Dodaj do ulubionych

blokady na pokrętła grzejników-chce założyć spółdz

IP: 212.160.234.* 24.01.06, 19:24
Dziś dowiedziałam się że spóldzielnia zaczeła zakladać blokady na pokrętła na
grzejnikach żeby nikt nie mógł zejść poniżej 3(teraz jest 1-5).Zaczeła
zakładać tym którzy bardzo mało płacą za ogrzewanie.A w ciągu dwóch lat mają
wszystkim założyć a tym którzy się nie zgdzą to będa płacić
ryczałtowo.Słyszeliście o takim czymś .Jak uważacie mają do tego prawo?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 24.01.06, 22:23
      Nie mają takiego prawa, niech się walą.
      • zielonki Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 25.01.06, 19:32
        Mają pełne prawo, a nawet obowiązek.
        Czytaj prawo!
        • janu5 Jakiś link nr ustawy cokolwiek byś podał. 25.01.06, 21:52
          Dlaczego mamy ci wierzyć na słowo.
    • Gość: Marynarz Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s IP: *.wirba.net / 213.172.172.* 25.01.06, 21:09
      A co kogo obchodzi jaką ja sobie nastawię temperaturę w mieszkaniu. To moja
      sprawa. Jak by przyszli do mnie, to bym ich spuścił ze schodów. Jak przyjdzie
      do Ciebie gość powiedz mu "spieprzaj dziadu".
      • jan-w Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 25.01.06, 21:38
        Teoretycznie, każdy ma prawo grzać jak chce. Z drugiej strony, w bloku, w
        którym nie ma izolacji cieplnej między mieszkaniami, ten który przykręci
        grzejniki, jest ogrzewany przez sąsiadów z góry,dołu i boków, a sam płaci mało.
        Czy to jest sprawiedliwe ?
        • janu5 Grzanie przez ścianę to mit 25.01.06, 21:50
          To często powtarzany mit przeciwników tzw podzielników ciepła. Nie mozna opierać
          ogrzewania mieszkania na cieple przenikającym od sasiadów zza ściany. Praw
          fizyki się nie oszuka. Otóż w moim mieszkaniu przez dwa sezony grzewcze miałem
          zakręcone grzejniki w jednym pokoju powód nie był jeszcze wykończony i służył
          jako składzik rzeczy róznych. W tym pokoju w zimie temperatura spadała do 11 13
          stopni mimo ,że od reszty mieszkania był oddzielony ścianką działową , a drzwi
          często były uchylone. Wniosek nie można mieszkać normalnie w mieszkaniu
          ogrzewanym ciepłem od sąsiadów.Natomiast jak mieszkanie obok stoi nieogrzewane
          puste to jest lepsż izolacją dla nas niż ściana szczytowa ocieplona styropianem.
          Tak ,że te straty ciepła na sąsiadów przykręcających grzejniki to mit.
      • maciejkowski Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 27.01.06, 20:09
        Gość portalu: Marynarz napisał(a):

> A co kogo obchodzi jaką ja sobie nastawię temperaturę w mieszkaniu. To moja
        > sprawa. Jak by przyszli do mnie, to bym ich spuścił ze schodów. Jak przyjdzie
        > do Ciebie gość powiedz mu "spieprzaj dziadu".

A wcale nie tak "spieprzaj dziadu" bo sa osoby ktore bardzo oszczedzaja az do
        przesady a potem od wilgoci robi sie grzyb w mieszkaniach. A kto bedzie placil
        za osuszanie i odgrzybianie bloku?
    • kol75 Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 25.01.06, 23:30
      Spółdzielnię tworzą jej członkowie a nie ludzie tam pracujący. Jeśli taką
      decyzję podejmie Rada Nadzorcza? - jest to wiążące dla spółdzielców.
      • jarecki_2 Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 26.01.06, 17:47
        I kto mnie zmusi do założenia blokady na pokrętło, żebym nie ZMNIEJSZAŁ !!!!
        poboru ciepła? Pogięło was? Niech ktoś przytoczy taki przepis, który mnie do
        tego zobowiązuje. Bardzo proszę. Spółdzielnia, co najwyżej może podjąć decyzje,
        które dotyczą części wspólnej budynku wliczając w to elewację i wszelkie
        rozliczenia, w tym za ciepło pobrane, wodę i tyle. Ile zużywam ciepła, wody,
        prądu czy powietrza to moja sprawa. Jak nie chcę mieć w mieszkaniu kaloryferów
        to mogę je zlikwidować i żadna spółdzielnia mi tego nie zabroni. To nie ich
        sprawa. Już była taka rozmowa na temat części wspólnych w budynku i jeśli
        chodzi o CO to część wspólna w budynku kończy się na pionach CO, reszta to moja
        prywatna sprawa.
        • Gość: fragi Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s IP: 80.54.248.* 26.01.06, 20:27
          Jak będziesz miał swój dom to możesz wogóle nie montować żadnego ogrzewania, ale
          jak mieszkasz w cudzym to własciciel decyduje. Nie podoba się - droga wolna.
          Poza tym przecież piszą: jak się nie zgadzasz płacisz ryczałt. I po sprawie.
          Och ta komuna to rozpsuła ludzi !
        • Gość: Kaloryfer Do pieniacza Jarecki2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 21:39
          Nie ma sprawy zlikwiduj grzejniki ale dalej będziesz płacił za ogrzewanie :-)

A jak nie będziesz płacił dług sie uzbiera za parę lat wyrok licytacja i
          eksmisja :-)

Jeżeli się mieszka nie w swojej chatce to niestety trzeba się dostosować do norm
          przyjętych w tej chatce "zbiorowej"...

A jak się nie podoba to zawsze można się wyprowadzić, z początku dobrowolnie,
          potem pod przymusem :-)

• jarecki_2 Re: Do pieniacza Jarecki2 26.01.06, 21:43
            Zastanów się jeszcze raz, tym razem spokojnie. Kolejny beton jak pragnę.....
    • jarecki_2 Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 26.01.06, 21:46
      Jak nie chcę mieć w swoim mieszkaniu grzejników to nie ma takiego prawa, które
      mnie zmusza do ich posiadania, nie zależnie czy mieszkam w bloku, kaminicy czy
      pod mostem. I nie płacę żadnego ryczałtu za grzanie bo nie grzeję. Co za bzdury
      wygadujecie. Mam ogrzewanie elektryczne, płacę za prąd. Mam CO płacę
      za "grzanie".
      • jan-w Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 26.01.06, 22:02
        Były już wyroki sądowe. Ci którzy zdemontowali kaloryfery i grzali prądem i tak
        musieli zapłacić za CO.
        • jarecki_2 Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 26.01.06, 22:15
          Bo Twoja spółdzielnia to banda złodzei, która zarabia dodatkowe pieniądze na
          ogrzewaniu, doliczając kwotę "dla siebie" przy rozliczeniach za CO,
          prawdopodobnie to jest podłoże decycji o blokadach u autorki postu. Za mało
          kaski na nagrody i 13 pensje!?
          • Gość: antek Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s IP: *.acn.waw.pl 26.01.06, 22:20
            mnie to ciekawi,czy CO jest rozliczane wg wskazan licznikow,czy podzielnikow
      • Gość: Kaloryfer do pieniacza Jarecki2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:20
        Trzeba się było zastanowić przed zamieszkaniem w bloku???

Teraz trochę późno
        • jarecki_2 Re: do pieniacza Jarecki2 26.01.06, 22:26
          Zrozum chłopie, że mieszkam w bloku i piszę jak mam, nie narzekam bo mam
          normalną spółdzielnię, a nie bandę złodziei. Zdemontowałem kaloryfery, został
          jeden, mam podzielnik ciepła, na który do dziś dnia nie może mi firma która
          rozlicza nam CO dosłać atestów na te podzielniki, ale nikt złego słowa mi nie
          powiedział na temat zdemontowanych grzejników i rozliczam się z podzielnika z
          tego jednego grzejnika zamiast z czterech i z czterech podzielników. Do
          pytającego powyżej, podzielniki to właśnie takie "liczniki" zużycia ciepła.
          Albo rozliczasz się z podzielnika, albo ryczałtem.
          • Gość: Kaloryfer Re: do pieniacza Jarecki2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:44
            O ile to prawda w co powątpiewam to:

Płacą za Ciebie twoi sąsiedzi ogrzewając Ci mieszkanie przez ściany i stropy...

Ciekawe jak im się to podoba i kiedy się zbuntują???

• jarecki_2 Re: do pieniacza Jarecki2 27.01.06, 10:45
              Zapraszam do nie, bardzo chętnie zrobię Ci kawę i wszystko pokarzę u mnie w
              mieszkaniu.
          • Gość: antek Re: do pieniacza Jarecki2 IP: *.acn.waw.pl 27.01.06, 14:44
            podzielniki to nie liczniki-podzielnik jest montowany na kaloryferze,licznik
            na za zaworze wejsciowym do mieszknia
            to jest przyklad licznika
            www.elstermetering.pl/produkty_htm/liczniki_ciepla/picothermf90.htm
            • jarecki_2 Re: do pieniacza Jarecki2 27.01.06, 14:52
              Czyli z podzielnika nie da się odczytać poboru ciepła? Interesujące. Jakbyś nie
              zauważył słowo "licznik" jest w mojej wypowiedzi w cudzysłowiu. W tej zreszta
              również, jakbyś nie zauważył.
              • Gość: antek Re: do pieniacza Jarecki2 IP: *.acn.waw.pl 27.01.06, 21:24
                z podzielnika da sie odczytac pobor ciepla?
                to tez ciekawe
                • jarecki_2 Re: do pieniacza Jarecki2 28.01.06, 10:27
                  A widzisz.... same ciekawostki.
    • rikitikitak1 Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 26.01.06, 22:55
      Proponuje zasiegnac opini u prawnika! Napewno jest jakis przepis dotyczacy tej
      sprawy.Moje zdanie jest proste nie maja prawa.Nikt nikomu nie moze nic narzucac
      sprawa temperatury w mieszkaniu jest zalezna od uzytkownika a nie od spoldzielni
    • Gość: kola Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s IP: 212.160.234.* 27.01.06, 10:18
      Kogoś zapytałam się kogoś kto zna wiecej informacji na ten temat dlaczego muszą
      zakładać to społdzielnia powiedziala że w mieszkaniu nie moze byc ponizej 16
      stopni bo wtedy tworzy sie grzyb.Czy to prawda? A poza tym spółdzielnia kazała
      nam pozakladac okna z nawiewnikami przez ktore mi strasznie wieje.Według tego
      oni sami krecą bo niby nie wolno mieć niskich temperatur a z drugiej strony
      pozakładali nawiewniki które ochładzają mieszkanie.Według mnie szukają
      pieniędzy.Fakt jest faktem nikt nas się nie pytal o zgodę jak zakladali
      podzielniki.A jak ktoś nie był obecny wczasie odczytu to naliczyli mu ryczałt.
      • szwedzki_kucharz Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 27.01.06, 10:30
        W bloku do którego niedługo się wprowadzę spółdzielnia zamontowała logotermy, powoduje to rozliczanie ogrzewania c.o. i zużycia ciepłej wody z jednego licznika. Zasada jest taka: ile się zużyje za tyle się płaci. Myślę że to dobre rozwiązanie.
        Dla tych co nie wiedzą co to są logotermy:www.meibes.com.pl/strony/meibes_przeglad.php?naz=logotermy
        • Gość: kaloryfer Podaję wesołą informację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 14:25
          Tylko trzeba już zacząć się psychicznie przygotować do tego, że za 5 lat (taki
          jest czas ważności/legalizacji tego licznika) trzeba będzie kupić nowy lub
          poddać stary legalizacji...

Koszt wegług dzisiejszych cen 1000 PLN w górę
          • Gość: antek to ja smutna podam IP: *.acn.waw.pl 27.01.06, 14:47
            u mnie byla rok temu legalizacj-informacja jest o tyle smutna,ze spoldzielnia
            wszystkie koszty wziela na siebie,lokatorow nie kosztowalo to ani grosza
            (oczywiscie bezposrednio-bo w jakis tam sposob jednak zaplacili w czynszu)
      • Gość: cromwell Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s IP: 217.153.82.* 27.01.06, 10:33
        podzielniki - temat tabu
        tu dowiesz sie wiecej kola
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34563
        pzdr.
      • pipi43 Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 29.01.06, 18:55
        Ja też mam przymusowy nawiewnik. Jego obowiązkowe montowanie w oknach wynika z
        faktu, że "oszczędni" lokatorzy maksymalnie przykręcają kaloryfery i nie
        wietrzą mieszkania, żeby się dodatkowo nie wyziębiało. A potem grzybek jak ta
        lala.
        Pozdr.
      • janu5 Twoja Spółdzielnia chyba wzięła w łapę 29.01.06, 21:09
        > zakładać to społdzielnia powiedziala że w mieszkaniu nie moze byc ponizej 16
        > stopni bo wtedy tworzy sie grzyb.Czy to prawda?
        Nie prawda grzyb a dokładniej w tym wypadku chodzi o pleśń tworzy się wtedy gdy
        jest stały dopływ wilgoci temperatura ma z tym niewiele wspólnego ( jeżeli już
        to gradient temperatury). Taka pleśń wystepuje w każdym domu podkreslam w każdym
        domu i jest w zasadzie nieszkodliwa dla zdrowia - np lasy są zaplaśniałe w
        podobny sposób - cała ściółka leśna a do lasu chodzi się po zdrowie. Dlaczego w
        kazdym domu a proszę sobie obejrzeć tackę pod suszarką na talerze tam jest stały
        dopływ wilgoci i tacka bardzo szybko staje się czarna. Jak ktoś nie ma tacki to
        niech obejrzy rózne miejsca w łazience lub w WC, gdzie stale jest nakapane i
        zaplesniałe przez to - no chyba ,że zapobiegliwa gospodni leje tam hektolitry
        chloru. Widziałem całkiem ciepłe łażenki +24 C ( łażienka powinna być
        najcieplejszym miejscem w domu) gdzie zapleśniałe były fugi między kafelkami .
        Mówienie ,że 16 stopni to pleśń jest nieuzasadnione.

> pozakładali nawiewniki które ochładzają mieszkanie.

No własnie , albo im ktoś źle doradził albo wzięli w łapę od handlarza
        nawiewnikami. Nawiewnik teoretycznie zwieksza wentylacje mieszkania więc
        powinien zapobiegać zawilgoceniu, a przy okazji pleśni. ALe z drugiej strony
        zwiekszona wentylacja bez rekuperatora oznacza wychłodzenie mieszkania spadek
        temperatury i mniejsza pojemność wigotnościową powietrza. To po pierwsze ,a po
        drugie o pleśni decyduje skraplanie , a to nastepuje tam gdzie jest gradient
        temperatury więc np plesnieć może ściana przy nawiewniku bo się wychładza.
        Jak z kominami wentylacyjnymi jest wszystko wporządku to wystarczy opcja
        mikrowentylacji w oknach nowych ( w starych jest z definicji) i wietrzenie przez
        otwarcie okna w dni bezwietrzne i już .
        Radze zmienić Zarząd i Rade Nadzorczą w Spółdzielni.

• marcinkiewicz Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 27.01.06, 11:04
      Możesz jeszcze zaworem głównym od ogrzewania regulować temperaturę w domu.
      Pewnie na korytarzu masz szkrzynkę, gdzie możesz przykręcić ogrzewanie w swoim
      mieszkaniu.
      M
    • Gość: wioletta Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s IP: 212.160.183.* 27.01.06, 13:30
      Bardzo dobrze robią. Może ludzie zaczną normalnie korzystać z ogrzewania.
      Zresztą jak juz ktoś napisał czytaj prawo DzU 02.075.690 rozporządzenie
      Ministra Infrastruktury z dn 12.04.2002 par 134 pkt6
      • Gość: . Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 14:18
        ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
        z dnia 12 kwietnia 2002 r.

§ 134. 1. Instalacje i urządzenia do ogrzewania budynku
        powinny…

6. Instalację ogrzewczą wodną wykonaną z zastosowaniem
        przewodów metalowych, a także metalowe
        armatury oraz metalowe grzejniki i inne uradzenia instalacji
        ogrzewczej wykonanej z zastosowaniem przewodów
        z materiałów nie przewodzących prądu elektrycznego
        należy objąć elektrycznymi połączeniami
        wyrównawczymi, o których mowa w § 183 ust. 1 pkt 7.

• loooper Spróbuję Wam to wytłumaczyć 27.01.06, 15:02
      Niestety w budynkach wielorodzinnych nie można stosować zasady "wolnoć Tomku w
      swoim domku" bez ograniczeń.

W tym przypadku nie może dochodzić do sytuacji, w których w mieszkaniach
      sąsiadujących ze sobą są skrajne różnice temperatur: np. ja chcę mieć w
      mieszkaniu 16 st. C, bo mi jest dobrze, a wymarzły sąsiad musi mieć koniecznie
      nie mniej niż 28 st. C.

Ponadto musi być zapewniona prawidłowa wentylacja pomieszczeń - musi być
      wyprowadzona na zawnątrz taka ilość powietrza jaka jest wydychana przez
      mieszkańców + aby wyeliminować wilgotne powietrze wytwarzane w różnoraki sposób
      tak aby zapewnić komfort zdrowotny i nie powodować zawilgocenia ścian.

Dlaczego?

1. Duże różnice temperatur powodują skraplanie się pary wodnej. W rezultacie
      powstaje grzyb i niszczy się budynek. Przy często błędnie wykonanych ścianach i
      nie do końca sprawnej wentylacji robi się problem.

2. Zasady fizyki mówią,
      że ruch ciepła następuje z punktu o wyższej temperaturze do punktu o niższej
      temperaturze, niezależnie od kierunku, aż do wyrównania gradientu temperatur.
      Zawsze więc ciepłolubni sąsiedzi będą ogrzewać tych którzy lubią 18 stC,
      niezależnie czy mieszkaja wyżej czy niżej itd.

Wnioski:

- nie ma szans, aby ciepło z gorącego mieszkania nie przenikało do wyziębionego,
      tym bardziej przez cienkie, nieizolowane ściany dzielące mieszkania.
      Po to m.in są współczynniki korekcyjne przy rozliczaniu kosztów ogrzewania - Ci
      z mieszkań szczytowych mają mnożnik zużycia <1, Ci w środeczku mają >1.

Generalnie jest tak, że nigdy nie da się sprawiedliwie podzielić kosztów zużycia
      i ktoś może zawsze czuć się poszkodowany.
      najlepiej byłoby, gdyby każdy lubił taką samą temp. w mieszkaniu, ale tego nie
      da się osiągnąć.

- jeśli spółdzielnia chce zablokować regulację grzejników od dołu, powinna
      również zrobić to od góry, tak aby ktoś nie przegiął z ciepłem w mieszkaniu.
      Temperatura powinna być w miarę wyrównana.

A tak swoją drogą. W karcie gwarancyjnej mojego mieszkania jest wyraźny zapis,
      że jeśli zejdzie się z temp. w lokalu poniżej bodajże 12 stopni C - traci się
      gwarancję.

Powinno się dążyć do tego, aby w mieszkaniu była odp wilgotność powietrza,
      temperatura i ciągła wymiana powietrza - po to są właśnie nawiewniki w oknach:
      siedzą domownicy - nawiewy otwarte, mieszkanie opuszczone - nawiewy lekko
      przymknięte.

Myślę, że Wasza spółdzielnia lekko przegięła blokując termostat poniżej 3ki. To
      jest akurat neutralny punkt regulacji w większości regulatorów i powinna być
      możliwość regulacji w dół i w górę od tego punktu.

Jeśli to zrobią, pozostaje kupić sobie zastępcze głowice i przemontować je po
      założeniu blokady - zajmuje to kilkanaście sekund (chyba, że SM zupełnie
      zablokuje możliwość zdjęcia głowicy - tzw. zabezpieczenia antykradzieżowe).

Mimo dość solidnych podstaw uzasadniających zastosowanie blokad - uruchomienie
      ich w tej formie uważam za lekkie nadużycie.

• 25spider Re: Spróbuję Wam to wytłumaczyć 27.01.06, 15:19

co ja mam zrobic, jak nie lubie jak jest za cieplo?...

zle sie czuje, gdy temp. jest powyzej 18 stopni...

jak sasiedzi sa zmarzluchy i daja na maxa, to u mnie jest jeszcze cieplej...

pozostaje chyba tylko otwierac co jakis czas okno, ale przez to mozna sie
        przeziebic...

:-/

po drugie, to ktos wczesniej (chyba jarecki) mial razje - przeciez moge sobie
        ogrzewac mieszkanie piecykiem elektrycznym (nikt mi nie zabroni) i wogole
        wylaczyc grzejnik... chyba, ze to zakrecanie zdazyli wymyslic juz Kaczynscy...
        to wszystko tłumaczy...

;)

hehehe
        • Gość: fragi Homo-sovieticus IP: *.zebyd.com.pl 27.01.06, 19:52
          To jest MOJE mieszkanie i mogę robić w nim co chcę, tak twierdzą gdy chcą np.zakręcić kaloryfery. Później gdy w mieszkaniu pojawi się grzyb to twierdzą: to mieszkanie spółdzielcze, niech spółdzielnia mi je remontuje. Niech wymienią mi okna itd.
          • loooper Nie tak do końca 27.01.06, 20:55
            Spiderku,

dobrze Cię rozumiem. Każdy człowiek jest w pewnym stopniu indywidualnością i ma
            swoje odmienne upodobania w wielu kwestiach - takich jak np komfort termiczny.
            Ty lubisz +18oC, ale Twój sąsiad woli +26oC.
            Tutaj wkraczamy jednak w inny obszary jakimi są: życie w zbiorowości/wspólnocie
            i sztywne prawa fizyki.

Możesz oczywiście zakręcić kaloryfery, ale nie jest powiedziane, że po
            zakręceniu nie jesteś już zobowiązany do ponoszenia kosztów związanych z ich
            istnieniem (z działaniem WSPÓLNEJ SIECI). Ona NADAL działa i generuje koszty.
            Daje również nadal ciepło Twojemu lokalowi w sposób pośredni, a Ty jedynie
            DOGRZEWASZ się innym medium.

Inna sytuacja byłaby wtedy, gdybyś mieszkał w wolnostojącym pawilonie - mógłbyś
            wtedy zastosować opisywaną strategię.

Dziwi mnie bardzo, że wielu (także tych bardzo starych lokatorów) nie rozumie
            pojęć wspólnota/spółdzielnia.
            Ograniczają myślenie o wszystkim do swoich czterech ścian.

Mieszkanie w bloku to nie tylko tańsza możliwość zdobycia swoich czterech
            kątów, ale również przyjęcie pewnego standardu myślenia, norm i zasad.

Wprowadzając się do takiego mieszkania jesteś jedną z części pewnego wielkiego
            organizmu, który bez Twojego udziału i zaangażowania na odpowiednich zasadach
            nie będzie funkcjonował prawidłowo.
            Jeśli różne elementy wykazują kontrastującą odmienność - nie ma szans na sukces.
            Społeczność złożona z wiecznego imprezowicza i człowieka potrzebującego wciąż
            spokój nie przetrwa, ale złożona z dwóch imprezowiczów, lub dwóch spokojnych
            już tak.

Dziwi mnie, że wielu z Was tego nie rozumie. To, jak to swierdził jedez z
            forumowiczów, nie jest Twój domek jednorodzinny, w którym możesz robić wszystko
            co chesz.
            Tu dostajesz coś swojego, ale musisz postępować z przyjętymi w Waszej
            społeczności normami i zasadami.

Zasady tyczą się też chociażby ogrzewania.
            Przecież wszyscy co miesiąc zrzucacie pienądze do wspólnego wora, po to, aby
            zapłacić nimi wspólny rachunek za ogrzewanie całego Waszego WSPÓLNEGO DOMU, a
            potem rozliczacie się między sobą dzieląc Wasz udział w tych wspólnych kosztach.
            jeden wykombinuje, żeby zużyć mniej, to pozostali zapłacą więcej.
            Niestety, nigdy nie będzie idealnie sprawiedliwej metody podziału tych kosztów.
            Ktoś będzie zawsze pokrzywdzony.
            Jeden z Was odkręci grzejniki, to drugi przykręci, itd...

Podejście "grzyb w moim mieszkaniu, to wyłącznie moja sprawa" ni ejest takie
            oczywiste.
            Wpływasz w ten sposób na niszczenie całego, wspólnego budynku.

• 25spider Re: Nie tak do końca 30.01.06, 11:56
              loooper napisał:

> Możesz oczywiście zakręcić kaloryfery, ale nie jest powiedziane, że po
              > zakręceniu nie jesteś już zobowiązany do ponoszenia kosztów związanych z ich
              > istnieniem (z działaniem WSPÓLNEJ SIECI).

czyli jak nie jesdze PKP, to i tak place za istnienie kolei w polsce?...

:-/

hahaha

Ona NADAL działa i generuje koszty.

I placa za nia Ci, ktorzy jej urzywaja

> Daje również nadal ciepło Twojemu lokalowi w sposób pośredni, a Ty jedynie
              > DOGRZEWASZ się innym medium.

w jaki niby sposob daje mi cieplo?...

> Zasady tyczą się też chociażby ogrzewania.
              > Przecież wszyscy co miesiąc zrzucacie pienądze do wspólnego wora, po to, aby
              > zapłacić nimi wspólny rachunek za ogrzewanie całego Waszego WSPÓLNEGO DOMU, a
              > potem rozliczacie się między sobą dzieląc Wasz udział w tych wspólnych
              kosztach
              > .

to jest inna sytuacja. nie ma problemu z ogrzewaniem klatek schodowych,
              korytarzy itp. ale nikogo nie powinno obchodzic czy odgrzewam swoje mieszkanie,
              czy np. nie mam mnie miesiac (bo jestem na wakacjach) i nie ogrzewam wogole.

> jeden wykombinuje, żeby zużyć mniej, to pozostali zapłacą więcej.
              > Niestety, nigdy nie będzie idealnie sprawiedliwej metody podziału tych
              kosztów.
              >
              > Ktoś będzie zawsze pokrzywdzony.
              > Jeden z Was odkręci grzejniki, to drugi przykręci, itd...

I co w zwiazku z tym???

> Podejście "grzyb w moim mieszkaniu, to wyłącznie moja sprawa" ni ejest takie
              > oczywiste.
              > Wpływasz w ten sposób na niszczenie całego, wspólnego budynku.
              >

Najpierw poczytaj doklanie czemu pojawiaja sie grzyby w mieszkaniu...
      • janu5 28 C w mieszkaniu co ty wypisujesz 27.01.06, 21:27
        > W tym przypadku nie może dochodzić do sytuacji, w których w mieszkaniach
        > sąsiadujących ze sobą są skrajne różnice temperatur: np. ja chcę mieć w
        > mieszkaniu 16 st. C, bo mi jest dobrze, a wymarzły sąsiad musi mieć koniecznie
        > nie mniej niż 28 st. C.
        >
        looper 28 C w mieszkaniu co ty wypisujesz przy 24 już trudno w normalnym zimowym
        ubraniu wysiedzeć i trzeba się do slipek rozebrać, a 16 stopni to akurat lekarze
        zalecają do snu ciepła kołdra i 16 na zewnątrz i nikt mi tego nie zabroni.
        Aztym grzaniem przez ścianę to jeden wielki mit czy zdajesz sobie spraweę ak
        niewiele ciepła przepłynie przez ścianę nawet przy róznicy temperatur 16 28
        stopni. O wiele więcej ciepła ulatuje kominem wentylacyjnym i zamiast wilkiem
        patrzeć na sąsiada ,że rzekomo grzeje się twoim ciepłem to zainstaluj sobie
        rekuperator.
        Czy o temperaturowej warstwie przyściennej słyszałeś?
        Ogrzewanie się ciepłem sąsiada to jeden wielki mit.
        To często powtarzany mit przeciwników tzw podzielników ciepła. Nie mozna opierać
        ogrzewania mieszkania na cieple przenikającym od sasiadów zza ściany. Praw
        fizyki się nie oszuka. Otóż w moim mieszkaniu przez dwa sezony grzewcze miałem
        zakręcone grzejniki w jednym pokoju powód nie był jeszcze wykończony i służył
        jako składzik rzeczy róznych. W tym pokoju w zimie temperatura spadała do 11 13
        stopni mimo ,że od reszty mieszkania był oddzielony tylko ścianką działową , a
        drzwi
        często były uchylone. Wniosek nie można mieszkać normalnie w mieszkaniu
        ogrzewanym ciepłem od sąsiadów.Natomiast jak mieszkanie obok stoi nieogrzewane
        puste to jest lepsż izolacją dla nas niż ściana szczytowa ocieplona styropianem.
        Tak ,że te straty ciepła na sąsiadów przykręcających grzejniki to mit.
        • Gość: Gość Błąd w założeniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 22:01
          Trzeba wziąć pod uwagę, że za ścianą i stropami Twojego mieszkania nie jest
          atmosfera, tylko nagrzane przez instalację co mieszkania Twoich sąsiadów, co
          obniża zapotrzebowanie na energię potrzebną do ogrzania...

• janu5 ??? 30.01.06, 18:05
            > Trzeba wziąć pod uwagę, że za ścianą i stropami Twojego mieszkania nie jest
            > atmosfera, tylko nagrzane przez instalację co mieszkania Twoich sąsiadów, co
            > obniża zapotrzebowanie na energię potrzebną do ogrzania...
            >
            No tak obniża dlatego w mieszkaniach szczytowych przyjmuje się inne
            współczynniki do roliczeń cieplnych.
            Ale nie bardzo rozumiem co chciałes napisac i jaki wysnuc wniosek.
            Mnie chodziło tylko o to ,że cipło przepływające od ciep lego mieszkania do
            zimnego jest naprawdę marginalne to w skrajnych wypadkach kilka procent biorą c
            pod uwagę ,że podzie;nikami rozdziela się tylko około 50 % zuzytego ciepła ,
            oraz dokładność samej metody podzielnikowej to ciepło spokojnie można w
            rozważanich pominąć.
    • Gość: ... Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s IP: 213.77.14.* 31.01.06, 09:53
      Nie pozwolcie sobie zalozyc blokady.Spoldzielnia moze zamawiac mniej ciepla i
      nie bedzie problemu kto za to zaplaci.Idac tym tokiem myslenia spoldzielnia
      wyda rozkaz kapieli 3x dziennie bo jest za male zuzycie wody?!
      • 25spider Re: blokady na pokrętła grzejników-chce założyć s 31.01.06, 11:36
        Gość portalu: ... napisał(a):

>Idac tym tokiem myslenia spoldzielnia wyda rozkaz kapieli 3x dziennie bo jest
        za male zuzycie wody?!

...albo jedzienie 5 razy dziennie,
        w tym gotowanie minimum 30 min. dziennie,
        smazenie minimum 45 min. pieczenie minimum 1 godz....

...dostaniesz karteczke, ze o 15.10 musisz otworzyc okno i wietrzyc przez
        minimum 15 min... (niewazne, ze masz niemowle w pokoju) itp.

ludzie, czasy sie zmienily!!! nie dajmy sobie wejsc na glowe!!!

Pozdrawiam, Spider
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka