husmus 23.11.05, 09:11 Jak zrobić RÓWNE odcięcie między jasnym syfitem, a ciemnymi ścianami? Czy jest sprawdzony sposób? Pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: Prosze o radę 23.11.05, 09:28 Jak lińja styku sufitu ze ścianą nie jest równa to można kolor ze ściany zakończyć np. 5 cm poniżej sufitu, ale lepiej wygląda większy odstęp, przykleić w poziomie taśmę samoprzylepną, do tego miejsca pomalować sufit na jasny kolor, odkleić taśmę i pomalować ścianę. Jeśli nie ma się pewnej ręki to numer z taśmą można powielić w drugą stronę. Tak jest najprościej. Oczywiście można użyć poziomicy laserowej, sznura malarskiego itp. No i oczywiście można metodami szpachlarskimi wyprowadzić płaszczyzny syfitu i ścian tak by "winkiel" był idealnie równy i pomalować na lińji styku. Przy samym malowaniu trzeba mieć wyrobioną rękę, praktyka!! Odpowiedz Link Zgłoś
husmus Re: Prosze o radę 23.11.05, 09:40 dzięki, ale problem w tym, że nie chcę odcięcia na ścianie - kolor ma być aż do samej góry, do połaczenia z sufitem, a taśma właśnie podciekła i jest koszmarnie nierówno. Zaznaczam, że nie mam wprawnej ręki, więc proszę o rady dla amatora. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Prosze o radę 23.11.05, 09:58 jak już pomalowałeś sufit, najpierw sufit! poczekaj aż wyschnie, zaopatrz się w pędzel dość płaski o szer. około 3-4cm i końcówką tego pędzla, całą szerokością końca, należy delikatnie "odciąć" ściany. Pomalować pasek około 10cm szerokości na ścianie, przy styku ściany z sufitem. Niestety nie mam możliwości pokazania Ci tego przez internet. Jeśli podciekła taśma to musiałeś najpierw pomalować ścianę a puźniej sufit. Najpierw sufit puźniej ściana. Nawet jak przykleisz sobie taśmę na pomalowanym suficie i zaczniesz malować ścianę, to zrób to najpierw pędzelkiem j/w, i zrób to delikatnie, nie wciskając zbyt wiele farby pod taśmę, taśmę przyklej dokładnie, ale papierową o nizbyt mocnym kleju, bo oderwiesz puźniej z farbą albo nawet tynkiem. Dobra taśma malarska to taka najbardziej żółta w sklepie, Im jaśniejszy kolor tym mocniejsza taśma (choć to nie zawsze reguła). Odpowiedz Link Zgłoś
husmus Re: Prosze o radę 23.11.05, 10:28 Dzieki, skorzystam z rad, spróbuję, zobaczymy, jak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś