22.12.06, 09:40
Wczoraj rozmawiałąm z budowlańcem. Wyobraźcie sobie, że za budowę domku 163m2
powierzchni użytkowej+garaż zażyczył sobie 420tys we wstępnym wyliczeniu. Dom
niepodpiwniczony. Ja usiadłam z przerażenia! Czy to normalna cena w warmińsko-
mazurskim? Powiedzcie coś
Obserwuj wątek
    • Gość: Sas Re: 420tys??? IP: *.net81.citysat.com.pl 22.12.06, 11:26
      Moim zdaniem to nie wygórowana propozycja . Czasy taniego budowania i tanich
      domów bezpowrotnie minęły. Sas
    • Gość: gość55 Re: 420tys??? IP: *.magma-net.pl 22.12.06, 17:32
      a do jakiego stanu ma być prowadzona ta budowa,za takie pieniądze to chyba z
      wykończeniem wnętrz
      • Gość: Rober Re: 420tys??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 17:32
        Witam
        Prosze zrozumiec ze dzis wszystko kosztuje,a pracownicy firmy mają rodzine zona,dzieci, ani kroliki albo kanarki,ich praca tez kosztuje.
    • Gość: anonim Re: Kup gotowy dom, wyjedzie Ci taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 20:37
      Kup gotowy dom, moze wykonczenie wnetrz nie bedzie takie jak bys chcial ale
      napewno zaoszczedzisz. Zobacz na strony agentow nieruchomosci, ceny domow
      rownaja sie prawie cenom mieszkan w blokach. Czy ktos kupuje a inny sprzedaje
      to zupelnie inna sprawa. Ja uwazam iz w Polsce nie ma rynku nieruchomosci,
      troche sie ruszylo ze sprzedaza mieszkan ale domy? Dalej tkwia w miejscu.
      • Gość: gosc Re: Kup gotowy dom, nie wyjedzie Ci taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:55
        gotowy bedzie kosztował 2x tyle
    • Gość: budująca Re: 420tys??? IP: *.siec2000.pl 04.01.07, 19:47
      To chyba żart. Może im chodziło o 42 tysiące. Właśnie skończyliśmy budować stan
      surowy na Śląsku. góale za kilka dni skończa montować okna dachowe i za całość
      robocizny (a dom jest potężny: ok. 400 pow. mieszkalnej i 200 metrów piwnic)
      zapłąciliśmy ok. 70.000,00 zł Materiały ok. 150.000,00 z dachem (dachóka
      ceramiczna). Z wykończeniem mniej wydamy niż 420.000,00 zł
      • elfik831 Re: 420tys??? 04.01.07, 21:37
        witam. mieszkam na slasku i jestem na etapie zakupu projektu. byłabym bardzo wdzieczna gdybys mogla odezwac sie do mnie na gg. nr podam ci na gazetowego. bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje. pozdrawiam
        • elfik831 Re: 420tys??? 04.01.07, 21:39
          hehe jesli mozesz podaj mi swojego maila to tam podam ci swoj nr :)
          • Gość: mrowka Re: 420tys??? IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.07, 20:27
            No tak, autoreklama gorali? :)
        • Gość: budująca Re: 420tys??? IP: *.siec2000.pl 08.01.07, 19:26
          Najpierw mi wytłumacz co to jest ten priv. Sorry , ale debil komputerowy ze mnie
          pozdrawiam
        • gol76 Re: 420tys??? 11.01.07, 14:48
          ja sie w tym roku wprowadzam do nowowybudowanego domu. jak masz pytania to
          chetnie bezinteresownie pomoge. pozrdawiam
      • Gość: kamahi Re: 420tys??? IP: 195.20.110.* 05.01.07, 08:54
        Hej, zauważ, że autorka pisze prawdopodobnie o cenie budowy domu gotowego do
        zamieszkania (oczywiście bez mebli i wyposazenia ruchomego).
        70.000 za robociznę za stan surowy zamknięty przy 400 m2 to prawdopodobne.
        Tyle, że to dopiero początek prac i kosztów.
      • Gość: kamahi Re: 420tys??? IP: 195.20.110.* 05.01.07, 09:08
        Jeszcze raz ja - teraz dopiero zaskoczyłam, że piszesz, ze do tej pory
        wydaliscie 220 tys. (stan surowy zamknięty)i planujecie zmieścic całe pozostałe
        wykończenie w mniej niż 200 tys.
        Obawiam się, ze moze sie nie udać.
        My też byliśmy takimi optymistami na początku budowy i dobre rady w
        stylu "dodajcie sobie z góry do kosztorysu jeszcze ze 100 tys." traktowalismy
        jak dobry żart.
        I powiem ci, ze niestety żart przekształcił się w rzeczywistość.
        Zyczę Wam powodzenia, ale proponuję troszkę więcej realizmu w myśleniu o
        kosztach budowy.
        Pozdrawiam,
        kamahi
      • Gość: ' Re: 420tys??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:36
        Gość portalu: budująca napisał(a):
        dom jest potężny: ok. 400 pow. mieszkalnej i 200 metrów piwnic
        Z wykończeniem mniej wydamy niż 420.000,00 zł

400m2 + 200m2 = 600m2 ( powierzchnia całkowita )
        420 tyś.zł : 600m2 = 700,-zł/m2
        Za taka cenę chcesz wybudować dom ???
        Ha, ha, takie bajki to my możemy opowiadać, ale nie nam.
        Pomnóż to conajmniej x 3, a najprawdopodobniej zapłacisz ostatecznie x 4.
        Cudów nie ma, chyba że w bajkach.
        Gdyby tak było, to specjaliści, znajacy się na budowlance ( np. deweloperzy,
        albo ... ) budowaliby za 700,-zł/m2, a sprzedawaliby np. po 1000,-zł/2 ( tj. z
        prawie 50% zyskiem !!! )
    • martynahpt Re: za 360 tys kupisz dom 05.01.07, 10:25
      Za 360 tys kupisz dom w szeregowcu, od developera o nic sie nie martwisz, nie
      musisz zalatwiac zadnych spraw papierkowych ani tym bardziej materialow .
      Poprostu wprowadzasz sie na gotowo. a dom ma 160mkw. Tak jest w
      zachodniopomorskim. A jesli budujesz w systemie kanadyjskim to biora 1490zlza
      mkw pod klucz. czyli za dom 160mkw masz ok 240 tys.
      • Gość: kamahi Re: za 360 tys kupisz dom IP: 195.20.110.* 05.01.07, 13:21
        A powiedz proszę, co rozumiesz przez "i wprowadzasz się na gotowo" - czy za tę
        cenę deweloper wstawia Ci drzwi wewnętrzne, jakieś rolety w okna, biały montaż
        i kuchenkę gazową? Czy jest to stan deweloperski i wykończenie przed Tobą?
        Bo to zasadniczo zmienia postać rzeczy.
        Pozdrawiam
        • Gość: Ziemianka Re: za 360 tys kupisz dom IP: *.chello.pl 05.01.07, 14:46
          70 tys. za robocizne w 400 metrowym domu???
          Ja za robocizne przy samym fundamencie place 10 tys, a za dach 15 tys przy 200
          m2 domu!!! Fundament to plyta bez piwnic, a dach jest jedno i dwuspadowy - zaden
          fikusny.
          Nie ma to jak stoleczne ceny, chlip, chlip.
    • Gość: zbyszek Re: 420tys??? IP: *.umcs.lublin.pl 05.01.07, 14:59
      W ubiegłym roku wybudowałem dom ok. 140 m2, bez podpiwniczenia - dosyć kosztowna
      technologia: ściana zewnetrzna trzywarstwowa, dużo zbrojeń i betonu, dachówka
      ceramiczna, płyta gipsowo-kartonowa jako tynk, sporo dobrej glazury i terakoty,
      deska barlinecka, okna i drzwi antywlamaniowe, wanna z hydromosażem, panel
      prysznicowy też, koninek z płaszczem wodnym, drugi obieg ogrzewania - piec
      gazowy, czyli wykończenie i instalacje też nie tanie. Całość inwestycji - od
      zakupu projektu po częściowe zagospodarowanie terenu po budowie - 320 tys. zł.
      Cena 420 tys. za 163 m2 to złodziejstwo. Taki dom powinien zmieścić się w
      350-360 tys. pod klucz.
      • Gość: fifi Re: 420tys??? IP: *.jmdi.pl 06.01.07, 22:07
        a ja zgodziłam ekipę do stanu surowego za 40 tys w tym, fundament, tarasy,
        schody, wybudowanie kominów, sciany, w srodku scianki działowe i wiexba. i czuje
        ze to cholernie drogo, az mi sie płakac chce. Domek 150 m2 pow uzytkowej i 20 m2
        garazu w bryle, dwuspadowy dach z dwoma lukarnami, myslałam, ze 300 tys starczy
        ale juz mnie uswiadomiono ze mam szykowac 400 tys zł . i co wy na to.
        nie ma tanio, niestety
        • Gość: budująca Re: 420tys??? IP: *.siec2000.pl 08.01.07, 19:25
          Pisząc o kosztach budowy domu przez górali nie miałam zamiaru ich reklamować.
          Nie chcą nawet u nas zostać na roboty wykończeniowe bo maja zlecenia na cały rok
          2007. Tym co budują na Śląsku przypominam o szkodach góniczych. My mamy 4
          stopień szkód, co oznacza, że nasze bardzo kosztowne fundamenty ( poszło na dom
          kilkanaście ton stali !) częściowo sfinansuja dwie kopalnie któe "fedrują" pod
          spodem.
          Obawiam się ponadto, że w tym roku będzie drożej z robocizną - murarze
          wyjeżdżają do Anglii. Nasz góral kolejnym inwestorom, którzy przyszli zaparaszać
          go do pracy zaśpiewał już 100 tysięcy za podobny dom. Ale gdy zaczynaliyśmy z
          nim rozmawiać pod koniec sierpnia mówił, że standartowy dom kosztuje u niego
          55.000,00 zł. Nasz nie jest standartowy (wkopaliśmy się w górkę )i raczej duży ,
          więc o cenie nie dyskutowaliśmy.
          Sąsiad ugadał góali za 42.000,00 zł bardzo się cieszył, że tak się potrafi
          targować, tylko: u nas już koniec a on ma tylko fundamenty, a zaczynaliśmy razem.
          Nie ma reguły - trzeba szukać, aż się znajdzie solidnych wykonawców za rzosądna
          dla siebie cenę. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowach.
          • Gość: Slodko_gorzka Re: 420tys??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.01.07, 22:40
            Niestety muszę Ci powiedzieć, że ktoś Cię chce oszukac i naciągnąć...za 420 tys
            mozesz miec dom na gotowo pod klucz i to z meblami...uwazaj na
            wyludzaczy ....ja juz na jednego podczas budwy domu trafilam...myslal ze trafil
            na slodka idiotke...i tu sie pomylil...doladnie wszystko przeliczaj i porownuj
            u kilku ekip budujacych...powodzenia
            • Gość: Sas Re: do Słodko _gorzko IP: *.net81.citysat.com.pl 11.01.07, 10:22
              Najwięksi naciągacze to tacy ,ktorzy proponują najniższe ceny . Sas
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka