Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie pompą ciepła

IP: 87.207.234.* 01.12.05, 14:11
Wszystko sie zgadza no i ceny energi elektrycznej są bardziej stabilne niż
gazu
Obserwuj wątek
    • Gość: telek Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 22:25
      tylko cena jest bardzo wysoka- z instalacją 40000
    • Gość: sid Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:25
      o pompach ciepła już byłe tyle razy, ciekawe czemu nie napisali w artkule ile
      kosztuje taka instalacja. jak już ktoś wspomniał 40 tys, ale to chyba za same
      elementy instalcji i to jakieś beznadziejnej jakości, a gdzie robocizna -
      odwierty, montaż wymienników itd. zamyka się kwotą 60 tys. zł i co za to mamy
      ledwo ciepłe grzejniki a wodę i tak trzeba dogrzać gazem. ja płacę za gaz zimą 1
      tys zł. za 2 miesiące, latem 150 zł. starczy te 60 tys. lekko licząc na 30 zim.
      dlaczego wybiórcza puszcza takie gnioty. zróbcie a artykule kalkulację a potem
      do druku.
      • Gość: Kocioł na gaz czemu puszcza takie gnioty??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:05
        puszcza takie gnioty bo sprzedawca tego chłamu zapłacił za reklamę...
      • Gość: art Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: *.astermedia.pl 21.02.06, 20:51
        Szanowny Panie.
        Chce Pan zobaczyć porządną kalkulacje to zapraszam na www.vegaterm.pl i link
        koszty. Otóż cyklem rozliczeniowym jest rok a nie dwa miesiące. W cyklu rocznym
        mamy wszystkie pory roku i cykl roczny zamyka nam okres rozliczeniowy. Pisze
        Pan za dwa miesiące, pytanie jakie, pytanie jakiej wielkości budynek i o jakim
        zapotrzebowaniu cieplnym, nie można sobie wybiórczo wybierać danych. Mniemam,
        że skoro płaci Pan 1000zł/2m-ce (załóżmy grudzień - styczeń za dom 150m2) to
        mieszka Pan w 1 lub 2 strefie klimatycznej, bo na pewno nie w Suwałkach, a to
        też jest ważne i nalezy podać.
        Skoro mieszka Pan np. w zachodnio-pomorskim lub pomorskim to nie potrzebna Panu
        gruntowa pompa ciepła, wystarczy powietrzna, gdyż średnia temp. powietrza
        zewnętrznego wystarczy do uzyskania wysokiej średniorocznej efektywności pompy
        ciepła, a wówczas koszty inwestycyjne maleją o ok. 10 000 zł. Wskaźnikiem
        określającym opłacalnośc inwestycji nie jest koszt inwestycyjny tylko
        amortyzacja poniesionych kosztów, przy obliczaniu której należy jeszcze
        uwzględnić trend wzrostu cen paliw. Pisze Pan lekko ciepłe grzejniki, otóż
        problem w Polsce jest ten, że często inwestor kieruje sie po pompę ciepła do
        firm instalujących kotły gazowe, które no niestety posiadają niewielką wiedzę
        dt. pomp ciepła, mało jest fachowych firm specjalistycznych od pomp ciepła i
        dużo instalacji z pompami ciepła jest źle projektowana i wykonywana. Ogrzewanie
        nieskotemperaturowe (dobrze zaprojektowane) charakteryzuje się tym, że na
        grzejniki i/lub ogrzewanie podłogowe idzie woda o parametrach od 30C do 40C.
        Woda o temp. np. 32C wydaje się Panu letnia ponieważ Pańskie cieło ma 36,6C,
        ale wystarczy aby podgrzać powietrze w pomieszczeniu do 20C (wystepuje
        potrzebna różnica temperatur 32C - 20C = 12C, lecz muszą być zastosowane duże
        powierzchnie grzewcze - grzejniki trójkonwektorowe). Często instalatorzy
        instalują małe grzejniki (większe są droższe) aby więcej zarobić na inwestycji,
        a meałe grzejniki nie są w stanie wytworzyć niezbędnych 20C w pomieszczeniu.
        Pompy ciepła znalazły zastosowanie w Skandynawii, Szwajacarii, Austrii,
        Japonii, USA i bardzo dobrze zdają tam egzamin, tylko w Polsce nie mogą :)
        Poprostu pompy ciepła to nie kotły gazowe i je trzeba umieć dobrać,
        zaprojektować i uczciwie wykonać instalację, w wówczas zdają egzamin. Z drugiej
        strony nie ma co sie dziwić instalatorom, aby sprzedać towar robią tanio i byle
        jak, bo u nas przede wszystkim liczy sie cena no i potem są tego efekty.
        Niestety coś za coś.
      • Gość: Gość Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 14:57
        Kolega niżej napisła, że kaloryfery są ledwo ciepłe i woda ma być ogrzewana
        gazem. BZDURA !!! Instalacja, którą Pan oglądał była zapewne źle wykonana. Wybór
        firmy, która to wykonan jest ważnejszy niż sama pompa. Po pierwsze bzdura to
        jest przy pompie korzystane z kaloryferów, chyba że są klimakowektorowe o
        zwiększonej powierzchni. Idealna dla pompy instalacja to podłogówka. Temperatura
        w dmou wynosi od 20 do 25 C, przy kosztach około 2 000 zł za dom 220 m. Taka
        instalacja jest u mnie i potwierdzam z całą pewnością. Woda ciepła, która ma być
        dogrzewana to jest jakieś nieporozumienie. Pompa ogrzewa wodę do temperatury 60
        C. Woda do kompieli ne przekracza 35-37 C. Proszę zatem samemu sobie
        odpowiedzieć co jest nie tak.

Koszt inwestycji się zgadza. Pompa, kolektor plus ogrzewanie podłogowe to około
        65 000 zł na 220 m domu. Biorąc pod uwagę koszty ogrzewania i ciepłej wody i
        całego prądu to jest około 2500 zł za rok. Ogrzewanie gazowe + prąd w normalnej
        instalacji to ok. 8 000 zł rocznie. Zatem jasne jest, że po 6 latach inwestycja
        się zwraca. Pompa ma gwarancję 5 lat i żywotnośc 25 lat.

Nigdy już nie zdecydowałbym się do innej instalacji jak pompę ciepła. Nie jestme
        człowiekiem zamożnym a zkup pompy był jedną z lepszych inwestycji, która w
        wymierny sposób zwraca co miesiąc od 500 do 1500 zł.

Pozdrawaiam
        • jan-w Re: Ogrzewanie pompą ciepła 29.03.06, 17:22
          Z tymi obliczeniami, coś ci nie wyszło. Ja za dom większy od twojego, płacę za
          gaz (ogezwanie i ciepła woda) od 250 pln.mies. (większa część roku) do nieco
          ponad 500 okres najsilniejszego mrozu w tym roku. Tak więc twoje oszczędności to
          nie 500 do 1500 miesięcznie, a:
          Gaz 250 do 500 - koszt dodatkowego zużycia prądu (80 ?) - strata poświęconego
          kapitału - większe odsetki od kredytu (dwie ostatnie pozycje np razem 15%
          rocznie od 50000 = 7500 rocznie = 625 miesięcznie) = strata ok 1100 pln miesięcznie.
          Chyba musisz się pogodzić z tym że inwestycja była błędna :-(
          • jan-w Re: Ogrzewanie pompą ciepła 29.03.06, 17:23
            Poprawka:
            300 - 80 - 625 = -245 straty miesięcznie
            • Gość: wasco Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: *.chello.pl 31.03.06, 15:05
              Pompa będzie ok, jak cena energii, szczególnie gazu wzrosną 2x :))

Tak na marginesie: energia el. z Bełchatowa kosztuje 132,-/MWh a sprzedają nam
              po ok. 0,40/kWh, czyli 3x drożej.
        • holom Re: Ogrzewanie pompą ciepła 10.07.06, 12:05
          Witam, również zainstalowałem pompę ciepła w listopadzie 2005r. Interesuje mnie
          moc Pana pompy i jakiej jest firmy oraz czy ta jedna pompa obsługuje CWO i CO.
          Proszę o kontakt na holom@interia.pl

Pozdrawiam

Jarek
    • Gość: babulina Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.02.06, 15:22
      Z tego co ja sie zorientowałam( bo też byłam zainteresowana), to zbyt droga
      inwestycja w porównaniu do czasu w jakim by sie zwróciła.
      • Gość: pompkin Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: 213.192.64.* 09.02.06, 11:57
        www.instalator.pl/katalog/Ogrzewanie/PompyCiepla/PompyCiepla.html
        kopalnia wiedzy
      • Gość: art Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: *.astermedia.pl 21.02.06, 20:56
        Zapraszam www.vegaterm.pl
    • Gość: sid Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 09:42
      co miesiąc wybiórcza powtarza ten artykuł o pompach i zawsze bez jakiejkolwiek
      wartości materiałów i robocizny. żeby to naprawdę sprawnie działało potrzeba
      włożyć 50 tys zł. przy instalacji gazowej starczy na 30 lat ogrzewania i ten
      jedyny argument dyskwalifikuje pompy ciepła w Polsce. w niemczech kredyt na
      pompę ciepła 0,3% rocznie, umorzenia po 5 latach spłat do 45% wartości
      inwestycji, jak tak będzie to pomyślimy.
      • g7neuro Re: Ogrzewanie pompą ciepła 26.02.06, 11:13
        A czy nie opłaca się, jeśli nie ma gazu, a chcemy w miarę bezobsługowo ogrzewać
        dom? 40 tysięcy to 10% wartości domu, a kupujemy niezły komfort - nie trzeba
        zasuwać z pelletami albo innym węglem, nie trzeba instalować zbornika z olejem
        czy LPG.
        • Gość: cromwell Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: 217.153.82.* 26.02.06, 13:20
          policz jeszcze energie elektryczna
          a jak firma skopie ci instalacje nie wystarczy ci kasy zeby to wszytko ciagle remontowac
          sorki za tekst ale jestem uczulony na tego typu ogrzewanie
          mam przykre doswiadczenia:)

pzdr.
    • Gość: Anika Re: Ogrzewanie pompą ciepła IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.02.06, 12:38
      Słyszałam nie dawno ze ma byc obowiazek płacenia podatku od zysków pochodzacych
      ze zródeł ciepła odnawialnego (czyli i pomp ciepła)
      • rispetto Re: Ogrzewanie pompą ciepła 27.02.06, 13:18
        No tak chyba "załatwiono" w Zakopanym właścicieli domów, którzy ogrzewali się
        źródłami geotermalnymi. Podobnie rzecz się ma z elektrowniami wiatrowymi. Jak
        postawisz na swoim gruncie, za swoje pieniądze to i tak musisz płacić.
        Chory kraj.
        • Gość: fachowiec Re: Admin IP: *.chello.pl 30.03.06, 23:13
          dlaczego mój post został wycięty?
          • 25spider Re: Admin 31.03.06, 08:51
            bo pewnie nie glosowales na PiS... ;)
            hehe
          • jan-w Re: Admin 31.03.06, 08:58
            Zwróć uwagę szczególnie na tekst wytłuszczony:
            forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476645.html
            • Gość: fachowiec Re: Admin IP: *.chello.pl 31.03.06, 12:08
              > Zwróć uwagę szczególnie na tekst wytłuszczony:
              > forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476645.html

sam jesteś wytłuszczony swoimi działaniami
              tylko kiedy rispetto zrozumie , że działasz na jego
              czyste konto
            • rispetto Re: Admin 31.03.06, 12:22
              A konkretnie:
              (...)
              Dlaczego moja wypowiedź została skasowana?
              Wypowiedż musiała: (...) mocno odbiegać od tematyki forum.
              (...)
              • Gość: fachowiec Re: Admin IP: *.chello.pl 31.03.06, 12:30
                rispetto napisał:

> A konkretnie:
                > (...)
                > Dlaczego moja wypowiedź została skasowana?
                > Wypowiedż musiała: (...) mocno odbiegać od tematyki forum.
                > (...)

już dobrze , dobrze...
                mojego przyjazdnego usposobienia to nie zmieniło
                pozdrawiam
                wojtek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka