Dodaj do ulubionych

Czajnik le Creuset

01.12.25, 09:51
W mordę, co to za wymiary są? Szmytka, powiedz Le Creuset, że nie umieją mierzyć! Mysiulek, śpisz?

Interesujący mnie czajnik Zen ma szerokość, ale i długość. Średnic nie podali, bo po co? (W Kone jakaś średnica jest, ale czym są zatem pozostałe wymiary?)

Nie mam luksusowej kuchni angielskiej, a jedynie chamską kuchenkę gazową. Przestrzeń wokół palnika to ok. 22x25 cm. Wlezie mi ten Zen czy będzie się rozpychać? Od biedy gwizdek może nieco wystawać (27,03 to długość czajnika z gwizdkiem?).

Wolę kupić czajnik w promce niż spalić sobie kolejny porządny garnek gotując wodę na herbę. Elektryczny woła o reklamację, a ja bez niego jak bez głowy. Płomienny to klasyczny kolor? Czy wiśniowy fajniejszy? Oba pasują.
Obserwuj wątek
    • pffpffpff Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 09:58
      Szerokość to właśnie średnica.
      • danaide2.0 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 10:06
        Przy Kone podali średnicę podstawy, potem się zwęża. Zen na inną średnicę podstawy, inną w środku. Na logikę - chyba podali podstawę, ale może środek. A długość jest gwizdkiem?
        10:06, może infolinia już działa.
        • danaide2.0 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 10:07
          Nie działa.
        • pffpffpff Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 10:09
          Na moje, średnice / szerokość podaje się zawsze z najszerszego miejsca.
          • danaide2.0 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 10:20
            Interesująca uwaga.
            Kurczę, Kone byłby sensowniejszy, patrząc po wymiarach, ale pięciu stów nie dam.
            No to chyba biorę się do innej roboty niż zakupy.
        • taje Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 13:36
          Długość jest mierzona w linii prostej od końca dzióbka do końca uchwytu/rączki. Jeśli masz mało miejsca wokół, zwróć uwagę, czy ten dzióbek (z gorącą parą) nie będzie się znajdował zbyt blisko jakiejś delikatnej powierzchni (np płyty meblowej).
        • taje Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 13:39
          danaide2.0 napisała:

> Przy Kone podali średnicę podstawy, potem się zwęża. Zen na inną średnicę podst
          > awy, inną w środku. Na logikę - chyba podali podstawę, ale może środek. A długo
          > ść jest gwizdkiem?
          > 10:06, może infolinia już działa.
          >

Jeśli nie piszą, że to średnica podstawy to założyłabym, że to średnica najszerszego miejsca korpusu czajnika. I poszukałabym zdjęć w realu, można wywnioskować proporcje.
    • furiatka_wariatka Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 13:24
      Ja odradzam, miałam kone i mi przerdzewial. Co prawda uznali reklamację i dostałam nowy, ale i tak go nie używam.
    • szmytka1 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 13:40
      Ja tam mam do chamskiej gazówki równie chamski czajnik Galicja. Ma 2.2 litra, średnica 20 cm i kosztuje stówę. Pasuje do każdego mojego palnika gazowego elektroluxa. Mam go już bite 5 lat, odkąd dziecko przestało pić mleko z butli. Nie zardzewiał, nie obił się, żadne inne nieszczęście go nie spotkało. Wcześniej regularnie spalałam do stopienia się rączki. Nastawiałam na mleko dla dziecka, ale bez gwizdka i zapominałam. Doszło do tego, że już je odkupowalam w tajemnicy przed mężem, żeby mi nie rzygał kolejnym spalonym czajnikiem
      • danaide2.0 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 15:11
        Dziękuję za polecajkę, ale moim punktem odniesienia pozostaje Alessi Pito.
        • szmytka1 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 15:19
          Nie to, że polecam, bo zgaduję, że to nie twoja estetyka, tylko informuję co ja mam, skoro w starterze zostałam wywołana 😛 czajnik kiedyś kupił mąż, a mnie wszystko jedno, nie przywiązuję zbytniej wagi do czajników, ale się przyzwyczajam i nie lubię zmian. Jak ten wyzionie ducha, to będę szukać takiego samego w czeluściach internetow
        • szmytka1 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 15:20
          I nie mam pojęcia co to alessi pito
          • danaide2.0 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 15:52
            Guglaj to cudo, wyskoczy ci bez problemu.
        • mysiulek08 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 15:40
          chyba bym sie nie zdecydowala w pito wody gotowac tongue_out

poprzednio uzywalismy (tez sporadycznie) pospolitego tefala - cholernie glosny gwizdek i bardzo szybko sie dol raczki podtopil
          • danaide2.0 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 15:54
            Nie ten poziom mentalu, niestety big_grin
            Może na indukcji zdałoby egzamin, bo sfajczyć zwierzaczkowi ogonek żywym ogniem się nie godzi!
            • mysiulek08 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 16:15
              wlasnie chodzi o ten gaz albo westfalke tongue_out
    • mysiulek08 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 13:46
      moja droga, jest 9.44 dopiero co z ledwoscia oczy otworzylam 😀
      po sniadaniu Ci zmierze, co tylko bedziesz chciala w tym czajniku

jesli chodzi o kolor to zdecydowanie wisniowy ☺️
    • andace Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 14:12
      Nie polecam czajnika LC, mam i używam ale jest problem z otwieraniem pokrywki.

Reklamowałam, dostałam nowy i jest to samo, trzeba się siłować.
      Zaciekawiona fenomenem sprawdziłam czajniki jak byłam na wyprzedaży fabrycznej, stało co najmniej 20 i większość miała problem z pokrywką, dwóch nie udało mi się otworzyć.
      • mysiulek08 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 14:23
        a to tak, mialam o tym pisac, ogolnie jest 'tępy' rączka tez ciezko 'chodzi', pokrywki nie wciskamy do konca z obawy, ze kiedys uchwyt zostanie w rece tongue_out

kupilam, gdyz szalenie mi sie podobal jako przedmiot kuchenny, uzywany jest sporadycznie, jak nie ma pradu tongue_out
        • danaide2.0 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 15:13
          Ech, zdążyłam już odpuścić (a dziecko głosowało za pomarańczowym). Utwierdzacie mnie w przekonaniu, że to nie najgłupsza z moich decyzji.

I tak schodzi nam czas życia... Na ustalaniu szczegółów zakupów, których w końcu nie zrobimy.
          • mysiulek08 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 15:31
            to byla dobra decyzja smile

gdyby mi sie ksztalt zen nie podobal to bym jednak zwrocila , a ze byl kupiony z 60% obnizka i jest uzywany rzadko, to zostal

a i woda sie gotuje dosc dlugo - 1L - 8minut
            • andace Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 17:53
              Też kupiłam na bardzo dużej wyprzedaży, pasował mi do kuchni i do reszty garów LC, ale ponownie bym nie kupiła. Nie używam pokrywki, po prostu wlewam wodę przez dziurek a raz na tydzień otwieram i myję w środku. Nie mam kamienia w wodzie więc mocowanie z pokrywką jest średnio uciążliwe.

Woda gotuje się błyskawicznie (ok minuty), ale mam indukcję więc jest dużo szybciej niż w czajniku elektrycznym i zużywam sporo mniej energii.
              • mysiulek08 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 18:22
                uzywamy na tyle rzadko, ze pierwszym odruchem jest pokrywka a nie dziubek 😃
                kamienia tez nie ma, ale za kazdym razem pokrywka mnie wkurza

obok tematu
                w ostatnim cyberze, niestety rondelek 16cm w PL sie nie zalapal, a u mnie kupilam ceramiczna, cudna foremke do pajow, ten ich nocnikodzbanek, emaliowany stalowy gar 12l sera ( mam tramontiny 15l ale jak nie robie twarogu z 12 litrow to jest za duzy) i wreszcie ! po dlugim czekaniu druga dluga keksowke czyli zero zlomu 😉
                • andace Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 20:14
                  Ja odzwyczaiłam się od czajnika elektrycznego, więc używam regularnie i już sobie darowałam szarpanie z pokrywką, prędzej ten plastikowy uchwyt połamię 🙄

Dzbanek z uszkiem mam, bardzo ładnie wygląda i nawet go używam do naleśników, na razie zakończyłam zakupy w LC, chyba że jakieś drobiazgi mi wpadną w oko, bardziej do dekoracji niż użytkowe.
      • stara-a-naiwna Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 15:28
        o! ja podobnie
        sząłu z LC nie było

teraz mam forchetto
        o połowę tańszy a nie ustępuje niczym

(tzn. mniej kolorów do wyboru)
        • mysiulek08 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 15:33
          bo nie wszystko kruseta sie sprawdza, szczegolnie w gadzetach okolokuchennych

tak jak jestem wyznawczynia ich zeliwnego zlomu, foremek i blaszek, tak czajniki sa niewypalem, z ceramika roznie
        • danaide2.0 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 16:06
          Fakt, wątek powinien nosić tytuł: jeśli nie czajnik Le Creuzet, to co?

Już guglam ten Forchetto. Całkiem fajne Moderno, choć rączki mocne. Trzeba się naszarpać z pokrywką?
          • mysiulek08 Re: Czajnik le Creuset 01.12.25, 16:14
            u mnie to szalu z wyborem marek nie ma i jak nie chce noname chinczyzny albo bawic sie w sciaganie ze swiata to latwo nie jest tongue_out
          • stara-a-naiwna Re: Czajnik le Creuset 02.12.25, 08:08
            mam moderno
            i po kilku latach szykuje sie na zakup nowego (mam czarny a teraz wezmę czerwony - wcześniej jak kupowałam czerwonych nie było)

U mnie pokrywka schodzi "normalnie"
            • lewababa Re: Czajnik le Creuset 02.12.25, 08:17
              A ja polecam !!!
              Mam pomarańczowy ,użytkuję od 14 lat na kuchence gazowej -jest póki co niezniszczalny
      • danaide2.0 Re: Czajnik le Creuset 02.12.25, 09:36
        Tak à propos sprawdzania pokrywek - kupiłam kiedyś żelazko Tefala, ale pokrętło bardzo źle chodziło. Odesłałam. Poszłam do marketu AGD i kręciłam wszystkimi, wybrałam z tym, które chodziło najłatwiej.
        Już raz reklamowałam, miało jakieś przebicia, wymienili mi pojemnik na wodę i stopę, ale nie wiem, czy znów nie przebija...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka