reniferek144 08.12.05, 16:14 właściciel ma mi wrócic za wstawienie okien i remont kapitalny mieszkania.Od kiedy się liczy amortyzacja i ile rocznie?Dziękuję z góry za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: amortyzacja 08.12.05, 18:02 Amortyzacja czego?? Okien, drzwi, mebli, mieszkania, kota, kanarka sąsiada?? Odpowiedz Link Zgłoś
reniferek144 Re: amortyzacja 08.12.05, 19:16 Panie jarecki_2 jeżeli remont kapitalny mieszkania- to chyba wiadomo co pod tym się kryje. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: amortyzacja 08.12.05, 20:17 Otóż nie! Nie wiadomo! Co chcesz amortyzować? Wynajmujesz lokal na firmę? Chcesz amortyzować płytki? Chcesz amortyzować okna? a może prysznic? Zrobiłeś remont czyjegoś mieszkania i ten ktoś zwraca ci za to pieniądze. Jak się tak dogadałeś to dobrze. Niech Ci zwraca. Poczytaj co jest określane jako amortyzacja i powiedz mi łaskawie na jaki okres czasu, założysz lub znajdziesz w normatywach, okres zurzycia np. płytek podłogowych w mieszkaniu?? pl.wikipedia.org/wiki/Amortyzacja Odpowiedz Link Zgłoś
reniferek144 Re: amortyzacja 09.12.05, 11:03 Wyprowadzam się z mieszkania w którym wybudowałam łazienkę od podstaw<flizy,panele,ogrzewania podłogowe,bojler>+wymiana sto;arki okiennej+drzwi+antresola w pokoju.Właściciel ma mi zwrócic za poniesione koszty pomniejszone o amortyzację.Stąd pytanie na forum.Dziekuję za dobre rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: amortyzacja IP: *.jmdi.pl 09.12.05, 18:18 Ja na twoim miejscu łazienkę rozłożyłbym na 15 lat a okna i resztę na 25. Weź latka ile te rzeczy już mają podziel odpowiednio przez 15 i 25 i pomnóż przez 100%. Będziesz miał amortyzację. Są specjalne przepisy dotyczące amortyzacji jak byś chciał się rozliczać ze skarbówką (możesz się posiłkować, ale raczej ciężko będzie i niekorzystnie). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś