Dodaj do ulubionych

kotły gazowe JUNKERS

IP: 213.173.201.* 14.06.05, 20:05
Czy ktoś może podzielić się swymi uwagami na tamat kotłów gazowych Junkers, a
zwłaszcza kotła 2-funkcyjnego JUNKERS EUROLINE HRD ZW 23-1 KE. Jak Waszym
zdaniem pozycjonuje się markę Junkers w stosunku do marek innych producentów
kotłów. Ktoś na forum napisał kiedyś, że należy unikać kotłów francuskich i
włoskich. Czy to oznacza, że niemiecki Junkers jest ok?
Obserwuj wątek
    • pyot Re: kotły gazowe JUNKERS 14.06.05, 20:26
      Hej...
      JUNKERS składa bodajże w Turcji...,ponoc od tego czasu marka nieco podupadła,ponoć...
      Ja jestem użytkownikiem z rodziny Eur+o+line,dwufunkcyjny,już trzeci rok i...,właściwie ok,ostatnimi czasy manometr coś nie tak wskazywał ale wrócił do normy :),nie mogę narzekać,grzeje solidnie tak co jak i wodę do użytku...
      Pozdrowionka.
      P.
      • magdajeden Re: kotły gazowe JUNKERS 14.06.05, 22:12
        miałam junkersa, psuł się w najmniej ocxzekiwanych momentach. nie polecam.
    • Gość: mala Re: kotły gazowe JUNKERS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 09:57
      A ja mam Junkersa już 3 rok i jeszcze ani razu się nic nie popsuło. Jestem
      zadowolona. Uważam, że to moja najlepsz inwestycja.
    • Gość: znawca Re: kotły gazowe JUNKERS IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.06.05, 11:06
      Zdecydowanie za drogi. Za te same pieniądze są o wiele lepsze piece innych
      (polskich, włoskich, koreańskich) producentów. A i tak wszystkie piecyki są
      składane z tych samych części, w różnych częściach świata, np. Junkers w Turcji
      (jak już ktoś wcześniej napisał). Nie daj się nabrać na niemiecką jakość bo to
      mit, więc po co przepłacać.
      • Gość: kociolek Re: kotły gazowe JUNKERS IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 15.06.05, 11:11
        jakie inne lepsze i tańsze marki masz na myśli?
        • Gość: znawca Re: kotły gazowe JUNKERS IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.06.05, 11:25
          Włoszczyzna jest tańsza na pewno - Ariston, Ferreli. Polskie są dużo tańsze -
          Termet. Słaba jakość pieców w/w to mit.
          Po prostu jak chcesz się chwalić przed rodziną to wybierasz Junkersa, jak przed
          rodziną i przed znajomymi to wybierasz Vieśmana, a jak chcesz mieć porządny
          piec za rozsądne pieniądze to nie robisz z siebie jelenia i kupujesz piecyk
          wymieniony na początku.
          • silikoplast Re: kotły gazowe JUNKERS 15.06.05, 12:45
            jak jesteś taki znawca, to popytaj serwisantów co powiedzą o ferolli, immergas
            itd. polskie odpadają w przedbiegach. a teraz szczegóły: piec 2-funkcyjny z
            zasobnikiem około 20 litrów (najekonomiczniejsze) moc pomiędzy 20-25kW, cena:
            ferroli - 4900, beretta - 5200, immergas - 5550, Vaillant - 5700. co do jakości
            nie będę się wypowiadał, ale Vaillant jako jedyny daje 3 lata gwarancji. Ja
            osobiście mam w domu Vaillanta VUI 4 lata i nie wiem, że mam piec. dom 200m2
            rachunek za gaz (woda, gotowanie, co - 5 osób) kwiecień-maj - 200 zł. jedyne co
            mogę dodać, że przy podobnych warunkach tylko piec włoski rachunek 300 zł.
            • Gość: znawca Re: kotły gazowe JUNKERS IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.06.05, 14:07
              dobra, dobra, no i co z tego?
              Dom 180m2, 3 łazienki.
              Mam polskiego Torusa. 2-funkcyjny, bez zasobnika, otwarta komora.
              W/g sprzedawców i serwisantów najgorsze g..wno na świecie. A u mnie ósmy sezon
              bezawaryjnej pracy, serwisowany co 2 lata, z oszczędności bo powinienem co rok.
              W momencie zakupu był ponad 2 razy tańszy od najtańszego zagranicznego i 30%
              tańszy od Termeta. Pewnie za rok, albo za dwa będę musiał wymienić na nowy bo
              każdy piec po 10 latach staje się złomem, niezależnie od firmy. No i jak
              myślisz, co kupię? :-) Po prostu nie daję się nabrać na głupie słówka
              sprzedawców bo wiadomo nie od dziś, że największe prowizje dla instalatorów
              dają niemieckie firmy.
              • Gość: sid31 Re: kotły gazowe JUNKERS IP: *.lipno.sdi.tpnet.pl 15.06.05, 14:21
                z tymi 10 latami to trochę przesadziłeś, znam 20 letnie vaillanty, junkersy
                które bez większych problemów chodzą do dziś, jedyne co im można zarzucić to
                niską sprawność. sprzedawcami nie ma się co sugerować, serwisanci wiedzą o
                wiele lepiej co dobre a co nie. zauważ tylko, że poziom cen bardzo się wrównał
                i oprócz Viessmana inne kotły niewele odstają. jednak to co najważniejsze jest
                w środku. Vaillant jest bardziej zaawansowany technologicznie. widziałem
                ostatnio podłaczanie ferroli, kocioł był bez obudowy i co mnie zaskoczyło to to
                że miał np. palnik na licencji vaillanata, identyczny jak u swojego
                niemieckiego konkurenta, po dokładnej lustracji okazało się z grubsza, że
                połowa elementów pochodzi z vaillanta. myslę, że żaden z powyższych
                wymienionych nie jest złym wyborem, może ta 3 letnia gwarancja trochę kusi. co
                do polskich to nie mam pojęcia bo się nim nie zajmuję, tak dla zasady.
                • Gość: znawca Re: kotły gazowe JUNKERS IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.06.05, 14:48
                  To jak za kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt lat twój vailant się popsuje to go
                  rozkręć, zedrzyj rdzę i inny syf i odczytaj na częściach żeliwnych skąd
                  pochodzą. A jak się nie da to spytaj o to swojego serwisanta. Dodam, że
                  większość pieców z najwyższej półki części żeliwne kupuje od Ferroli. No ale
                  czego to dowodzi? Dokładnie niczego. Po prostu jedni robią dobre palniki, inni
                  żeliwo, jeszcze inni jakieś inne pierdoły. Ty kupujesz finalny produkt.
                  Zmierzam do tego, że nie mam ochoty płacić Viessmanowi i Junkersowi za miliony
                  euro wydane na skoczków narciarskich, Buderusowi za Formułę 1, a Vailantowi za
                  wyśigi kolarskie (lub inne bzdury).
              • magdajeden Re: kotły gazowe JUNKERS 15.06.05, 15:00
                nie, nie każdy staje się złomem po 10 latach, tylko wybrane ....
              • ant777 Re: kotły gazowe JUNKERS 16.06.05, 14:55
                znam gościa co jeżdzi Skodą 105 i też sobie chwali.
          • magdajeden Re: kotły gazowe JUNKERS 15.06.05, 14:58
            słaba jakość polskich kotłów to nie mit, niestety. Ferroli są ok, a Junkersem
            nie ma się co chwalić bo to raczej niższy poziom średniej półki. i
            porównywalnie do samochodów za odpowiednią cenę masz odpowiednią jakość.
            viessman jest ok
      • ant777 Re: kotły gazowe JUNKERS 16.06.05, 14:53
        Gość portalu: znawca napisał(a):

> Zdecydowanie za drogi. Za te same pieniądze są o wiele lepsze piece innych
        > (polskich, włoskich, koreańskich) producentów. A i tak wszystkie piecyki są
        > składane z tych samych części, w różnych częściach świata, np. Junkers w
        Turcji (jak już ktoś wcześniej napisał). Nie daj się nabrać na niemiecką jakość
        bo to mit, więc po co przepłacać.

Gwoli ścisłości Junkers składał w Turcji na pewno model Eurotherm, reszta
        modeli pewnie w Niemczech. To a propos odkręcania mitów na forum. Najlepiej
        kupić torusa lub inne włoskie wynalazki. Jak doliczysz robociznę po gwarancji
        to wyjdzie ci na to samo.

Z innej branży: w Turcji również Toyota składa swoje wózki. a VW? Wiązki
        elektryczne są z Polski. Mercedes jedynie blachy i silniki robi w Niemczech a
        np. wykończeniowe elementy drewniane sprowadza z Rumunii.
    • Gość: Wojtek Re: kotły gazowe JUNKERS IP: 195.94.211.* 16.06.05, 13:41
      Powiem tak. Mam junkersa jednofunkcyjnego eurostar full option z zasobnikiem do
      podgrzewania wody. Powiem szczerze, jest bardzo dobry, bezproblemowy,
      oszczędny. Uważam ze za markę może i się płaci, ale marka daje Ci gwarancję
      dobrego produktu, który będzie Ci służył latami, a w razie potrzeby nie
      zostaniesz na lodzie, bo przynajmniej części będziesz miał. I oczywiście ze
      możesz kupić tańszy niemarkowy kocioł i zaoszczędzisz na inwestycji, tylko jak
      Ci wysiądzie w środku zimy taki piecyk, a firma i serwis zniknęły z rynku i
      części nie ma i nie będzie, to zdrowia życzę.
      Płacisz za komfort i pewność działania kotła, ale jesteśmy w wolnym kraju i na
      szczęście w każdy może sobie wybrać to co chce. Acha, jeszcze jedno, wszyscy
      moi znajomi, którzy wybrali kotły producentów z ciepłych krajów, lub polskie
      mieli problemy takie jak wyżej opisałam. Nie znaczy że Cię to trafi ale
      statystycznie rzecz ujmując jest duza szansa...

• Gość: pit Re: kotły gazowe JUNKERS IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 17.06.05, 07:48
        Myśle podobnie jak przedmówca, jeżeli chodzi o markę to nie jest to tylko
        sprawa finansowania sportu ale i jakości produktu o czym przekonałem się już w
        bardzo wielu produktach. Z kotłami jest pewnie podobnie jak z niegdyś
        popularnymi komputerowymi składakami, niby procesor Intel, płyta i karta
        graficzna markowe a jednak nie chodzi tak jak Hewlett Packard czy Compaq, coś
        się wiesza, coś się psuje. Chodzi prawdopodobnie o bardzo dobrej klasy
        fachowców którzy opłaceni za ciężkie pieniądze firmy produkującej markowe
        produkcty mogą się tam znaleźć i odpowiednio dobrać konfigurację danego kotła.
        • jan-w Re: kotły gazowe JUNKERS 17.06.05, 18:17
          To już zupełnie nie na temat, ale jeśli chodzi o komputery składaki, wykonane
          fachowo, z reguły mają lepsze parametry niż HP itp. Są robione z tych samych
          chińskich komponentów. Mają też olbrzymią zaletę. Po pewnym czasie, możesz je
          rozbudować, unowocześnić. Spróbuj rozbudować serwer Compaq. To moja branża. Znam
          temat. Nie daj się doić. "Fachowcy" z Compaq nie otrzymują pieniędzy za
          ułatwianie ci życia, ale za zmuszanie cię do regularnych zakupów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka