Dodaj do ulubionych

wytrzymała podłoga

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 18:33
Chcę wymienić podłogę w korytarzu w nienajmłodszym już domu. Obecnie jest z
drewnianych desek (już skrzypiących i pomalowanych jakąś paskudną burą farbą).
Korytarz ma 16m2 i poza tym, ze jest elementem "ciągu komuniakacyjnego" to
chcę tam postawić biurko i półki z ksiązkami. Pytanie brzmi, jaką zrobić
podłogę (a nie chcę żeby to były płytki), żeby np. nie porysowały jej kółka od
fotela - tylko nie radźcie mi ich odkręcić ;) Jakie drewno (panele drewniane?)
jest wytrzymałe i nie kosztuje 200 zł za m2. Jakie macie podłogi, na które nie
narzekacie? - bedę wdzięczna za każdą cenną wskazówkę
Obserwuj wątek
    • Gość: ulak Re: wytrzymała podłoga IP: *.crowley.pl 16.03.05, 21:56
      chyba żadna podłoga drewniana na dłuższą metę nie wytrzyma "pracy kółek",drewno
      będzie się wgniatało,ale możesz użyć pod fotel specjalnej maty -dostępna w
      dobrych sklepach z parkietami-i będzie to doskonała ochrona podłogi,albo położyć
      pod fotel jakiś ładny dywanik.
      • Gość: viki Re: wytrzymała podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:01
        czyli, jeśli mi ktoś w sklepie będzie wciskał kit o niezwykłej wytrzymałości (a
        parętakich opinii juz słyszałam) to nie wierzyć. Albo zrobić wylewkę i połozyć
        płytki? do tej pory kółka wygniatały mi wykładzinę, którą zawsze można w miarę
        łatwo wymienić - z raz połozoną podłogą bedzie gorzej. Panele też się wygniotą?
        • Gość: mif Re: wytrzymała podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:14
          Panele się nie wgniotą, ale szybciej się porysują. Proponuję parkiet z dębu lub
          buka. Kółka, jak do twardych podług (z filcem, albo czymś podobnym). Podłoga
          woskowana, a nie lakierowana (trudniejsza w konserwacji bieżącej, ale łatwiej
          się regeneruje przy cotygodniowym pastowaniu. Mniej wyraźne ślady kółek i
          wierzgania nogami pod biurkiem. Panele sztuczne i drewniane odradzam.
    • Gość: ulak Re: wytrzymała podłoga IP: *.crowley.pl 16.03.05, 22:23
      to nie tak że kit o wytrzymałości ,jest drewno bardziej miękkie np.sosna i
      twarde np.akacja ,przy tej np. akacji będzie mniej i bardziej płytkie ślady ale
      będą bo drewno to materiał naturalny i nie twardości skały ,dlatego myślę że
      najlepszą ochroną podłogi będzie taka mata to chyba jakiś propylen albo inne
      świństwo przeźroczyste i baaaaardzo skuteczne.Nie porysyją się laminaty ale mogą
      się pokruszyć...
      • Gość: mif Re: wytrzymała podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:12
        Racja. Dlatego napisałem, że przy drewnie woskowanym będą ślady mniej widoczne.
        Ja bym dał dywanik pod krzesło i pod stópki. Zawszć to cieplej i miękko nóżkom :)
      • Gość: viki Re: wytrzymała podłoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:12
        powoli zyskuję jasność. Dziękuję na razie za uwagi, a jeśli ktoś jeszcze ma
        jakiś pomysł - chętnie poczytam. Na remont mam jeszcze chwilę czasu
        • Gość: laelia Re: wytrzymała podłoga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 11:18
          mata jest do kitu - tzn funkcję spełnia jak najbardziej,tego laminatu nic nie
          porysuje, ale brudzi się pioruńsko i domycie jej do stanu pierwotnego po pewnym
          czasie staje się niemożliwe (mówie o częstym, biurowym używaniu) w dodatku jest
          śliska i kiedy kilka razy omal nie straciłam zębów wcisnęłam ją pod bardzo
          głębokie biurko, gdzie co prawda funkcji żadnej nie spełnia natomiast pozostaje
          niewidoczna i nie grozi wypadkiem :)
    • x-darekk-x Re: wytrzymała podłoga 18.03.05, 15:07
      dobrze zabezpieczony parkiet debowy wytrzyma dlugie lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka