Dodaj do ulubionych

robić okno połaciwoe na strychu?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 12:09
Witam,
Zastanawiam się, czy zamontować okno połaciwowe na strychu. Strych będzie
niezagospodarowany, z wejściem włazem z przedpokoju. Oprócz różnych "rupieci"
i rzeczy typu buty, plecaki czy narty, chciałbym tam też wynosić część ubrań
zimowych, by zwolnić miejsce w szafach. Okno połaciowe zapewniałoby wymianę
powietrza, ale jednocześnie obawiam się czy nie spowoduje, że w mieszkaniu
będzie cieplej latem i zimniej zimą (pod strychem mam sufit z gips-kartonu,
oczywiście cieplony).
Zastanawiam się czy dobrym pomysłem byłoby dosuszanie na strychu większych
prań. Wtedy, okno musiałoby być koniecznie zamontowane...
Macie jakieś doświadczenia?
pozdr
robert
Obserwuj wątek
    • Gość: sid Re: robić okno połaciwoe na strychu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 12:25
      zdecydowanie okno montować, zalety: ewentualne wyjście na dach, lepsza
      wentylacja, doświetlenie pomieszczenia. jeżeli chcesz suszyć paranie nie ma się
      nad czym zastanawiać. jeżeli kupisz z szybą zespolną np. k=1,1 to nie będzie się
      specjalnie nagrzewać, a w zimie nie będzie zimniej jeżeli będzie poprawnie
      założone, ocieplone i zaizolowane pzed deszczem. polecam okna dachowe roto.
      • Gość: ? na temat prania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 15:30
        ciekawe jak zniesie Twój ocieplany strop z płyt g-k moczenie wodą cieknącą z
        prania:-)

a co do okna - NIE!!! zyskasz kolejny problem do utrzymywania na dachu, a
        oświetlić strych to pewnie wystarczy jedna żarówka...
        • Gość: robert Re: na temat prania IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.04.06, 21:38
          > ciekawe jak zniesie Twój ocieplany strop z płyt g-k
          > moczenie wodą cieknącą z prania:-)zesady

bez przesady, każda pralka ma funkcję WIROWANIA, nic nie będzie cieknąć. Chodzi
          mi o DOSUSZENIE odwirowanego pranie, a nie rozwieszanie mokrego na maksa.
    • andrzej.sawa Re: robić okno połaciwoe na strychu? 10.04.06, 15:42
      Powinno się mieć wyjście na dach,np do komina,szczególnie przy pokryciu blachą
      powlekaną,bo zasadą jest,że po takiej blasze się nie chodzi.Tak więc zamontuj
      wyłaz dachowy,izolowany.Tańszy niż okno dachowe,a przecież nie musisz mieć
      światła dziennego.Wentylację załatw w sposób tradycyjny,a zresztą chyba nie masz
      uszczelnianego dachu,a więc nie ma potrzeby wentylacji dodatkowej.
      • Gość: robert Re: robić okno połaciwoe na strychu? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.04.06, 21:41
        > Powinno się mieć wyjście na dach,np do komina,szczególnie przy pokryciu blachą
        > powlekaną,bo zasadą jest,że po takiej blasze się nie chodzi.Tak więc zamontuj
        > wyłaz dachowy,izolowany.

Właz już jest tylko, że w innym miejscu. Właz jest ogólnego użytku gdyż budynek
        jest wielorodzinny. Ja mam własną część strychu, którą mogę odgrodzić od
        pozostałej części i zrobić sobie strych tylko dla siebie.

Tańszy niż okno dachowe,a przecież nie musisz mieć
        > światła dziennego.Wentylację załatw w sposób tradycyjny,a zresztą chyba nie
        mas
        > z
        > uszczelnianego dachu,a więc nie ma potrzeby wentylacji dodatkowej.
        • andrzej.sawa Re: robić okno połaciwoe na strychu? 10.04.06, 21:48
          No to masz chyba już odpowiedż.Jedno możesz wobec jeszcze tego zrobić.Jaka jest
          izolacja stropu?Jeżeli słaba,to dołóż trochę i będziesz miał cieplej w mieszkaniu.
          • Gość: robert Re: robić okno połaciwoe na strychu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 09:36
            Oprócz stropu, będę chciał zrobic także ocieplenie dachu od wewnątrz. W sumie
            wyjdzie zatem coś jak poddasze użytkowe, ale codziennie wchodzić tam nie będę...
            r.
            • andrzej.sawa Re: robić okno połaciwoe na strychu? 11.04.06, 09:38
              To coraz większy problem.Napisz na priv.
            • Gość: ? znalazłem ładny link o wrażeniach kogoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 19:59
              co zrobił co Ty planujesz czyli uszczelnił i ocieplił nieogrzewane poddasze:

forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66969&highlight=poddasze

:-(
              • Gość: robert Re: znalazłem ładny link o wrażeniach kogoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 09:37
                no i mam zagwozdkę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka