Dodaj do ulubionych

ulga remontowa i odsetkowa

IP: 193.109.244.* 28.02.05, 16:30
Czy ktos wie jak to w oncu jest z tymi ulgami? Czy z ulgi remontowej moge
korzystac dopiero po formalnym, administracyjnym oddaniu budynku i moge
odliczyc tylko faktury wystawione po tej dacie??
Czy w takiej sytuacji moge odliczyc poniesione koszty jakby na inne
mieszkanie do ktorego posiadamn tytul prawney, ale ktore w rzeczywistosci nie
bylo remontowane? czy to jest sprawdzane przez US?
A co do ulgi odsetkowej - czy zaczynam odliczac odsetki od dochodu dopiero po
uzyskaniu aktu notarialnego czy tez jako "zakonczenie inwestycji" wystarczy
zaswiadczenie z dziennika budowy czy tez musi byc oddany administracyjnie?
jsli tylko akt notarialny to czy w roku kolejnym moge odliczyc wszystkie
zaplacone odsetki ? (place je od 2003 r.) .
Bardzo dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: MK Re: ulga remontowa i odsetkowa IP: 193.109.244.* 28.02.05, 16:53
      Pomóżcie proszę !!!
    • Gość: bezik Re: ulga remontowa i odsetkowa IP: *.ghnet.pl 28.02.05, 17:57
      co do ulgi odsetkowej to można odliczyć po akcie notarialnym, jeśli był
      podpisany w 2004 roku to odliczasz teraz i odsetki za 2004 i 2003 rok (papier z
      banku), co do ulgi budowlanej wydaje mi sie, że też po oddaniu budynku
      pozdrawiam
    • vampi_r Re: ulga remontowa i odsetkowa 01.03.05, 01:06
      Gość portalu: MK napisał(a):

Chyba odpowiqadałem ci już na te pytania... (a może na kogos innego, podobne..)

> Czy ktos wie jak to w oncu jest z tymi ulgami? Czy z ulgi remontowej moge
      > korzystac dopiero po formalnym, administracyjnym oddaniu budynku i moge
      > odliczyc tylko faktury wystawione po tej dacie??

Tak. Budowa bloku musi być zakonczona, a ty musisz miec jeszcze przynajmniej protokół odbioru mieszkania.

> Czy w takiej sytuacji moge odliczyc poniesione koszty jakby na inne
      > mieszkanie do ktorego posiadamn tytul prawney, ale ktore w rzeczywistosci nie
      > bylo remontowane? czy to jest sprawdzane przez US?

Możesz. Choc US ma prawo do kontroli stanu faktycznego.

> A co do ulgi odsetkowej - czy zaczynam odliczac odsetki od dochodu dopiero po
      > uzyskaniu aktu notarialnego czy tez jako "zakonczenie inwestycji" wystarczy
      > zaswiadczenie z dziennika budowy czy tez musi byc oddany administracyjnie?

Musisz miec akt notarialny i inwestycja musi być zakonczona (administracyjnie).
      By odliczyć odsetki już w tym roku, to inwestycja musiała być zakonczona w poprzednim roku, natomiast akt notarialny musisz podpisać przed rozliczeniem rocznym (czyli przed 30 kwietnia). Rozumiesz to?
      Przepis mówi, że odliczasz odsetki najwcześniej za rok podatkowy, w którym została zakończona dana inwestycja. Jednak by dokonac odliczeń musisz posiadac akt notarialny. Nie mówi się jednak, że ten akt musisz mieć w roku za który dokonujesz odliczeń. Czyli gdy inwestycja została zakonczona w 2004 roku, a ty podpiszesz akt notarialny najpóźniej 30 kwietnia 2005, to w tym samym dniu mozesz złozyć PIT 2004 z odliczeniami odsetkowymi.
      Tak to wynika przynajmniej z interpretacji ustawy podatkowej.
      Radzę ci spytac się jeszcze w swoim US.
      Lub poczytaj ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=19539603&v=2&s=0

> jsli tylko akt notarialny to czy w roku kolejnym moge odliczyc wszystkie
      > zaplacone odsetki ? (place je od 2003 r.) .

Po raz pierwszy możesz odliczyć wszystkie zapłacone odsetki z poprzednich lat.
      • ajaskolski Re: ulga remontowa 01.03.05, 09:41
        > > Czy ktos wie jak to w oncu jest z tymi ulgami? Czy z ulgi remontowej moge
        > > korzystac dopiero po formalnym, administracyjnym oddaniu budynku i moge
        > > odliczyc tylko faktury wystawione po tej dacie??
        >
        > Tak. Budowa bloku musi być zakonczona, a ty musisz miec jeszcze przynajmniej
        protokół odbioru mieszkania.

Co w przypadku jesli w marcu (kwietniu bedzie odbior mieszkania) a
        administracyjne oddanie budynku i spółdzielcze prawo do lokalu pozniej.
        Jak mogą byc datowane faktury?

Pozdr, Arek
        • vampi_r Re: ulga remontowa 02.03.05, 13:22
          ajaskolski napisał:

> Co w przypadku jesli w marcu (kwietniu bedzie odbior mieszkania) a
          > administracyjne oddanie budynku i spółdzielcze prawo do lokalu pozniej.
          > Jak mogą byc datowane faktury?

Faktury do odliczeń remontowych musza miec datę późniejszą od daty
          administracyjnego oddania budynku. Póki blok jest formalnie w budowie, nie masz
          prawa do ulgi remontowej na mieszkanie.
          • Gość: Aga Re: ulga remontowa IP: 195.205.44.* 02.03.05, 15:01
            Data "oddania administracyjnego" bloku (chodzi tu zapewne o przewidziane
            zapisami prawa budowlanego pozwolenie na użytkowanie) nie ma znaczenia, jeśli
            chodzi o tytuł prawny do lokalu. Radzę poczytać:
            www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=24369
            O oddaniu budynku nie ma ani słowa. Natomiast musi być stosunek zobowiązaniowy,
            czyli np.opłacanie czynszu itp.
            Stosunek zobowiązaniowy to także zapis w umowie przedswtępnej, że developer
            przekaże lokal kupującemu przed podpisaniem aktu notarialnego. Odliczać można
            wydatki poniesione po takim przekazaniu. Pozdrawiam.
      • Gość: MK Re: ulga remontowa i odsetkowa IP: 193.109.244.* 01.03.05, 16:44
        BARDZO DZIĘKUJĘ!!
        Chociaż oznacza to ze w tym roku sobie nic nie odliczę (nie mam jeszcze aktu)
        albo zostane oszustem podatkowym (ulga remontowa na inny lokal)
        pozdrawiam
      • Gość: MK Re: ulga remontowa i odsetkowa IP: 193.109.244.* 01.03.05, 16:46
        Czy ktos wie czy US rzeczywiscie kontroluja stan faktyczny? Nie faktury ( bo to
        czesto sie zdaza ze wzywaj) tylko lokal?
        • rrgb Re: ulga remontowa i odsetkowa 02.03.05, 19:00
          Prosze o pomoc:
          w maju 2004 r. kupiłam działkę budowlaną z zamiarem rozpoczęcia budowy domu w
          2005 r. Czy zakup działki mogę odliczyć w PIT za 2004 r., tzw. duża ulga
          budowlana, czy to już nie istnieje? Czy w przyszłym roku będę mogła odliczać
          zakupy materiałów budowlanych dokonanych w 2005 r.? Acha, jeszcze jedno, nie
          dokonywałam żadnych odliczeń w 2003 i 2004 r.
          • vampi_r Re: ulga remontowa i odsetkowa 02.03.05, 22:37
            rrgb napisała:

> Prosze o pomoc:
            > w maju 2004 r. kupiłam działkę budowlaną z zamiarem rozpoczęcia budowy domu w
            > 2005 r. Czy zakup działki mogę odliczyć w PIT za 2004 r., tzw. duża ulga
            > budowlana, czy to już nie istnieje?

Nie istnieje. niestety. A była to ulga na zakup gruntu, a nie duża ulga budowlana.

>Czy w przyszłym roku będę mogła odliczać
            > zakupy materiałów budowlanych dokonanych w 2005 r.? Acha, jeszcze jedno, nie
            > dokonywałam żadnych odliczeń w 2003 i 2004 r.

Tylko jeśli wzięłas na ten cel kredyt mieszkaniowy. Masz wtedy ulgę odsetkową, ale do odliczenia dopiero po zakonczeniu inwestycji.
            • rrgb Re: ulga remontowa i odsetkowa 03.03.05, 10:19
              dziękuję za odpowiedź. Troche jeszcze doczytałam i to mi rozjaśniło sprawę,
              chociaz nie bardzo po mojej mysli. Zdaje sie, że nie będę mogła odliczyć tzw.
              ulgi odsetkowej juz po wybudowaniu domu, bo w 1994 r. kupiłam mieszkanie w
              bloku na kredyt i przez 2 lata juz korzystałam z dużej ulgi budowlanej. czy to
              się zgadza? A gdyby tak faktycznie było, to akurat w moim przypadku wielka
              niesprawiedliwość bo w latach 1994, 1995 praktycznie nie miałam żadnych
              dochodów i odliczenia były jakieś minimalne, symboliczne. Nie pamiętam z
              jakiego powodu dalej nie korzystalismy z tej ulgi. NIe mogliśmy, no nie wiem. A
              teraz mam takie pytanie: skoro to było tak dawno, może po skończeniu inwestycji
              rozpocząć ulge odsetkową licząc na to, że Urząd skarbowy nie dopatrzy się, że
              już kiedyś, dawno, przez krótki czas korzystałam z dobrodziejstwa państwa? Co
              Wy na to?
              • rrgb Re: ulga remontowa i odsetkowa 03.03.05, 12:37
                Podciągam do góry, może ktoś mi odpowie...
                • vampi_r Re: ulga remontowa i odsetkowa 03.03.05, 17:26
                  Cóz by ci tu doradzić....
                  To twoje podatki i twoje ryzyko.
                  Ja bym chyba jednak nie ryzykował.
        • vampi_r Re: ulga remontowa i odsetkowa 02.03.05, 22:38
          Gość portalu: MK napisał(a):

> Czy ktos wie czy US rzeczywiscie kontroluja stan faktyczny? Nie faktury ( bo to
          >
          > czesto sie zdaza ze wzywaj) tylko lokal?

Ja nie słyszałem o tym, by fiskus faktycznie kontrolował stan faktyczny.
          Ma jednak do tego prawo.
          • Gość: Jacek Re: ulga remontowa i odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 22:19
            Witam
            W grudniu 2003 wziąłem kredyt hipoteczny i kupiłem nowe mieszkanie w stanie
            surowym. Na koniec roku 2003 zakupiłem część niezbędnych materiłów na
            wykończenie mieszkania. W 2004 roku odliczyłem sobie od podatku 19% wartości
            zakupionych materiałów w ramach ulgi remontowej (wykończenie mieszkania - tak
            można było na 100%). W 2004 nie odliczałem sobie od dochodu faktycznie
            zapłaconych odsetek ponieważ ich nie zapłaciłem w 2003 roku. Natomiast w roku
            2004 zakupiłem trochę materiałów na wykończenie oraz zapłaciłem trochę odsetek
            od kredytu. Pytanie moje brzmi:

Czy w związku z tym, że będę kontynułował odliczanie w ramach remontu
            (wykończenia) mogę sobie jednocześnie odliczyć odsetki od kredytu za 2004?

Jest to tyle ciekawe, że w US powiedziano mi iż jednoczesne odliczanie jest jak
            najbardziej zgodne z prawem. Jednocześnie Gazeta Prawna, co prawda nie jasno,
            ale zaprzeczyła możliwości korzystania z tych dwóch ulg jednocześnie. Jestem "w
            kropce" jak zrobić żeby było dobrze. Wiadomo najlepiej nic nie odliczać tylko
            płacić, płacić i jeszcze raz płacić :)

Rzyczliwi i mądrzy ludzie doradźcie.
            Pozdrawiam i z góry dziękuję.
            • vampi_r Re: ulga remontowa i odsetkowa 11.03.05, 01:02
              Gość portalu: Jacek napisał(a):

>
              >
              > Czy w związku z tym, że będę kontynułował odliczanie w ramach remontu
              > (wykończenia) mogę sobie jednocześnie odliczyć odsetki od kredytu za 2004?

Możesz. Ulga odsetkowa i remontowa nie mają ze sobą nic wspólnego i jedna nie przeszkadza drugiej.

>
              > Jest to tyle ciekawe, że w US powiedziano mi iż jednoczesne odliczanie jest jak
              > najbardziej zgodne z prawem. Jednocześnie Gazeta Prawna, co prawda nie jasno,
              > ale zaprzeczyła możliwości korzystania z tych dwóch ulg jednocześnie.

A możesz podać pełniejsza treśc tego artykułu? Albo jakiś link?
              Może chodziło o cos innego.
              • Gość: Jacek Re: ulga remontowa i odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 20:31
                podatki.wp.pl/index.html?T[page]=2&POD=5&dok_id=124
                Rozdział "Wyjątki od zasady, czyli czego nie odliczysz"
                W przypadku jakichś sugesti i pytań proszę pisać na maila jdream@poczta.fm
                W moim urzędzie skarbowym powiedziano mi, że można odliczać obie ulgi jednocześnie.
                Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam
                Jacek
                • vampi_r Re: ulga remontowa i odsetkowa 12.03.05, 20:50
                  No tak.
                  W gazecie napisane jest wszystko dobrze.