Gość: Jacek IP: *.lama.pl 01.09.06, 22:46 Czy majac ok 200 tys złotych jestem w stanie wybudować dom ok 120 m2 i wykończyć parter ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ramonka27 Re: Pytanie o koszty budowy 01.09.06, 23:08 Temat rzeka. Jedni będą mówili, że tak inni, że nie. To zależy jaki dom, jaki standard, z jakich materiałów, itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Pytanie o koszty budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 00:16 Człowieku, buduj i nie pytaj na tym forum o szczegóły. Przejdź sie po budowach i popytaj inwestorów i budowlańców. Kasy Ci wystarczy, po konsultacjach z/w wymienionymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyton Re: Pytanie o koszty budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 00:30 Gość portalu: bob napisał(a): > Człowieku, buduj i nie pytaj na tym forum o szczegóły. Fajnie A jak nie wystarczy to co ? - No problem ? Będzie potem mieszkał na budowie ? Jest takie przysłowie : Czemu durny - bo biedny czemu biedny - bo durny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Pytanie o koszty budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 05:58 Gość portalu: bob napisał(a): > Przejdź sie po budowach i popytaj inwestorów i budowlańców. > Kasy Ci wystarczy, po konsultacjach z/w wymienionymi Naucz się wszystkich zawodów, a wybudujesz sam. Na materiały wystarczy. Na narzędzia może trochę zabraknąć pieniędzy :( Odpowiedz Link Zgłoś
pijoijo Re: Pytanie o koszty budowy 02.09.06, 09:41 Witam, Zajmuję się remontami od 6-lat. I powiem tak, na wybudowanie poiwnno Ci wystarczyć zaś na wykończenie może być krucho. Znajomy buduje dom tyle że własnymi siłami. Wstępny koszt wycenił na 180 tysięcy złotych. Nie wliczał materiałów wykończeniowych wewnątrza. Ja mogę podać orientacyjny koszt wykończenia wraz z materiałem. Przy metrażu 120 m2 Powinieneś się liczyć z wydatkiem rzędu 100 tysięcy złotych. Jeżeli taką kwotę przyjmiesz powinno ci jeszcze coś zostać. Cena obejmuje meble szafy z drzwiami suwanymi. Jeżeli standard ceramiki i armatury nie będzie zbyt wysoki to i na meble kuchenne i AGD powinno wystarczyć. Kwestja jest też schodów jeżeli je posiadasz to musisz się liczyć z dodatkowym wydatkiem od 14 tysięcy w zwyż. Jeżeli chodzi o drewno. Chyba że wykonasz je z płytek. Pozdrawiam Piotrek 501-743-794 Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Pytanie o koszty budowy 02.09.06, 09:52 Wie Pan ja bym się nie tyle martwił o meble i kafeki, ale o instalacje. Bez płytek mieszkać narazie można - bez prądu cięzko. Przeliczając kwotę na metraż wychodzi 1666,67zł/m2. Jak będzie Pan umiejętnie wydawał pieniądze, to na wybudowanie stanu surowego zamknietego Panu starczy. Natomiast czy na wszelkie instalacje??? Moim zdaniem nie. Ja bym zrobił tak. Niech Pan zleci wykonanie kosztorysu na całość z podziałem na piętra. Parter z wykończeniem a piętro w stanie surowym ale z oknami. Będzie Pan wiedział czy starczy czy nie. Dodam że ceny mat. budowlanych w zależnoiści od miejscowości są różne. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Pytanie o koszty budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 10:16 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503&a=19725519 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25650786 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742 Odpowiedz Link Zgłoś
floton Re: Pytanie o koszty budowy 02.09.06, 22:38 Bliscy znajomi budują, systemem gospodarczym - co się da, 130 m, piwnica, dwie kondygnacje, strych. Stan surowy otwarty , oczywiscie przykryty plus dokumentacja (bez działki), zamkneli w 80 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Pytanie o koszty budowy 02.09.06, 22:47 Kwestia standardu i zakresu prac, które można wykonać samemu. Moim zdaniem starczy ale odnoszę to do możliwości, którymi dysponuję (wspominany zakres prac, które mogę wykonać sam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Pytanie o koszty budowy IP: *.chello.pl 03.09.06, 19:35 murowanie.doc Link do pliku: voila.pl/6ta4r/?1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Pytanie o koszty budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 19:57 Romek, dzisiaj, przy niedzieli, cieć dał Ci wolne? Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Pytanie o koszty budowy 03.09.06, 20:58 Szanowny Panie BOB. Nie bardzo wiem, jak podany przez Pana link ma się do kosztów budowy. Podam przykład: Dom tamten ma 150m2. Zakładam że jest on parterowy z poddaszem użytkowym. Strop takiego budynku bedzie miał zatem ok 100m2. Podane w materiale informacje mówią o 14m3 betonu na strop. Wychodzi mi 14cm betonu na strop. W podanym artykule widzimy strop gestożebrowy - prawdopodobnie terriva. Uprzejmie informuję, że strop terriva posiada warstwę wierzchnią z betonu o grubośći od 3 do 5cm. Na strop ok 100m2 wychodzi to zatem od 3 do 5m3 betonu. 14-5=9. Gdzie się podziało 9m3 betonu opisywanego tam jako STROP??? Ot takie moje pytanie. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Pytanie o koszty budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 21:25 ramonka27 napisała: > do 5cm. Na strop ok 100m2 wychodzi to zatem od 3 do 5m3 betonu. 14-5=9. Gdzie > się podziało 9m3 betonu opisywanego tam jako STROP??? Tu: Zostałeś wybrana/y z grona potencjalnych użytkowników usług budowlanych , aby zrealizować dom lub mieszkanie za promocyjną cenę w kosztach własnych wykonawców robót 1300 zł/m2 pod klucz forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503&a=19553400 Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Pytanie o koszty budowy 03.09.06, 21:34 hehehe dostaję codziennie coś podobnego na maila z tym, że chodzi o wycieczki zagraniczne i 14 darmowych noclegów - buahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob.b Re: Pytanie o koszty budowy IP: *.chello.pl 03.09.06, 21:27 Szanowna ramonko 27 w założeniu rysunku są stropy gęstożebrowe fakt lecz sugerowanie że warstwa betonu ma niby tylko 5 cm grubości jest nieporozumieniem , a zbrojenia wypełniane betonem tzw. potocznie belek i stropowych które , także muszą być wylane z betonu i to bardzo. dobrej jakości bo inaczej strop zawali się. Ale chciałem głównie zaznaczyć potężne nakłady tysięcy roboczogodzin prac Bo jak powszechnie widać budowa gospodarcza to ręczne przenoszenie i mieszanie setek tysięcy kilogramów materiałów w tym głównie piasku i żwiru oraz cementu. I Rzeczywiście może okazać się że nie będzie to około 30 ale np.: 25 ton betonu do przemieszczenia na wysokość około 3 m wylania narzędziami takimi jak łopata i taczka bardzo często chętnie używane w budowie gospodarczej zamiast narzędzi mechanicznych . I to niby ma być ta oszczędność budowy gospodarczej we własnym zakresie jak niektórzy gadają No cóż można i tak tylko po co Chyba tylko po to aby na zamieszkania za ciężkie pieniądze czekać około 2 lata ( średni czas ekspresowej budowy gospodarczej ) POWODZENIA DESPERATOM Bob.b. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Pytanie o koszty budowy 03.09.06, 21:32 Szanowny Panie BOB. Ja jestem z zawodu konstruktorem budownictwa i to co Panu podałem jest to warstwa nadlewki betonowej połozonej na pustaki TERRIVA. Natomiast w belki stropowe wchodzi go oczywiście więcej - anie nie owe 9m3. Beleczka terriva nie jest aż taka szeroka aby na strop 100,2 weszło tam 9m3 betonu. Natomiast beton wyrównawczy na strop terriva ma przeważnie 3cm grubości. 5 jest dla stropów znacznej rozpiętości. Tutaj mamy do czynienia z małym domkiem, więc rozpiętości nie są znaczne. 3cm NADBETONU w zupełnosci wystarcza. Oczywiście jeżeli nie wierzy mi Pan (ma Pan pełne prawo) to służę wytycznymi i rysunkami konstrukcji stropu TERRIVA. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob.b. Re: Pytanie o koszty budowy IP: *.chello.pl 10.09.06, 15:30 Mój ulubiony temat , Czy ktoś ma odwagę powiedzieć coś na temat krótko i rzeczowo . Odwagi Panie i panowie . Odpowiedz Link Zgłoś