Dodaj do ulubionych

koszty robocizny

07.10.05, 18:48
Witam

Proszę w przybliżeniu powiedzieć mi jaki jest koszt robocizny - zrzucenia
tynku wraz z sufitami na powierzchni 55 m, położenie nowego i przełożenie na
nowo instalacji elektrycznej w 3 pokojach, przedpokoju, łazience, kuchni i WC.
Obserwuj wątek
    • beton44 Re: koszty robocizny 07.10.05, 20:42
      Tynkowanie sufitów robocizna co najmniej 20 PLN za metr kw, materiał gotowa
      zaprawa niech wyjdzie 1 worek na metr kw za 8 - 10 PLN...

Co prawda nie bardzo rozumiem co to jest "zrzucenie tynku wraz z sufitami" ale
      porównując sobie powierzchnię tynku i ilość pokoi o ile wszędzie będzie
      wymieniany tynk to jest to prawdopodobnie jakiś blok z lat 60-tych ub.w...

Trzeba założyć że tego tynku (gruzu) pewnie będzie z 1 metr sześc czyli z tonę -
      półtorej, trzeba będzie to skuć, wynieść i wywieźć nie potrafię tego wycenić,
      zależne od lokalnych warunków... Dwóch ludzi raczej będzie co miało robić 1 dzień...

Instalacja elektryczna rozumiem że już jest na początek proponuję skontaktować
      się z Zakładem Energetycznym bo trzeba będzie "ruszyć" licznik...

Elektrycy na na ogół pracę liczą w tzw. "punktach" - punkt to jest np gniazdko
      albo lampa+włacznik robocizna za 1 punkt 30 - 35 PLN z materiałem pewnie i
      wyjdzie jakieś 45 - 50 PLN za punkt...
      W pokoju np lampa i 2 gniazda to już 3 punkty...

• Gość: rt Re: koszty robocizny IP: *.chello.pl 07.10.05, 22:32
      robiłem ostatnio mieszkanie 73 m2zakres prac był większy koszt to 14 tys
      +elektryka 3 tys
      • Gość: rt Re: koszty robocizny IP: *.chello.pl 07.10.05, 22:39
        oczywiście z premią 20%
        • Gość: rt Re: koszty robocizny IP: *.chello.pl 08.10.05, 08:04
          ktoś się wcina , znając FBto zapewne ekipa wawa.
          mieszkanie miało 73 m2 skutych tynków bylo łącznie 150m2 tyle tez było nowych
          tynków pozatym została wymieniona cała inst elektryczna i wodno kanalizacyjan
          zerwane stare parkiety ,wykonana wylewka na podłogi ułozona glazura i terakota
          w łazience kuchni i wc ,2x malowanie calosci, bialy montaz,wymiana grzejników ,
          przeróbka okna itd.jeśli ktoś ma ochotę to mogę pokazac owe mieszkanie . bo
          wlasciciel wyrazil zgode, miesci sie ono w wawie
          • Gość: ekipa.wawa Re: koszty robocizny IP: *.chello.pl 08.10.05, 09:11
            Gość portalu: rt napisał(a):

robiłem ostatnio mieszkanie 73 m2zakres prac był większy koszt to 14 tys
            > +elektryka 3 tys
            Koszt 14 tyś

mieszkanie miało 73 m2 skutych tynków bylo łącznie 150m2 tyle tez było nowych
            > tynków pozatym została wymieniona cała inst elektryczna i wodno kanalizacyjan
            >
            > zerwane stare parkiety ,wykonana wylewka na podłogi ułozona glazura i
            terakota
            > w łazience kuchni i wc ,2x malowanie calosci, bialy montaz,wymiana
            grzejników ,przeróbka okna itd.

A co z podłogą ( zerwanym parkietem )czy też zrobiłeś nowy czy jeszcze nie
            Koszt 14 tyś + 32 ty ś za elektrykę to z materiałami cz za samą robociznę
            Jak długo trwała robota ( średnio tygodni ) . Jak zrobiłeś remont mieszkania z
            podłogą ( parkiet ) z materiałami za 14000 zł mieszkanie 73 m3 ti wychodzi
            szacunkowo około 230 zł w przeliczeniu na m2 mieszkania . W jakim czasie .
            bo jeśli robota Twoja rtrwała pół roku to dla 3 ludzi
            nędzne zarobki( pensje miesioęczne ). odejmyjąć jeszcze koszty Vat & % ZUS 44 %
            i podatek dochodowy ( na koniec roku ) lub ryczałtowy to jecze gorzej .

Podsumujmy ...........
            Powiedzmy że 17000 za 2 miesiące pracy dla 3 ludzi czyli sześć pensji po około
            2800 na głowę 2800 : 2 miesiące = 1400 zł pensji ( ile płacisz nie wiem )
            ZUS . urzędowe stawki to 44 % pensji , Vat 7 % i podatek ryczałt
            ( nie wiem czy płacisz )

Legaslnie 1400 pensji - 51 % ( ZUS i Vat ) to jest około 700 zł za miesiąc .
            Jak zrobiłeś robotę całą w miesiąc będzie to 1400 zł ( legalnie )

Musiałeś Gościu portalu rt bardzo się spieszyć z robotą pracować na czarno
            szybko i ze strachem , że jak Cię nakryją ( kontrola skarbowa )to mandat co
            najmniej 5000 zł , czyli prawie połówa gotówki za całą robotę .

Soryy nie ja wymyślam księżycowe podatki ZUS ,VAT i dochodoway za remont
            mieszkania jako towaru niezbędnego użytku .
            • Gość: ekipa.wawa Re: koszty robocizny sorry zrobiem błąd IP: *.chello.pl 08.10.05, 09:13
              Napisałem
              Koszt 14 tyś + 32 ty ś za elektrykę to z materiałami cz za samą robociznę
              winno być 14 tyś =3 tyś .
              • rikitikitak1 Re: koszty robocizny sorry zrobiem błąd 09.10.05, 00:38
                Jesteś poronionyyyyyyyyyyyyyyyyyyy ek wawa zacznjj
                pracować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: fan Re: koszty robocizny sorry zrobiem błąd IP: *.piasta.pl 09.10.05, 14:28
                  ekipa ma tyle wspólnego z realnymi stawkami co palacz w kotłowni z kelnerem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka