inproel@poczta.onet.pl tel/fax 012-429-50-63, 423-40-53, 509-649-009 Z poważaniem Grzegorz Świadek Ponizej podaję kilka linków dotyczących ogrzewania dynamicznymi piecami akumulacyjnymi: www.gniazdkodomowe.pl/3.htm www.inproel.getin.pl/poradnik.htm www.inproel.getin.pl/realizacje.htm Odpowiedz Link Zgłoś