Dodaj do ulubionych

domy wspolczesne

IP: *.adsl.univie.ac.at 21.06.06, 20:54
tak z ciekawosci samej pytam, czysto teoretycznie...aby rzucic okiem na jakas
strone www
czy sa w Polsce projektanci domow
nowoczesnych, ekologicznych (domy tzw. pasywne (sorry pewnie tlumaczenie na
zywca) lub malego zuzycia energii), z "lekkimi" dachami, stylem nie
przypominajace kosciolow, ani zamkow, ani dworkow, ani tez na odmiane hal
produkcyjnych?
Pytam na serio bez kpiarskich intencji, wiec moze ktos mi jakims linkiem/linką
:-) rzuci, aby moja wiedze na temat rozwoju polskiej wspolczesnej mysli
architektonicznej wzbogacic.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rispetto Re: domy wspolczesne 21.06.06, 23:06
      a google nie znasz?
      Poza tym masz forum Architektura. Tam podniecają się nieustannie taką sztuką
      dla sztuki, więc pewnie coś znajdziesz.
      • Gość: mi Re: domy wspolczesne IP: *.adsl.univie.ac.at 22.06.06, 08:24
        pawel, skasowana zostala od razu przez Ciebie czyjas odpowiedz (krytyczna wobec
        iebie) no nie ladnie.
        poza tym
        1. nie chodzi mi o sztuke dla sztuki (dosc dokladne bylo moje sformulowania w
        poscie co mnie ciekawi)
        2. nie siedze w temacie, to forum znam od niedawna. Moim wrazeniem bylo, ze
        znajde Tu wielu "szukaczy" projektow MIESZKALNYCH z glowa ale i dla ludzi.
        Proscba o linki nie byla prosba o ironiczne "idz se dzie indziej, my tu sami swoi"
        3. w google te poszukiwania nie byly zwienczone sukcesem, chodzilo mi wiec o
        opinie ludzi, ktorzy naprawde tematem zyja aktualnie w Polsce, uwzgledniaja
        jakies ekologiczne bajery (nie koniecznie budujac z bal drzewa etc. nie oto mi
        chodzi, a estetyke (swiatlo, szklo) tak uwzgledniaja, aby nie stala sie wlasnie
        sztuka dla sztuki. I nie za jakies horrendalne sumy. To nie to.
        Wiec jesli ktos ma jakis link to prosze dalej o
        Pozdro
        M
        p.s. moja obawa ze sie zjezysz przy sforulowaniu "dworki" byla jednak
        uzasadniona (alergia, czy co?)
        • rispetto Re: domy wspolczesne 22.06.06, 09:06
          Mi, nie kasuję krytycznych wypowiedzi wobec opinii kogokolwiek, ale
          bezpośrednie ataki ad personam będę usuwał bez względu na to kogo będą
          dotyczyły.
          Poleciłem Ci forum Architektura nie po to, żeby cię (przepraszam za wyrażenie)
          spławić, ale tam takie projekty to główna część tego forum. Tutaj i na
          forum "Dom" dyskutujemy głównie o domach i mieszkaniach dla "Kowalskich", więc
          wielu informacji jak domniemywam tu nie znajdziesz. To była rada z dobrego
          serca :)
          Dyskusji na temat nowoczesnej architektury nie podejmuję, bo mi po prostu się
          nie podoba (tak subiektywnie), ale może ja się nie znam :) Dla mnie
          architektura jest ładna i brzydka, a nie nowoczesna i tradycyjna.
          • Gość: mif Re: domy wspolczesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 09:09
            Na forum Architektura pstryk wyszukuje fajne linki. Poszukaj :)
          • Gość: xxl Re: domy wspolczesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 09:12

owszem risspetto, kasujesz, kasujesz ... bez śladu

Taka już twoja natura i takie są twoje "normalne metody postępowania" .

To ty ( wg. ciebie ) jesteś tylko nieomylny, wszechwiedzący, ...itd.

W końcu sam zostaniesz, na "swoim forum" ...
            • Gość: menda Re: domy wspolczesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 09:38
              Gość portalu: xxl napisał(a):
              > owszem risspetto, kasujesz, kasujesz ... bez śladu
              > Taka już twoja natura i takie są twoje "normalne metody postępowania" .
              > To ty ( wg. ciebie ) jesteś tylko nieomylny, wszechwiedzący, ...itd.
              > W końcu sam zostaniesz, na "swoim forum" ...

Nie mieszaj pojęć - kasowanie wpisów, które są wyłącznie prywatnymi atakami,
              bez merytorycznej zawartości, uważam za jak najbardziej uzasadnione i wskazane.
              Od wycieczek są biura podróży i kawiarniane stoliki. Zawsze możesz zostać
              opiekunem dowolnego forum, o dowolnej tematyce.
              Miłego dnia życzę.

• Gość: mi Re: domy wspolczesne IP: *.adsl.univie.ac.at 22.06.06, 09:31
            ok, tym razem rzeczowa odpowiedz, dzieki. Tyle ze takie domy moga byc jak
            najbardziej dla Kowalskich. Mam taka rodzinke Kowalskich z jak najbardziej
            liczacym sie z groszem budzetem.
            Posiadajaca taki domek rodzinka bije nas energetycznie na glowe! Dom pietrowy,
            niepodpiwniczony. +- 140- 150m2. 2 Lazienki. Pewne tam wady pewnie i ma (gora
            dosc male pomieszczenia).
            Maja bajkowe zuzycie energii, placa o polowe mniej niz jeszcze 2 lata temu w
            4pokojoweym mieszkaniu (82m2)w bloku! Waszyscy traktowali to na poczatku
            sceptycznie. Zaznaczam klimat alpejski nie zas srodziemnomorski!!! Ten dom nie
            ma de facto ogrzewania, ma piec typu koza (tylko ladniejszy), aby widziec ogien
            przez okienko (romantyczne) i w zimie podsuszyc cos napredce. Maja kolektory
            sloneczne i brak ogrzewania, okna i materialy izolacyjne to byl glowny finansowy
            wydatek. No i system wentylacyjny. Swieze powietrze ZAWSZE bez potrzeby
            otwierania okien.
            Moj sceptycyzm ( np. te okna, ktore sie otwierac moze ale nie musi), brak wiary
            w owo 23°C (serio, nawet ostatniej zimy przy 2tygodniowej fazie ok.-10°C mieli
            wciaz 21° C.
            Tego typu rzeczy nie widze w Polsce. No ale tak czesto podrozy
            architektonicznych nie moge uskuteczniac.:-)
            no to pozdrowienia
            • rispetto Re: domy wspolczesne 22.06.06, 10:02
              To, czy dom jest oszczędny nie zalezy od tego, czy jest architektoniczną
              nowinką, czy nie. Zarówno w projektach seryjnych (katalogowych), jak i
              indywidualnych są perełki "energetyczne". Moim skromnym zdaniem uważam swój dom
              może nie za perełkę, ale dom bardzo oszczędny. Przy czterokrotnie większej
              powierzchni płacimy za niego znacznie mniej niż za nasze poprzednie mieszkanie
              w bloku. Tylko, że wybierając projekt brałem pod uwagę to, z jakiego materiału
              będzie wykonany, z jakiego rodzaju energii będe korzystał, jak zorientowany
              jest dom względem stron świata (jedno maleńkie okno od wschodu i północy, a
              wielkie okna od południa i zachodu) itd, itp. Nie ma w nim żadnych
              ekstrawagancji, bo zależało mi na tym, żeby nie wyróżniał się z otoczenia
              (chociażby ze względów bezpieczeństwa).
            • Gość: kid Re: domy wspolczesne IP: *.131.rev.vline.pl 22.06.06, 10:02
              Coś mi się wydaje,że mylisz architekturę z wykonaniem.Jeśli obłożę kostkę z lat
              60-7- styropianem,poprawię wentylację,ocieplę stropodach,założę ogrzewanie
              solarne,wymienię okna na ws.1,1 to czy ten dom będzie ładniejszy chociaż
              wydztki na ogrzewanie spadną do minimum.Niemam nic do ładnej ciekawej
              architektury tylko ile to kosztuje/skomplikowany dach,podciągi żeby uzyskać
              przestrzeń itp./Czy tego przeciętnego Kowalskiego stać na to.
              • Gość: mi Re: domy wspolczesne IP: *.adsl.univie.ac.at 22.06.06, 10:16
                nie myle architektury z wykonaniem. Taki np. dom pasywny trzeba zaplanowac
                architektonicznie zanim sie o wyborze wspanialych okien czy kolektorow pomysli.
                Bryla domu tez jest wazna, usytuowanie tez etc etc.
                Mysle ze na poczatku musi byc pomysl: to mi sie podoba, a to nie. Wielu
                "gargamelow" nie przerobisz na energetyczne cudo mimo najszczerszych checi.

• Gość: mi Re: domy wspolczesne - cytat IP: *.adsl.univie.ac.at 22.06.06, 10:25
                  Poniewaz dyskusja toczy sie na obu frach (pawel, to byl efekt pierwszego
                  "splawienia" mnie na inne forum, zanim Twoja druga opinia nadeszla, wiec chcac
                  temat drazyc pozwole sobie zacytowac
                  nieodmiennie proszac o linki z ciekawymi projektami:

XXL:
                  najkrócej mówiąc chodzi o to, że :

- architekci w Polsce raczej nie bardzo zajmują się bilasem cieplno-
                  energetycznym (...)

- w Niemczech ( i zapewne w Austrii też ) jest nieco inaczej.
                  Aby otrzymać ( ostateczne, prawomocne ) pozwolenie na budowę, trzeba do
                  proj.arch.-bud. ( Genehmigunsplanung ) dołączyć właśnie bilans cieplno-
                  energetyczny ( Wärmeschutznachweiß ).
                  Dlatego właśnie cała problematyka związana z zagadnieniami ciepl.-energet.
                  jest - nazwijmy to sobie - na zupełnie innym poziomie. Tam architekci zajmują
                  się tym na codzień - w Polsce raczej "od święta".

Jeżeli ktoś zajmował się bliżej tymi sprawami, to wie, że na bilans cieplno-
                  energetyczny składają się :
                  1. Transmisyjne straty ciepła ( i związany z tym Transmissionwärmebadarf )
                  2. Wentylacyjne straty ciepła ( + Lüftungswärmebedarf )
                  3. Solaryczne zyski ciepła ( = Solare Wärmegewinne )
                  4. Wewnętrzne zyski ciepła ( = Interne Wärmegewinne )

... Co łacznie składa się na " Łączne, roczne zapotrzebowanie na ciepło " (
                  Jahresheizwärmebedarf ) dla danego obiektu ( budynku , domu, itd. ).

Znając odpowienio problematykę z tym związaną, można zaprojektować odpowiedni
                  dom .
                  Właśnie tzw. dom pasywny ( Passivhaus ).

- To tak najkrócej mówiąc i trochę upraszczając.
                  • rispetto Re: domy wspolczesne - cytat 22.06.06, 10:38
                    Więc jeśli o to chodzi to nie jest to kwestia projektowania, tylko konkretnych
                    przepisów prawnych, które niebawem mają wejść u nas w życie. Każdy nowy dom i
                    mieszkanie będą musiały posiadać taki "atest energetyczny". Dotyczyć to będzie
                    również nieruchomości wystawionych na sprzedaż. chyba nawet na tym forum była
                    już mowa o owych audytach energetycznych.
                    • Gość: xxl [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 18:41
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • rispetto Re: domy wspolczesne - cytat 22.06.06, 20:38
                        Ostatni raz pisze pod Twoim adresem.
                        Jeszcze jedna wypowiedź niemerytoryczna i kasowanie Twoich postów stanie się
                        moim hobby.
                        Na innych forach możesz sobie hasać do woli jeśli tamci moderatorzy ci na to
                        pozwalają.
                        Jeśli masz coś do powiedzenia na temat i w formie, która nie obraża nikogo (ze
                        mną włącznie) chętnie poczytamy. Jeśli natomiast dalej będziesz prowadzić
                        rozmowę w tym tonie to poszukaj sobie miejsca gdzie indziej.
                        • magdajeden Re: domy wspolczesne - cytat 24.06.06, 00:51
                          a to do kogo???
                          czyzby komus władza uderzyła do głowy???
                          halo tu ziemia!
                          nie my tu jestesmy dla ciebie tylko ty dla nas, panie kolego
                          • Gość: pekar Re: domy wspolczesne - cytat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 05:29
                            magdajeden napisała:
                            > halo tu ziemia!
                            > nie my tu jestesmy dla ciebie tylko ty dla nas, panie kolego

on takich rzeczy nie rozumie
                          • rispetto Re: domy wspolczesne - cytat 24.06.06, 16:05
                            To nie było do Ciebie, tylko do kolejnego trolla, który próbuje hasać po forum
                            ubliżając innym. Nikt nie musi się ze mną (czy z kimś innym) zgadzać w
                            czymkolwiek, ale jeśli w dyskusji będą padać słowa atakujące daną osobę (z
                            wyzwiskami włącznie) i nie mające absolutnie nic wspólnego z tematem, to będę
                            to moderował. Wcześniejsze doświadczenia z tego forum nie są niestety najlepsze
                            w tej kwestii.
                            POwyższą uwagę musiałem niestety napisać na ogólnym forum, bo jak to w
                            przypadku trolli nie logują się pisząc swoje wypociny. Jeśli kogoś to uraziło
                            to niech ma pretensje do xxl'a.
                            A w kwestii kto tutaj jest dla kogo, to generalnie zgadzam się. Nie jest to w
                            żadnym wypadku "moje" forum, tylko "nasze", tylko że ja w tym "nasze" też się
                            zawieram :) Tak samo jak Ty i reszta piszących ...
      • Gość: likud Re: domy wspolczesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 16:00
        rispetto napisał:
        Tam podniecają się nieustannie taką sztuką
        > dla sztuki,

rispetto, co to jest sztuka ?

a może wiesz :
        co to jest architektura ?
      • magdajeden Re: domy wspolczesne 23.06.06, 08:26
        rispetto napisał:

> a google nie znasz?
        > Poza tym masz forum Architektura. Tam podniecają się nieustannie taką sztuką
        > dla sztuki, więc pewnie coś znajdziesz.

sztuką dla sztuki????

no tak, i dlatego Polska jak długa i szeroka zawalonba jest kolumienkami,
        arkadami, łukami i hekatarami dachów powyginanych w różne strony.
        bo prawdziwa architektura to "sztuka dla sztuki"...

a do autorki wątku - dom pasywny można zrobić praktycznie z każdego projektu
        • Gość: mi Re: domy wspolczesne IP: *.adsl.univie.ac.at 23.06.06, 10:40
          > - dom pasywny można zrobić praktycznie z każdego projektu
          >
          moze i mozna, ale mi generalnie chodzi o projekty w miare wspolczesne (i to nie
          tylko pasywnych domow!), przy robieniu ktorych architekt juz cos wczesniej pomyslal
          mi
          .p.s
          Magdo
          ale tak do konca to nie masz racji w kwestii domow pasywnych, bo rzecza
          determinujaca jest polozenie (zorientowanie na poludnie i zachod), brak lub
          minimalizacja okein w pozostalych dwoch kierunkach etc. Wiec nie z kazedego
          gargamela mozna cudo energetyczne stworzyc. Ale to juz bylo w moich textach
          p.s 2
          > no tak, i dlatego Polska jak długa i szeroka zawalonba jest kolumienkami,
          > arkadami, łukami i hekatarami dachów powyginanych w różne strony.
          No niestety takie mam tez wrazenie po ostatnich bytnosciach i to bylo inspiracja
          do zaczecia tematu:
          Ludzie pokazcie co ladnego
          • magdajeden Re: domy wspolczesne 24.06.06, 00:50
            projekt indywidualny.
        • Gość: kaśka Re: domy wspolczesne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:22
          tu cos znalazłam www.lipinscy.pl/menuourfirm_about_other.xml
    • Gość: mi Re: domy wspolczesne IP: *.adsl.univie.ac.at 22.06.06, 14:21
      ludzie, wyluzujcie, pytam o konkretne fotki czy www z ladnymi ciekawymi domkami
      a Wy jak w piaskownicy :-(((
      • Gość: kaśka Re: domy wspolczesne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:19
        sprawdź strone "lipińskiech" biura projektowego z wrocka, budują pokazowy dom
        pasywny, pewnie maja juz jakies projekty
    • Gość: mi Re: domy wspolczesne -dzieki IP: *.adsl.univie.ac.at 28.06.06, 09:49
      dzieki wszystkim, ktorzy cos rzeczowego do tego tematu wniesli. Milych
      wakacyjnych upalow!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka