Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O RADĘ - DRZWI ZEWNĘTRZNE

25.01.06, 11:58
chcę zmienic drzwi zewnętrzne tak żeby otwierały się na klatkę a nie do
mieszkania. Blok nie jest jeszcze odebrany i mam pewne obowy czy mogę to
zrobić jeszcze przed odbiorem czy poczekać z tym aż blok zostanie odebrany?
Drzwi są antywlamaniowe i monterzy wyliczyli mi tę usługę na 500 zl. to dużo
czy mało? ( nie orientuję się w cenach ) wiem że są przepisy ktore mowią ze
drzwi muszą otwierać sie do mieszkania ze względu na bezpieczeństwo. Proszę o
poradę, czy ktoś z was zmieniał i jakie są tego konsekwencje
Obserwuj wątek
    • m24 Re: PROSZĘ O RADĘ - DRZWI ZEWNĘTRZNE 25.01.06, 12:11
      pilnie proszę
      • Gość: kasia Re: PROSZĘ O RADĘ - DRZWI ZEWNĘTRZNE IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.pl 25.01.06, 12:22
        ja zmienialam ostatnio- wypytalam wszystkich i sie dowiedzialam, ze otwieranie
        na zewnatrz jest niezgodne z przepisamy ppoz, oczywiscie w zadnym akcie prawnym
        nie znalazlam nawet wzmianki na ten temat :) bardziej mnie interesowalo to, ze
        gdzies wyczytalam, ze otwierane na zewnatrz drzwi antywlamaniowe sa latwiejsze
        do sforsowania, ale oczywiscie w gerdzie mozna zalozyc oba rodzaje, oba maja
        atesty i gwarancje antywlamaniowosci- wiec olalam i zalozylam otwierane na
        zewnatrz- zwlaszcza, ze mi sie przedpokoj powiekszyl :)
        generalnie problem jest w tym, ze spoldzielnia, albo wspolnota moga krecic
        nosem na takie drzwi- bo sa montowane do wewnatrz, a jak ktos zmieni to moga
        byc problemy dla sasiadow- dopoki ktos sie nie przyczepi, ze mu to przeszkadza
        to olewka- u mnie na klatce wiekszosc ma na zewnatrz, wiec nie ma obaw :)
        moja rada: zaloz na zewnatrz, ale otwierane nie na sciane, ale na klatke, bo
        wtedy jest droga ewakuacyjna i mniejsze szanse na czepianie
    • m24 Re: PROSZĘ O RADĘ - DRZWI ZEWNĘTRZNE 25.01.06, 12:31
      dzieki za odpowiedz. raczej sąsiedzi się nie będą czepiać bo obojętnie jakbym
      je otwierała to nie przeszkadzam w tym nikomu nawet sąsiadowi. Boje się jednak
      że przy odbiorze mogą się czepiać ze niezgodnie z prawem itp. czy wiecie może
      czy przy odbiorze bloku jest straż pożarna?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka