Dodaj do ulubionych

Jak wyprostować ściany

IP: 195.20.110.* 28.04.06, 07:31
Jak w temacie - stary budynek, a w nim krzywe ściany. Na początek chciałbym
zabrać się za 1 pokój - czy ktoś może mi wyjaśnić, czym i jak naprostować
ściany?? Płyt gipsowych wolałbym nie kłaść, bo odnoszę wrażenie, że po czymś
takim pokój troszkę mi się zmniejszy. A z drugiej strony jakosnie chce mi
sięwierzyć w te tzw. zaprawy samopoziomujące...
Ktoś pomoże?? Doradzi??
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Jak wyprostować ściany 28.04.06, 08:56
      Jeszcze nie wymyślili zapraw samopoziomujących na ściany, w dosłownym
      rozumieniu, ale być może to szansa dla Ciebie na "patent" i sławę po kres dni
      Twoich. Zaprawy samopoziomujące stosuje się na podłogi.
      Co do płyt GK to najprostsze i najszybsze rozwiązanie, choć jak słusznie
      zauważyłeś, pomieszczenie się zmniejszy i grubość płyty plus krzywizna ściany.
      Można zniwelować takie "zmniejszenie" poprzez skucie wszystkich tynków i
      dopiero po tej czynności wykonanie tynku, już dowolnego, tym razem "prostując"
      ściany. Innych sposobów zasadniczo nie ma, działanie gipsami, czyli
      szpachlowanie może być skuteczne, ale w kosztach nie uzasadnione. Oczywiście
      nie wiem jak krzywe są ściany, ale potrafię sobie wyobrazić nakładanie
      kolejnych warstw gipsu na ścianę w celu "wyprostowania" ścian odbiegających
      np. "górą" o 2.5cm lub więcej, paranoja.
      • andrzej.sawa Re: Jak wyprostować ściany 28.04.06, 10:53
        Ale przecież gk nie ma 5 cm grubości,nie przesadzajmy ze zmniejszaniem chałupy.
        • jarecki_2 Re: Jak wyprostować ściany 28.04.06, 12:40
          A z kąd wiesz o jak bardzo krzywych ścianach rozmawiamy??
          • andrzej.sawa Re: Jak wyprostować ściany 28.04.06, 13:57
            Ale jeżeli klient chce wyprostować ściany,to dodatkowa grubość gk niewiele
            zmieni,zasadnicze zmniejszenie może pochodzić z krzywizny ścian i o to mi chodziło.
            • jarecki_2 Re: Jak wyprostować ściany 28.04.06, 14:17
              Czyli, zasadniczo, jak masz krzywą ścianę i odchyla się ona o 4 cm górą do
              środka lokalu, to jak położysz płytę, to "dołem" mieszkanie zmniejszy Ci się o
              6cm. Sam oceń czy to dużo czy mało? Dodaj do tego ścianę przeciwległą i
              otrzymasz już 12cm. Czy to dużo? Jak masz salon 100m2 to pewnie nie wiele, ale
              jak masz pokoik 12 m2 to już nie jest tak mało. Nie sugeruj się grubością płyty
              tylko całością kłopotu i sensem pytania. Ja oczywiście nie mam pojęcia jak
              krzywe są te ściany, widziałem juz różne "cuda".
    • Gość: freemanek Re: Jak wyprostować ściany IP: 195.20.110.* 28.04.06, 14:07
      w sume to jeszcze nie mierzyłem jak to dokąłdnie wygląda. zmierzę to i dam znać.
      możę rzeczywiście płyta nie była by taka zła.....

A szpachlowanie gipsem , faktycznie jest nieuzasadnione ekonomicznie?? Bo
      kuchnie w ten sposóbv chciałem wyprostować....
      • jarecki_2 Re: Jak wyprostować ściany 28.04.06, 14:12
        Właściwie, być może, trzeba by było tynkować gipsem jak ściany są bardzo
        krzywe. Czas jaki trzeba poświęcić takiemu "prostowaniu" gipsem jest nie
        współmierny z czasem położenia płyt GK. Moja rada to albo płyta GK albo zbić
        tynki i wykonać na nowo, tym razem prosto, wtedy mogą być gipsowe lub GK. Myślę
        że nie ma co dywagować nad innymi sposobami.
    • Gość: freemanek Re: Jak wyprostować ściany IP: 195.20.110.* 28.04.06, 16:00
      A znajdę gdzieś w sieci instrukcję kłądzenia takich płyt i gipsowania ścian??
      Jakiś adresik ktoś ma??
      • jarecki_2 Re: Jak wyprostować ściany 28.04.06, 16:06
        www.muratordom.pl/6659_9237.htm
        • Gość: cromwell Re: Jak wyprostować ściany IP: *.48.jawnet.pl 28.04.06, 16:26
          przed klejeniem przewaz sciane poziomica
          do najdalej wysunietych punktow dodaj 2 cm
          i narysuj linie na podlodze wg ktorej bedziesz kladl plyty
          sprawdz czy linie sasiednich scian tworza kat prosty
          i atakuj :)

pzdr.
          • pyot Re: Jak wyprostować ściany 28.04.06, 18:00
            Hej
            :)
            --
            Tak.
            >> i narysuj linie na podlodze wg ktorej bedziesz kladl plyty
            sprawdz czy linie sasiednich scian tworza kat prosty
            i atakuj :) <<

Prawidłowe podejście.
            Kąty pilnujesz równierz po przekatnej...
            Jeżeli masz już wytrasowany szablon,wówczas mierząc w kilku miejscach odległości od niego do ściany,mniej więcej wiesz już,ile musisz nadłożyć bądz zbić tynk.
            I tu jest moment gdzie decydujesz sie na wybraną technologię -->tynk wapienny,gipsowy,bądz sucha zabudowa.

Każda z nich jest ok,ale tu szukasz najzwyklejszej ekonomi pozwalającej Ci optymalnie 'położyć'zaprawę/y w celu wyrównania podłoża.
            Zastanów sie jeszcze,czy żeczywiście kąty musisz miec dokładne .Bywa,że prostując pomieszczenie zabierasz sporo centymetrów nie przez kiepskie piony ( w budownictwie wielkopłytowym nie spotkałem sie z odchyłami 4-6 cm :) ),ale właśnie kąty...
            Rzecz siue ma inaczej np., w łazienkach...,kabina/brodzik/wanna pralka,i takie tam sprawy 'pokazująze' krzywizny...

Pozdrawiam.
          • Gość: Pyot oo1 [...] IP: *.chello.pl 28.04.06, 18:17
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka