Dodaj do ulubionych

łóżko z drewna olchowego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 11:10
Czy to prawda, ze drewno olchy jest szkodliwe dla zdrowia ?
Moze ktos wie cos na ten temat bo musze podjac decyzje z jakiego drewna
zrobic lozko, a nie bardzo mi odpowiada sosna.

Pozdrawiam
Basia

Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: łóżko z drewna olchowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 13:50
      Gość portalu: Basia napisał(a):

> Czy to prawda, ze drewno olchy jest szkodliwe dla zdrowia ?

A kto Tobie takich bzdur nagadał?
      • kwak31 Re: łóżko z drewna olchowego 28.11.05, 14:42
        Dlaczego zaraz bzdur? Jeśli dostanie się w głowę pałką z drewna olchowego, to
        bardzo niekorzystnie się to na zdrowiu odbije.
        • jarecki_2 Re: łóżko z drewna olchowego 28.11.05, 14:46
          racja, racja! Stylisko z olchy już za naszych pradziadów było docenianą bronią!!
        • Gość: bejzbol Re: łóżko z drewna olchowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:06
          kwak31 napisała:

> Dlaczego zaraz bzdur? Jeśli dostanie się w głowę pałką z drewna olchowego, to
          > bardzo niekorzystnie się to na zdrowiu odbije.

Błąd nie na zdrowiu tylko od głowy się odbije.
          • kwak31 Re: łóżko z drewna olchowego 01.12.05, 11:40
            W tym jestem laikiem, trudno ze znawcą tematu dyskutować.
    • Gość: bism Re: łóżko z drewna olchowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:53
      Meble robi się z twardych liściastych, np bukowego - to nie sztachety do płotu.
      • Gość: mif Re: łóżko z drewna olchowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:37
        Gość portalu: bism napisał(a):

> Meble robi się z twardych liściastych, np bukowego -

I z miękkich też. 3/4 antyków robione jest z drewna miękkiego, fornirowane lub
        nie. Niektóre mają już kilkaset lat. Z drewna bukowego robi się meble gięte.
        Proces suszenia i parzenia buka eliminuje jego właściwości odkształcające przez
        wiele lat.

"... to nie sztachety do płotu."

Sztachet z olchy nie polecałbym. W zmiennych warunkach pogodowych wytrzyma
        kilka lat (szkoda robocizny i materiału - można uwędzić na nim sporo kiełbas i
        szynek). Olcha zanurzona w wodzie wytrzymuje 1000 lat (Klasztor barokowy z XVII
        wiekuw Św. Lipce postawiona na palach olchowych i dębowych).

• Gość: bism Re: łóżko z drewna olchowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 08:37
          Gość portalu: mif napisał(a):
          > I z miękkich też. 3/4 antyków robione jest z drewna miękkiego

Dziekuję za wd z historii - przejedź się do stolarza i zobacz co ma na
          magazynie: dzisiaj już często egzotyki.

> Sztachet z olchy nie polecałbym.

Nie zmienia to faktu, że tak czesto jest, bo jeden z najtańszych materiałów.
          Dąb można sezonować w wodzie, ale co to ma do pytania z wątku?
          Olcha to drewno, które wgniata się paznokciem, lakier wiele nie pomoże a kto
          lubi pokancerowane meble?
          • Gość: mif Re: łóżko z drewna olchowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 09:15
            Dziś prawdziwych stolarzy już nie ma... (parfrazując piosenkę)
            Buk nie parzony "kręci" się.
            Nie pomyślałem, że czasem w łóżku trzeba się zaprzeć, a czasem wbijać
            paznokcie, nie tylko w ciało :)
            Pozdrawiam
    • Gość: Basia Re: łóżko z drewna olchowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 12:05
      Dlaczego sie ze mnie nasmiewacie ?
      Potrzebuje zrobic lozko o nietypowej dlugosci, do wyboru mam sosne albo olche.
      Sosny nie chce, a o tym, ze olcha jest "niezdrowa" powiedzial mi sprzedawca.
      Wiec zapytalam i co dostalam - tylko same zarty i kpiny.
      A jak mowia madrzy ludzie - "kto pyta nie bladzi".

Pozdrawiam
      Basia
      • Gość: mif Re: łóżko z drewna olchowego- kawa na ławę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 13:02
        Drewno olchowe nadaje się na łóżko. Napisaem to w pierwszym poście i temat
        rozwijałem dalej.
        Nie kupuj u tego sprzedawcy. Albo, nie zna się natym co robi, albo próbuje Cię
        naciągnąć.
        Uśmiechnij się do żartów
        mif
        • Gość: ekipa. Re: łóżko z drewna olchowego- kawa na ławę IP: *.chello.pl 29.11.05, 13:12
          Ale błazenady mif spada Ci pozim panie mif , zapraszan na forum budowlane
          zamiast gadać tyle ,,pierdoł,, o łużku z Olszyny .
      • Gość: mif Re: łóżko z drewna olchowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:01
        Żarty żartami, ale prawdą jest to, co napisałem o:
        - antykach
        - sztachetach z olchy
        - wytrzymałości olchy w środowisku wodnym, w pełnym zanurzeniu
        - Św. Lipce
        O podstawowej odpowiedzi, meble z olchy, pisałem powyżej. Mam 2 szafy olchowe z
        przełomu XIX i XX w., więc mają ok. 100 lat i nadal wiernie służą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka