Dodaj do ulubionych

Ogrodzenie

08.06.05, 18:12
Witam!
Proszę o pomoc, bo w gminie nie mogę się dogadać- ale to chyba norma :(. Chcę
ogrodzić działkę od strony drogi gminnej, nieutwardzonej, i urzędnik mi
powiedział, że muszę się odsunąć od drogi. A w prawie budowlanym nie mogę
znaleźć nic na ten temat- że zgłosić trzeba- jest, ale żeby się cofać- nie.
Bo niby z jakiej racji mam oddawać własną ziemię gminie????!!!! - to jest
chyba kwestia tylko i wyłącznie mojej dobrej woli.
Może istnieją odpowiednie regulacje, ale nie mogę ich znaleźć.
Proszę o oświecenie i podanie źródła.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: Ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 00:03
      Na podstawie planu zagospodarowania przestrzennego, na podstawie uchwały rady
      gminy wprowadzono minimalne odsunięcie ogrodzenia od drogi. Jak przy warunkach
      zabudowy, tak przy stawianiu ogrodzenia urząd ma prawo wydać warunek cofnięcia
      się z ogrodzeniem od pasa drogi. Może będzie poszerzana droga, może chodniki,
      może kanalizacja?
      Jeżeli pas drogi jest wąski, cofnąłbym się i 2 m. Bezpieczniej dla ogrodzenia i
      mniej koszenia trawnika. Czy to ważne, po której stronie ogrodzenia rosną
      drzewa, krzewy, żywopłot?
      Prościej, taniej i bez kłopotów późniejszych jest postawić ogrodzenie wg wskazań
      Urzędu. Widziałem, jak facetowi rozebrali ogrodzenie na czas robót
      drogowo-kanalizacyjnych. Co z tego, że ustawili mu, po skończonej pracy, w tym
      miejscu, co było, jak przez 4 miesiące teren był otwarty. Inny przypadek. Facet
      postawił ogrodzenie w granicy działki, a droga wąska. Czasem się zdarzy, że
      kombajnista szturchnie ogrodzenie. Kogo złapiesz, jak jesteś w pracy?
      Analogicznie do uszkodzenia samochodu na parkingu przez nieznanych sprawców.
      Nie baw się w Pawlaka.
      Pozdrawiam mif

Lepiej z urzędem się dogadać, niż koty drzeć.
      • Gość: fragi Re: Ogrodzenie IP: *.zebyd.com.pl 09.06.05, 09:11
        Jeżeli droga jest wąska, a gmina chciałaby ją poszerzyć może wykupić od Ciebie
        pas ziemi. Nigdzie się nie odsuwaj. Zapytaj czy możesz wysunąć ogrodzenie z
        innej strony działki na teren gminny (o ile taki jest ). Czy gmina zmniejszy Ci
        podatek od gruntu ? A jak boisz się, że ktoś uszkodzi Ci płot, to zamontuj
        spory betonowy słup na rogu. Zamiar budowy ogrodzenia musisz jednakże zgłosić
        do ... no właśnie do kogo ? Do gminy czy powiatu ? Może ktoś wie ?
    • polarna77 Re: Ogrodzenie 09.06.05, 09:53
      Dziękuję za odpowiedzi. Dodatkowa sprawa jest taka, że droga gminna zabiera (bo
      im tak było wygodniej zrobić) ok. 4 arów mojej ziemi. Więc nie dość, że muszę
      jakoś załatwić kwestię było nie było_ zawłaszczenia mojej własności przez
      gminę, to jeszcze sprawę ogrodzenia... uffff....
      Jeśli chodzi o zgłaszanie budowy ogrodzenia, to w moim przypadku zgłaszam do
      gminy, ale nie wiem jakby sprawa wyglądała gdyby to była droga powiatowa.
      Pozdrawiam!
      • Gość: mif Re: Ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 22:49
        Mieszasz 2 sprawy. Droga gminna na twojej działce, to jedna. Cofnięcie
        ogrodzenia, to druga.
        1. Gmina musi wykupić od Ciebie pas ziemi, przeznaczony na drogę. W każdej
        chwili możesz zagrodzić przejazd szlabanem i pobierać opłaty za przejazd :)
        Gmina nie położy asfaltu, kostki na cudzym terenie. Analogicznie, głupotą jest
        wybudować dom na nie swoim gruncie.
        2. Plan przestrzenny określa minimalną odległość zabudowań i ogrodzenia od pasa
        drogi i trzeba się temu podporządkować. Za pas drogi można przyjąć jezdnię lub
        granicę działki gminnej.
        Pokorne cielę dwie matki ssie. Dogadaj się z gminą, nie idż na udry. Staraj się
        zyskać opinię człowieka nastawionego na współpracę, a nie pieniacza. Kiedyś to
        zaprocentuje, choćby przy wykupie pasa drogi, przez gminę lub w innej sprawie,
        którą będziesz chciał załatwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka