Dodaj do ulubionych

zbrojenia do fundamentów

12.07.06, 07:33
buduję dom z poddaszem użytkowym 120m2, chce dać zbrojenie do fundamentów,
ale słyszałam, że nie jest to konieczne, czy rzeczywiście moge zrobić
fundamenty bez zbrojenia?
Obserwuj wątek
    • rispetto Re: zbrojenia do fundamentów 12.07.06, 07:56
      A gdzie/od kogo słyszałaś takie rewelacje?
      • Gość: MW Re: zbrojenia do fundamentów IP: *.31a.radomsko.pilicka.pl 12.07.06, 09:27
        Pozwolę sobie zauważyć, że pewnie ok 90% domków indywidualnych nie ma
        zbrojonych fundamentów i wiele z nich ma po 100lat i nadal stoi. Mało tego,
        większość ma fundamenty wylewane bez żadnych szalunków, bezpośrednio w ziemi i
        domy stoją i nic złego im się nie dzieje - więc jak to jest?
        Obecnie panuje inna moda. Obserwowałem budowę pewnego domu od podstaw, na oko
        laika pewnie ok.1/3 kosztów stanu surowego było utopione poniżej poziomu
        gruntu. Nie żebym był przeciwnikiem postępu i solidności, ale czy to nie
        przesada w tym projektowaniu. Proszę mi wybaczyć ten prowokujący lekko tekst.
        • andrzej.sawa Re: zbrojenia do fundamentów 12.07.06, 09:33
          Wszystko powinno mieć jakiś cel.
          W zależności od warunków i potrzeb czasami warto zrobić odkrywkę i na izolowanej
          płycie wymurować fundamenty,ale musi być konkretne potrzeba.
          Mody są głupie.
          • Gość: MW Re: zbrojenia do fundamentów IP: *.31a.radomsko.pilicka.pl 12.07.06, 09:54
            Otóż właśnie. Dom,którego przykład przytoczyłem wzniesiono przy ulicy na
            osiedlu mieszkalnym, jest oddalony 100m od ulicy gdzie odbywa się znaczniejszy
            ruch kołowy. Geologicznie grunt jest taki: 30cm gleba ogrodn. potem żółta
            ziemia a na głębokości 100-120cm niezwykle twardy grunt ilasto-gliniasty.
            Pewnie trudno o lepsze podłoże dla fundamentów. I w takich warunkach
            zastosowano metodę całkowitej odkrywki.
            • andrzej.sawa Re: zbrojenia do fundamentów 12.07.06, 10:00
              Bardzo się cieszę,że odnosisz się do konkretnej sytuacji,bo niestety są mody -
              nie wiem czyje - projektantów,doradców,budowlańców i kibiców,którzy bez
              znajomości konkretnej działki,budynku...plotą.
              Pamiętajmy - bez dogmatu.
              • rispetto Re: zbrojenia do fundamentów 12.07.06, 10:05
                Masz rację, ale odnosząc to do projektu "z paczki" rzecz ma się trochę inaczej.
                Budując dom w górach na skale też nie będziesz kładł zbrojenia.
                Na terenach nizinnych ja bym jednak nie podjął takiego ryzyka.
                • andrzej.sawa Re: zbrojenia do fundamentów 12.07.06, 10:13
                  No i widzisz,akurat z górami jest problem,bo w Sudetach to jedna "skała",a flisz
                  karpacki potrafi się zsuwać,a więc wymaga indywidualnego podejścia.
                  No ale cieszmy się,że wspieramy się w myśleniu,a nie we wspieraniu
                  schematycznego podejścia.
    • Gość: mlodszy Re: zbrojenia do fundamentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 10:26
      a w jakim rejonie Polski budujesz swoj domek ???
      • asiakow1 Re: zbrojenia do fundamentów 12.07.06, 11:35
        okolice bielska-białej, działka dość mokra.
    • drogimex Re: zbrojenia do fundamentów 27.04.15, 22:39
      Wita,
      osobiście zawsze polecam wykonywać zbrojenie fundamentów. Znacznie zwiększa to ich wytrzymałość co ma znaczenie szczególnie przy gorszych jakościowo gruntach, wrażliwych na osiadanie.
      Należy jednak przestrzegać pewnych zasad, jak np. odpowiednie zakotwienia prętów w narożach czy "wypuszczanie" zbrojenia pod słupy, aby zbrojenie było efektywne. Polecam lekturę artykułu zbudujmydom.pl/index.php?page=zbrojenie-fundamentow-jak-prawidlowo-wykonac poświęconego poradom na temat wykonania samodzielnie zbrojenia fundamentów pod domek jednorodzinny.
      Pamiętajmy również o zakupie odpowiedniej stali zbrojeniowej. Warto dobrze czytać projekt, aby w przyszłości nie mieć np. problemów z pękaniem ścian na skutek niewielkich osiadań podłoża, których fundament nie będzie w stanie przejąć.
      Porady na temat problematyki zamawiania stali na budowę można znaleźć na zbudujmydom.pl/index.php?page=zamawiamy-stal-zbrojeniowa-na-budowe-domu
      Pozdrawiam,
      Tomek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka