Dodaj do ulubionych

wosk czy lakier

24.01.03, 08:40
Wczoraj pan cykliniarz wycyklinowal w moim mieszkaniu stara debowa podloge i
wyglada teraz pieknie i swiezo, choc moze tu i owdzie szpary i takie tam.
Chce ja wykonczyc woskiem, ale ww. p. Edzio jest zagorzalym przeciwnikiem
tego rozwiazania - ze to nie chroni nalezycie drewna, ze nietrwale.
Mowi tez, ze jesli juz sie upre na wosk, to lepiej nie zaszpachlowywac
nierownosci, bo szpachle predzej czy pozniej wylezie.
Szpary nie sa jakies straszne - mysle tez, ze latem, kiedy w mieszkaniu
powietrze bedzie bardziej wilgotne, te szpary moze w ogole znikna - ktos cos
tu kiedys pisal o takim zjawisku.
Lakier, owszem trwaly, jakos nie trafia mi do przekonania, tak zupelnie samo,
jak meble wykanczane na wysoki polysk. Ale moze zle cos mysle. Co radzicie?
Aha, chce miec psa i boje sie, ze pazurami moglby ew. lakier porysowac, a
wosk latwiej jest miejscowo odnowic.
Pozdrawiam,
O.
Obserwuj wątek
    • Gość: Artek Re: wosk czy lakier IP: *.oltex.net / 192.168.0.* 24.01.03, 11:01
      sam tez sie zastanawiam wosk czy lakier, ale jak bym juz lakierowal to przeciez
      jest teraz full wybor i sa lakiery matowe ! czyli wyglada to podobnie do
      zawoskowanej podlogo.

• Gość: Jarek Re: wosk czy lakier IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 24.01.03, 13:17
      nie rob podlogi woskowanej jesli nie chcesz sie skazywac na koniecznosc
      ciaglego latania ze szmata, scierania z takiej podlogi kazdej kropelki wody,
      regularnego jej pastowania i polerowania i tym podobnych przyjemnosci.
      Kup dobry lakier, nie musi byc blyszczacy.

A jesli naprawde zalezy ci na naturalnym wygladzie podlogi, mozesz
      zainteresowac sie olejowaniem. Ale to zabieg drogi, trudny i latwy do
      spieprzenia (wiec trzeba fachowca juz gdzies sprawdzonego, a ze to rzadka
      technologia, to moze to byc trudne). Pozatym olejowanie trzeba za jakis czas
      powtorzyc i taka podloga tez wymaga wiekszych zabiegow konserwacyjnych niz
      lakierowana.
      • Gość: chelli Re: wosk czy lakier IP: *.chello.pl 28.01.03, 19:19
        Podpisuję się pod tymi radami. Zdecydowana byłam na olej, ale po
        przeanalizowaniu mojej wydajnosci w roli sprzataczki (koniecznosc codziennego
        wycierania podlogi aby zachowac jej jako-taki wyglad), aktywności moich
        dzieciaków i zwierząt, i perspektywie olejowania co 6 miesicy - daję za wygraną
        i stosuję matowy lakier wodno-poliuretanowy(?), który faktycznie daje efekt
        podobny do olejowania a podłoga jest łatwiejsza w utrzymaniu.
    • Gość: Ania Re: wosk czy lakier IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 28.01.03, 20:19
      Przestrzegam z całego serca przed woskowaniem !!!
      8 lat temu położyłam podłogę w nowym mieszkaniu.Wybrałam buk - czyli drewno
      najbardziej niepokorne i miałam za swoje. Fachowiec pomierzył wilgotność i
      stwierdził, że buczyny nie może polakierować, bo "wstanie". Zostałam skazana na
      wosk i prawdziwe katusze. Aby moja podłoga była ładna latałam jak opętana ze
      ściereczką i pastą likwidując nawet najmniejsze kropelki wody. Prawdziwy horror
      przeżywałam w okresie wiosennych i jesiennych roztopów, kiedy po wejściu moich
      gości na podłodze tworzyły się brzydkie ślady po wilgotnym obuwiu. Oblewam się
      potem na wspomnienie konieczności pastowania i froterowania całej podłogi.
      Pomimo ogromnego wysiłku na podłodze tworzyły się brzydkie plamy. W zeszłym
      roku podłogę wreszcie polakierowałam i odetchnęłam z ulgą. Teraz wystarczy ją
      odkurzyć, przemyć wilgotną szmatką (woda z odpowiednim płynem konserwującym) i
      jest pięknie.
      • olunc Re: wosk czy lakier-pytanie do Ani 29.01.03, 08:44
        Aniu,
        Dziekuje Ci za rady, tak jak wszystkim innym tutaj. Mmm, wszyscy jestescie
        zgodnie, a ja tego wosku jeszcze nie kupilam, wiec...
        Czy podloga pomalowana lakierem matowym nie wyglada tandentnie? Czy to naprawde
        fajnie wyglada? Jaka jest wzrokowa roznica w porownaniu z woskiem?
        Ola
    • Gość: AnCzar Lakier imitujący wosk IP: *.zeo 03.02.03, 11:04
      Jeśli zależy Ci na wyglądzie podłogi woskowanej, to zainteresuj się lakierem
      poliuretanowym Sintilor. Znajdziesz w Castoramie. Ma kilka stopni połysku, w
      tym okreśane jako "wygląd naturalnego wosku" i "wygląd dębu woskowanego".
      Zobaczysz tam próbki drewna miękkiego i twardego pokrytego takim lakierem.
      Wygląda super. Nie wiem jakie ma wady ale jedną jaką znam to cena. Pojemnik 5-
      cio litrowy kosztuje ponad 300 zł a zalecany do niego podkład (wyrównywacz
      porów) zamiast Kaponu jest też dość drogi. Ale za to efekt - bardzo
      interesujący.
      Pozdrawiam i życzę zadowolenia z poczynionego wyboru.
      • olunc Re: Lakier imitujący wosk 04.02.03, 08:26
        Gość portalu: AnCzar napisał(a):

> Jeśli zależy Ci na wyglądzie podłogi woskowanej, to zainteresuj się lakierem
        > poliuretanowym Sintilor. Znajdziesz w Castoramie. Ma kilka stopni połysku, w
        > tym okreśane jako "wygląd naturalnego wosku" i "wygląd dębu woskowanego".
        > Zobaczysz tam próbki drewna miękkiego i twardego pokrytego takim lakierem.
        > Wygląda super. Nie wiem jakie ma wady ale jedną jaką znam to cena. Pojemnik 5-
        > cio litrowy kosztuje ponad 300 zł a zalecany do niego podkład (wyrównywacz
        > porów) zamiast Kaponu jest też dość drogi. Ale za to efekt - bardzo
        > interesujący.
        > Pozdrawiam i życzę zadowolenia z poczynionego wyboru.

Dzieki za rade. Widzialam ten lakier, a wlasciwie jego probke, w Castoramie - i
        to byl moj pierwszy wybor, jeszcze zanim zeswirowalam na punkcie wosku.:) Ale
        niestety okazalo sie, ze Castorama zrezygnowala z dystrybucji tego produktu,
        gdyz byl zbyt drogi. Sprzedawca poradzil mi udac sie do Leroy Merlin i jutro
        tam wlasnie pojade.
        Cena jest istotna wada, tym bardziej, ze im blizej konca remontu, tym kasy
        mniej! ;)
        O.
        • szito Re: Lakier imitujący wosk 07.02.03, 00:53
          MOja siostar odnawiala stary parkiet - po szlifowaniu pokryla go matowym
          lakierem. Nie wiem co to byl za srodek , jak sie zwal i ile kosztowal -
          natomiast wizualnie - wyglada to naprawde niezle. Jesli bede klasc drewno na
          posadzke - na pewno zdecyduje sie na taki matowy lakier. Tym bardziej po tym -
          co przeczytalam tu o woskach:)
          • olunc Re: Lakier imitujący wosk 07.02.03, 08:41
            szito napisała:

> MOja siostar odnawiala stary parkiet - po szlifowaniu pokryla go matowym
            > lakierem. Nie wiem co to byl za srodek , jak sie zwal i ile kosztowal -
            > natomiast wizualnie - wyglada to naprawde niezle. Jesli bede klasc drewno na
            > posadzke - na pewno zdecyduje sie na taki matowy lakier. Tym bardziej po tym -

> co przeczytalam tu o woskach:)

Dowiedz sie koniecznie co to za srodek,pls! :)
            I napisz tutaj oczywiscie - bede lakierowac za ok. 10 dni, wiec jeszcze
            zdazylabym ew. kupic.
            Pozdrawiam,
            O.
    • ap77 Re: wosk czy lakier 09.02.03, 17:15
      Wątek na czasie!
      Właśnie wyremontowałam pokój i zostało mi tylko uporanie się z podłogą, jest to
      stara klepka, bodajże dębowa (aha, po czym najlepiej poznać rodzaj klepki?).
      Była woskowana, ale bardzo dawno temu. No i co teraz najlepiej zrobić? Stan
      obecny jest średni-zabrudzenia i plamy po wodzie. Chcę ją już sama wycyklinować
      ręcznie, lub przy pomocy szlifierki (?)
      A co potem? Czy trzeba całkowicie usunąć tę powierzchnię wosku, nawet jeśli
      jest stara i chyba już trochę tzw.„zjechana”, czy można od razu lakierować?
      Przymierzam się do lakierobejcy, czy to dobry pomysł? Jak wychodzą w praktyce
      te barwy (teak, orzech itp.)? Co najlepiej się sprawdzi na jasnej klepce? Czy
      można radykalnie ja przyciemnić właśnie np. rustykalnym dębem? Myślę o firmach:
      tej wspominanej na S….. (Leroy-Merlin) lub Dulux?
      Anka
      • Gość: Artek Re: wosk czy lakier IP: *.oltex.net / 192.168.0.* 11.02.03, 10:22
        ap77 napisała:
        >Chcę ją już sama wycyklinować
        >
        > ręcznie, lub przy pomocy szlifierki (?)
        ......
        > Anka

witaj, hmm chyba nie wiesz co to cyklinowanie bo jesli chesz to zrobic recznie
        lub przy pomocy jakies maszynki to przycierania desek to albo wykonczysz siebie
        albo maszyne a najpredzej parkiet. Wycyklinowanie parkietu nie jest takie
        proste najwazniejsze aby byl prosto wycyklinowany a do tego trzeba miec
        specjalna cykliniarke ( i najwazniejsze uruchamiac w biegu ) bo recznie to
        mozesz wyszlifowac ale chyba jedna klepke no chyba ze masz jakas sosne na
        parkiecie i parkiet 2 m2.

Artek
    • witold.dobry Re: wosk czy lakier 10.06.15, 10:55
      Zapoznaj się z artykułem na stronie : www.meblesosnowe24.pl/content/17-roznica-miedzy-woskiem-olejowoskiem-lakierem-i-lakierem-kryjacym
      Szybkie i jasne wytłumaczenie, które pozwoli wybrać wykończenie w naszym guście:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka