Dodaj do ulubionych

Domek z cegieł - Możliwe?

IP: *.aster.pl 19.05.06, 00:45
Chciałbym zbudować domek na działce. Jego wymiary to ok. 4x6m, wys. ok 2,2m.
Teraz moje pytanie: czy zwykła cegła jest dobrym materiałem jeżeli chodzi o "wytrzymałość", czy domek się nie złoży jak z kart? Jaki dach proponujecie? Cały z drewna czy belki+blacha?
Obserwuj wątek
    • jandecorator Re: Domek z cegieł - Możliwe? 19.05.06, 05:44
      Cegła jest the best:)
    • Gość: ? Re: Domek z cegieł - Możliwe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 06:38
      jeśi chodzi o wytrzymałość to raczej ujdzie:

www.umich.edu/~iinet/crees/outreach/Poland%20Pics/Teutonic%20Knights'%20Castle%20at%20Malbork.jpg
      • rgmaria Re: Domek z cegieł - Możliwe? 19.05.06, 08:01
        Brawo!! rzadko spotykana umiejętność.
    • Gość: pobudowany Re: Domek z cegieł - Możliwe? IP: *.outsourcing.atman.pl 19.05.06, 07:06
      Rozumiem, że to domek letniskowy.
      Zwykła cegła jest w zupełności wystarczającym materiałem.
      Na dach proponuję wieźbę drewnianą pokrytą płytą OSB i gontem bitumicznym.
      Blacha nie wyglada ładnie na małych domkach letniskowych.
      • Gość: Marcin Re: Domek z cegieł - Możliwe? IP: *.aster.pl 19.05.06, 20:05
        Dzięki za pomoc. Muszę się do czegoś przyznać. Nie mam pojęcia o budowlance, ale mam dużo chęci i samozaparcia. Mam nadzieję że to wystarczy.
        No i jeszcze internet :)
        • Gość: kid Re: Domek z cegieł - Możliwe? IP: *.131.rev.vline.pl 19.05.06, 22:36
          Jeślo niemasz pojęcia a chcesz sam budować to będzie ciężko ale życzę powodzenia
          • Gość: Marcin Re: Domek z cegieł - Możliwe? IP: *.aster.pl 20.05.06, 00:02
            No, w końcu trzeba od czegoś zacząć. Chyba najgorzej będzie z oknami i drzwiami. Na co zwrócić uwagę? Gdzie mogą być problemy?
            • Gość: http://www.murator pewnie trzeba będzie zacząć od papierokracji czyli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:01
              od tego:

www.architekci.pl/prawoinwestorow/index.php?id_dzialu=14&id_fragment=1796&od=0
              • Gość: Marcin Re: pewnie trzeba będzie zacząć od papierokracji IP: *.aster.pl 20.05.06, 11:43
                To ma być domek na ogródkach działkowych, więc mnie to dotyczy.
                • Gość: ? Re: pewnie trzeba będzie zacząć od papierokracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 13:32
                  No to od następnego etap - fundamentów:

www.muratordom.pl/6607.htm
                  • Gość: Marcin Re: fundamenty IP: *.aster.pl 20.05.06, 19:48
                    No właśnie. Na działeczce stoi domek drewniany, a raczej resztki. Jest wylana podłoga betonowa wys. ok 20 cm, niestety nie wiem czy i jakie są fundamenty (działkę mam od niedawna).
                    Można na tym stawiać?
                    • Gość: ? Re: fundamenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 07:24
                      weź łopatę i pokop koło tej "podłogi betonowej" - dokonasz w ten sposób
                      inwentaryzacji obiektu :-)

I zobaczysz czy jest fundament czy nie ma
                      • Gość: Marcin Re: fundamenty IP: *.aster.pl 21.05.06, 23:49
                        Dzięki za pomoc. Jak coś powstanie to wrzucę fotki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka