Dodaj do ulubionych

chcę "podnieść" stary dom

19.03.05, 20:20
...tylko tak się zastanawiam,czy to ma sens? właściwie to nawet bym nie
podnosiła tylko zaadaptowała poddasze:trzeba ocieplić dach- w zeszłym roku
połozyłam onduline,ale nie ocieplałam(jest tzw zwarte deskowanie).
poza tym strop...-to jest jakas trzcina czy cos tam(dom jest z 1923r.),jak
sie chodzi po strychu to strasznie słychac kazdy krok:( wiec zastanawiam co
sie,czy mozliwa jest jakas wylewka albo inne "wzmocnienie" tak,zeby nie
trzeba było zdejmowac dachu.
Sprawa jest dla mnie o tyle ważna,ze chcę tez w tym roku ocieplić dom i musze
ustalić "kolejnośc czynności",bardzo prosze o poradę,już nie raz bardzo mi
pomogło to forum..:)
Obserwuj wątek
    • pyot Re: chcę "podnieść" stary dom 19.03.05, 22:17
      Hej !

>> ...tylko tak się zastanawiam,czy to ma sens? <<

- to zależy,ale zazwyczaj tak :)

>> w zeszłym roku połozyłam onduline,ale nie ocieplałam(jest tzw zwarte deskowanie). <<

- poddasze ?

>> poza tym strop...-to jest jakas trzcina czy cos tam(dom jest z 1923r.), <<

- ech..,23 rocznik...:),trzcina jest pod stropem i spełnia całkiem pożyteczne role,trzyma sie jej także tynk..

>> jak sie chodzi po strychu to strasznie słychac kazdy krok: <<

- brrr...,lubię to...

>> ( wiec zastanawiam co sie,czy mozliwa jest jakas wylewka albo inne "wzmocnienie <<

- wszystko jest możliwe,ale by dojśc do meridium problemu i by zrobic to należycie njlepszym wyjściem jest jak zwykle dojście do źródła problemu,inaczej mówiac "dobrać" się :) do legarów,desek...

>> " tak,zeby nie trzeba było zdejmowac dachu <<

- tu mnie masz !Ale strych jest "normalny" ?Bo odniosłem w pewnym momencie wrażenie że go nie ma,badz jest w znikomej ilości (?),wysokości.

No cóż,powtarzam po raz kolejny,takich prac o ile nie wykonujesz ich sama droga vilejko,nie powinno się uzgadniać ostatecznie na forum,to poważne przedsięwzięcie które muszą robić fachowcy znający się na tym...,lecz pytasz,ja odpowiadam jak umię w formie pisanej...

Jeżeli poprawisz krokwie,legary a można to zrobić bez "ruszania" dachu,wówczas nie musisz stosować żadnych wylewek,jastrychów etc.,wystarczy np., wata + OSB.
      Mozna iśc także na skróty,ale czy warto ?
      Pozdrowionka...
      P.

• vilejka Re: chcę "podnieść" stary dom 19.03.05, 23:02
        Strych jest i to dość wysoki.
        Wiem,ze musze wszystko omówic z fachowcami,ale chciaąłm zasiągnąć tu
        jezyka,zeby nie byc tak calkiem zieloną i móc nawiązać rozmowę:P
        A czym ocieplić od wewnątrz ten dach?
        • pyot Re: chcę "podnieść" stary dom 20.03.05, 13:44
          Vilejko...
          Ciesze sie ze piszesz o fachowcach :)
          Cieszę się również że masz jednak możliwośc docieplenia stropu,czym ? Wełną..,wszystko po remoncie dachu.
          Jeżeli nie chcesz wymieniac samych legarów ( czas,koszta,bałagan )pozostaje wzmocnienie tychże,płaskownikami,śróbunkiem na przestrzał...,ekipa to musi i na pewno wie o tym,nie jest to jakies czary-mary :).
          Skrzypienie powinno zostać wyeliminowane poprzez :
          - przegląd,naprawa legarów
          - przełożenie,wymiana odeskowania
          Tu zwracam uwagę na pewną ,niestety często spotykaną prawidłowosc.Otóż podkładki na legarach jakie czasami stosowane są przez ekipy w celu wyrównania poziomów,musza byc o tej samej szerokości co same legary !Węższe z czasem poddają się,"kruszą" na bokach i min mogą powodowac także klakierowanie...
          Ocieplanie wełna jak pisałem,metoda ? To zależy do jakiego stopnia gotowa jestes posunąć się do degradacji ,chwilowej naturalnie,stropu,strychu...
          Pozdrawiam.
          P.
          • vilejka Re: chcę "podnieść" stary dom 20.03.05, 15:24
            Docieplenie stropu to jedna sprawa-zrozumiałam ze masz na mysli ten strop,który
            bedzie podłogą poddasza? ale czym ocieplić ten juz zrobiony z onduliny dach pod
            spodem,bez demontowania go?
            I jeszcze jedno wyjaśnienie-jak ktos chodzi po strychu to nie skrzypi tylko
            takie jakby dudnienie słychać,mam wrażenie,jakby sie miało to zawalić:( Ktoś ze
            znajomych mi mówił,ze bten strop to prawdopodobnie jest tzw strop Kleina-mówi
            Ci to coś? Dzieki za dotychczasowe porady,pozdrawiam cieplutko
            • pyot Re: chcę "podnieść" stary dom 21.03.05, 20:01
              Vilejko...,na obie wersje widzę tylkko li wełną mineralną,strop kleina może byc "głośny" ponieważ taka jego cecha,kiedyś w większości właśnie tak robiono stropy od strychu po dach.
              Jeżeli dodatkowo masz zamiar docieplic strop na strychu,ten bębniący,to automatycznie wyeliminujesz odgłosy ( mówimy tu o wełnie ).

>> ale czym ocieplić ten juz zrobiony z onduliny dach podspodem,bez demontowania go? <<

- przepraszam,ale możesz szerzej rozpisać zagadnienie ?Nie łapię...:)
              3mmka..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka