Dodaj do ulubionych

Pomocy - odpada gladz

IP: *.itc.pw.edu.pl 06.06.05, 16:06
Potrzebuje porady. Po wyrównaniu scian GOLDBANDE-m i przetarciu go (powstała
gladka powierzchnia) połozylem gladz gispsowa. Przed położeniem gladzi nie
gruntowałem, ale przed malowaniem zagruntowałem. I co okazało sie ze podczas
malowania (na biało - akrylowa farba) w kilku miejscach, plackami, odpadła mi
gladz. Okazuje sie gladz odpada glownie tam gdzie tynk jest jak "lustro". Co
z tym fantem zrobic przed dalszym malowaniem scian na kolor. Czy wystarczy te
miejsca zagruntować i ponownie położyć gladz ????

Dzieki z góry.

Zdrówka
Obserwuj wątek
    • pyot Re: Pomocy - odpada gladz 06.06.05, 18:34
      Guru,guru...
      Goldband Knaufa jest niczym innym jak tynkiem.Zatem :

- >> Po wyrównaniu scian GOLDBANDE-m i przetarciu go (powstała
      gladka powierzchnia) <<

- dobrze...

>>połozylem gladz gispsowa. <<

- ... nie dobrze

Jaki tu sens.Najpierw gładz ( tynk ) na mokro,później na sucho...?
      Wystarczył przecież Goldband.A że zrobiłeś go tak jak powinien być,czyli "na gładko" ( ta gładkośc jak to pieszczotliwie nazwałeś,jest umowna ),a to już wyklucza przyczepnośc dodatkowych materiałów a zwłaszcza gładzi.
      By Cię pocieszyć , choć nieładna to pociecha z mej strony,powiem Ci żeś nie pierwszy który tak robi :)
      Tak jak piszesz,mopżesz miejsca te zrysować czymś,zagruntować i gładz.Problem jest w momencie pojawiania się coraz to nowych "placków".Jednakże głowa do góry,to najgorsze już odeszło...
      Pa...
      • Gość: Guru Re: Pomocy - odpada gladz IP: *.itc.pw.edu.pl 07.06.05, 12:09
        Wiem że ze mnie pacan a nie budowlaniec. Zrobilem tak: w miejscu odpadnietej
        gladzi zagruntowałem; nastepnie pomalowałem, a na koniec połozylem znowu gładz.
        Dzisiaj zrobie przecierkę i pomaluje. Zobaczymy czy nie odpadnie.

Zdrowka

• Gość: Guru Re: Pomocy - odpada gladz IP: *.itc.pw.edu.pl 16.06.05, 09:44
          I znowu problem. Myślałem ze co miało odpaść to juz odpadło. A tu
          niespodzianka :))))). Przy malowaniu na kolor znowu pojawiły sie nowe problemy.
          Są miejsca gdzie farba po prostu nie chce sie trzymac sciany a sa miejsca gdzie
          troche odeszło gladzi. Jest to znacznie mnie niz poprzednio ale jest. Nie
          pamietam czy sa to same miejsca ale zdaje mi sie ze nie. A przeciez i
          gruntowałem i malowałem na biało zrobiłem wszystko z mojej strony.

Wiec potrzebuje rady co robic z tymi plackami????.

Pozdrawiam
          • rikitikitak1 Re: Pomocy - odpada gladz 16.06.05, 12:28
            gips chlonie wode a ze jest jego bardzo cienka warstwa zawija ci sie napewno
            na walek ktorym malujesz ! powinnes mniej razy pociagac walkiem nie poprawiaj
            100razy tego samego miejsca ! zagruntuj sciane farba podkladowa poczekaj az
            dokladnie wyschnie wykonaj poprawki gipsowe poczekaj az wyschnie domaluj
            podkladem po wyschnieciu pomaluj na kolory nie przejmuj sie przeswitami nie
            walkuj na mokro czekaj na wyschniecie potem wykonaj poprawki powinno sie udac!
            pamietaj o przestrzeganiu czasu schniecia to naprawde wazne!!!
            • admar0 Re: Pomocy - odpada gladz 18.06.05, 02:00
              Święta racja
              Dodam jeszcze że każdą zaschniętą warstwę tynku gipsowego lub gładzi należy
              gruntować a głównie po to aby ta nie wypiła nam wody z nowo nakładanej warstwy
              gipsu. Zbyt szybkie wyschnięcie tynku powoduje zatrzymanie lub spowolnienie
              procesu wiązania.
              Czyli gruntować i jeszcze raz gruntować !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka