Dodaj do ulubionych

Parapety marmurowe- jak montować

IP: *.emapa.pl 09.12.05, 12:02
Przymierzam sie do wymiany okna i zastanawia mnie jedna rzecz. Ostatnio jak
przyszli cpecjaliści od montażu na pomiar to mi wmawiali że zamontują
parapety na zakładkę. Znaczy się dwa parapety marmurowe zewnętrzny i
wewnętrzny zamontują następująco. Najpierw zewnętrzny potem na to wewnętrzny
na zakładkę a potem na to okno. Zastanawia mnie to rozwiązanie z kilku
powodów. Połozenie dosć duzego i cięzkiego okna nie spowoduje uszkodenia
parapetów w miejscach zakładek. Po drugie pod parapetem wewnetrznym a nad
murkiem zostanie ze 3 centymetry dziury, która co prawda postanowili zatkac
pianka do okien. Obawiam sie ze pomysl powstal z tego powodu ze nie chce im
sie podkuwac murku zewnętrznego zeby parapety były na jednej powierzchni.
Poradzcie mi jak powinno sie zamontowac takie parapety aby było jak najlepiej.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Parapety marmurowe- jak montować 09.12.05, 13:12
      Nie powinno być żadnej "zakładki". Parapet zewnętrzny powinien być co najwyżej
      na równo z wewnętrznym, jeśli nie nieco niżej. Jak parapet zewnętrzny będzie
      wyżej niż wewnętrzny istnieje niebezpieczeństwo zaciekania wody pod oknem do
      mieszkania. Co do uszkodzenia parapetów to jak postawią na nich okno nie
      powinno się nic stać, zwłaszcza że wypełnią pianką. Jak by na to nie patrzeć,
      okna mają takie specjalne miejsca, w które powinien "wkładać" się parapet! tzw.
      felc. Jest to tak pomyślane, że jak parapet zostanie zamontowany poprawnie w
      takim felcu, zmniejsza się ryzyko, lub eliminuje, przenikania wiatru, wody i
      innych takich do wewnątrz.
    • Gość: Janek Re: Parapety marmurowe- jak montować IP: *.jmdi.pl 09.12.05, 13:50
      Przy takim układzie pod oknem powstanie mostek termiczny. "Fachowcy" mają
      niestety tendencje do ułatwiania sobie życia i robią wszystko po najmniejszej
      linii oporu. Jeżeli do tego jeszcze okno ma stać na wewnętrznym parapecie to
      już zupełna kaszana. Jarecki już pisał o specjalnym felcu (wcięciu)pod oknem.
      Jeżeli wzieli już wymiary a będziesz chciała zmienić sposób montażu to niech
      jeszcze raz mierzą bo inaczej trzeba będzie podmurować i parapety podjadą do
      góry.
      Pozdrawiam
    • Gość: driver200 Re: Parapety marmurowe- jak montować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 14:00
      Witam,
      Pierwsza zasada - nigdy nie wierz fizolom - ich jedyną motywacją jest zrobić coś
      jak najszybciej a nie jak najlepiej.
      Okno powinno zostać osadzone , przestrzenie wokło niego wypełnione pianką
      montażową (w obecnych warunkach taką do -10 st. C) koniecznie okno należy
      zakotwić do muru za pomocą kotew i kołków rozporowych DOPASOWANYCH DO RODZAJU
      PODłOżA!!! Polecam kołki fischer SX-L - dość uniwersalne choć najprawdopodobniej
      bedą Ci chcieli wcisnąćkołki wbijane tzw "szybki montaż".
      Pod ramą okna powinna znajdować się taka dodatkowa listwa tzw. "płetwa" lub
      "listwa montażowa" która jest węższa niż okno o ok. 1 cm z każdej strony.
      I to właśnie do tej listwy powinny dochodzić parapety - wewnętrzny i zewnętrzny.
      Czyli de facto pomiędzy nimi nie powinno być żadnego "schodka" a wręcz przy
      oknie oba parapety spotykają się na tym samym poziomie.
      UWAGA:
      Spadek parapetu zew - min 5% jeśli dom ma okapy (dach spadzisty)
      lub min. 10% - jesli dom ma dach płaski.
      Marmur nie za bardzo nadaje się na parapet zew. - Chłonie wodę i ulega
      zmatowieniu. Jeśli już to granit.
      Uwaga:
      Kamienie natueralne szczeg. marmur nalezy kleić na specjalnym kleju do tego
      przeznaczonym na bazie BIAŁEGO cementu. Np, Mapei Adesliex p9 Bianco - proszek
      jest biały a nie szary.
      Nie zgadzaj się na montaż parapetu kamiennego na piance montażowej.

Pozdr.
      • Gość: marta Re: Parapety marmurowe- jak montować IP: *.emapa.pl 09.12.05, 14:41
        Wielkie dzieki za rady, napewno beda przydatne przy pilnowaniu fachowców :).
        Między innymi za te zakładki zmieniłam firme u której zamawiam okno no i tym
        samym zmieniłam ekipe montażową. Jesli chodzi o te parapety zewnetrzne to mam
        jeszcze do wyboru parapety firmy helopal z mączki marmurowej i aglomarmur
        (Botticino lub Breccia Aurora lub Rasotika ).Który z nich wybrać jako parapet
        zewnetrzny. Nie ukrywam ze bardziej podobają mi się aglomarmury. Parapet
        zewnętrzny znajduje się pod dachem wystającym na jakies 2 metry więc
        bezpośrednio nie pada na niego ani śnieg ani deszcz. Czy te parapety montuje
        się na taki sam klej jak marmurowe? A i jeszcze jedno pytanko. CZy jeśli
        parapet ma prawie 2 metry długości i z jednej strony są drzwi balkonowe a z
        drugiej ścianka to czy wpuścić go kawałek w ścianę i jesli tak to ile.
        • Gość: Janek Re: Parapety marmurowe- jak montować IP: *.jmdi.pl 09.12.05, 17:50
          Wpuść w ścianę na kilka centymetrów będzie lepiej wyglądać tak samo od strony
          balkonu wysuń troszeczkę za boczną ściankę (nie licuj z nią, z tej strony
          najlepiej przewidzieć wcięcie w rogu, który wchodzi w felc pod oknem tak, aby
          parapet zachodził na ramę balkonową tyle, aby wystawał za boczną ściankę ).
          Klej do marmuru napewno będzie pasował do materiałów marmuropodobnych (ponieważ
          marmur bardzo chłonie wodę muszą być specjalne kleje żeby nie uległ on
          przebarwieniu).
          Pozdrawiam
          • jarecki_2 Re: Parapety marmurowe- jak montować 09.12.05, 18:46
            Dokładnie jak Janek powiedział. Wpuścić.
          • Gość: marta Re: Parapety marmurowe- jak montować IP: 217.153.157.* 10.12.05, 13:42
            Wielkie dzięki za rady. A możecie mi jeszcze podpowiedziec który parapet będzie
            lepszy na zewnątrz, czy ten z mączki marmurowej czy ten z aglomarmuru. Czy może
            żaden z nich ?

Serdecznie pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka