Dodaj do ulubionych

jak oderwać glazurę od podłoża-nie uszkadzając jej

26.04.05, 18:18
Kupuje mieszkanie do wykończenia-każdy grosz sie liczy.
Mam możliwość pozyskania materiałów budowlanych z generalnie remontowanego
mieszkania. Sa tam miedzy innymi płytki granitowe(ok 20x30cm) oraz zwykłe ale
ładne podłogowe i ścienne.
Proszę o radę- czy można je oderwać i " przekleić" na nowe miejsce. Czy
warto? jakie będą straty a te płytki które pozostaną nieuszkodzone-jak
przygodować do ponownego przyklejenia?(oczyścić ze starej zaprawy chyba?)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: stanbud.er.pl Re: jak oderwać glazurę od podłoża-nie uszkadzają IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 26.04.05, 20:19
      ale co to za płytki
      i czym były klejone??
      • pajekm Re: jak oderwać glazurę od podłoża-nie uszkadzają 27.04.05, 12:19
        Nie wiem po prostu. Mieszkanie generalnie remontowane jest w starej kamienicy.
        nie znam pierwotnych właścicieli więc nie mogę się spytać czym kleili płytki.
        Płytki granitowe ( w przedsionku) są położone bez fugi. Płytki w łazience
        ścienne wyglądają na dosyć nowe (15x15 cm)- klejone z fugą. Płytki podłogowe
        większe też wyglądają na dosyć nowe i są klejone z szeroką fugą.
        Niestety to są wszystkie informacje.
        Jako, że w tym mieszkaniu będzie generalny remont-połączony z wyburzaniem ścian
        i zrywaniem podłóg (ale za jakieś pół roku) nie muszę się przejmować aby
        ewentualna praca związana z "odpukiwaniem" płytek była wykonywana delikatnie-
        tylko czy warto i od czego zacząć?
        pozdrawiam
    • Gość: Kochzg Re: jak oderwać glazurę od podłoża-nie uszkadzają IP: *.itc.pw.edu.pl 27.04.05, 12:28
      Z odrywaniem plytek moze byc różnie. Jezeli była stosowana słaba zaprawa to
      mogą łatwo odchodzić, podważając je szpachelką. Jednak jak trzymają sie mocno
      jedyna metoda to młotek. Jednak jak ci sie uda odzyskać te płytki musisz
      zeskrobać stara zaprawe. Jak pamietam dobrze to trzeba je jeszcze moczyć, tylko
      nie wiem czy po skrobaniu przed położeniem czy przed samym położeniem.

Zdrówka
      Zbych
      • m321 Re: jak oderwać glazurę od podłoża-nie uszkadzają 27.04.05, 12:52
        Dziękuję za konkretną odpowiedź,
        Może ktoś już miał takie doświadczenie-dużo czasu zajmuje takie zeskrobywanie
        starej zaprawy? I czym to robić? ile mniej więcej procentowo płytek można
        odzyskać? Uff sprawdzić czy stara zaprawa mocno trzyma będzie można za ok pół
        roku.
        Pzdr
        • admar0 Re: jak oderwać glazurę od podłoża-nie uszkadzają 27.04.05, 19:40
          Najszybciej starą zaprawę usuniesz szlifierką kątową(najlepiej z regulacją
          obrotów)z gurbym papierem ściernym, uwaga bo pył przy tym niesamowity.
          • Gość: stanbud.er.pl Re: jak oderwać glazurę od podłoża-nie uszkadzają IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 28.04.05, 20:16
            proponuje Ci do usówania starej zaprawy
            kupić tarcze diamentową na szlifierke kątową.
            O ile z samym oderwaniem płytek pójdzie Ci Mniej lub bardziej sprawnie
            to takie zeszlifowanie mocnej zaprawy w ten sposób to mordęga okrutna.
            powtarzam mocnej! bo jak jest słaba to Ci to pójdzie szybko
            Najlepszy sposób to:
            Jak byś miał dostępną trajzege, to wtedy do niej zakladasz największę tarcze do
            beteonu/kamienia i Ci to idzie na momencie
            a płyteczki masz prawie jak nowe
            Ja tak zrobiłem z płytkami, z piaskowca
            Zajmujemy się remontami i mieliśmy kominek do rozebrania,
            więc kazałem się przyłożyć chłopakom do delikatnego rozbierania go
            i teraz mam fajny kominek u siebie, tylko wkład i rury kupiłem
            • m321 Re: jak oderwać glazurę od podłoża-nie uszkadzają 29.04.05, 10:52
              dzieki za rady, trochę się mi rozjaśniło, może nie będzie źle z tą
              rozbiórką i "odzyskiem", trzeba kompletować sprzet wobec tego.
              A co z tym moczeniem płytek przed ponownym przyklejeniem - ktoś o tym może
              słyszał coś więcej? Jakiego kleju/zaprawy potem najlepiej użyć?
              Pzdr
              • Gość: Kasia Re: jak oderwać glazurę od podłoża-nie uszkadzają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 11:49
                Plytek nie nalezy moczyc przed przyklejaniem tylko przed usuwaniem z nich kleju
                bo troszeczke mniej sie kurzy i troche latwiej jest "scinac" z nich zaprawe.
                Po usunieciu kleju trzeba je wymyc i wysuszyc.
                Kiedys moczylo sie plytki przed przyklejaniem na cemencie teraz przykleja sie
                suche plytki :-).

Pozdrawiam
                Kasia
                • cynick1 Re: jak oderwać glazurę od podłoża-nie uszkadzają 02.05.05, 08:02
                  zauwaz ze plytki czesto odklejaja sie przy grzejnikach i na scianach kominowych
                  to wina wysokiej temperatury i nieodpowiedniego kleju
                  sprobuj podgrzac plytki
                  jezeli nie byly klejone klejem elastycznym ,powinny sie odkleic
                  najlepiej uzyc palnika tylko ostroznie bo zniszczysz glazure
                  pamietaj ze granit tez poddaje sie plomieniowaniu zeby otrzymac szorstka powierzchnie

pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka