Dodaj do ulubionych

Grzyb w mieszkaniu - co robić??

15.01.07, 13:32
Proszę o pomoc wszystkich, którzy mieli podobne przygody jak ja. Niedawno
kupiłam mieszkanie na osiedlu Borki. Okazało się, że po kilku miesiącach
mieszkania pojawiła się gigantyczna wilgoć a co z tym idzie grzyb w
mieszkaniu. Zwróciłam się o pomoc do spółdzielni, ale w odpowiedzi przysłali
mi eksperta, który zdecydował, że mam wietrzyć mieszkanie i czekać, aż ocieplą
blok, bo wtedy problem minie. Proszę o pomoc wszystkich, którzy mieli podobną
sytuację - czy rzeczywiście ocieplenie bloku likwiduje taie rzeczy?. Czy mogę
jakoś zapobiegać grzybowi? (Spryskiwanie środkami grzybobójczymi raczej nic
nie daje). Czy mogę jakoś "zmotywować" spółdzielnie do zajęcia się tą sprawą?.
Proszę o pomoc, mieszam z małymi dziećmi, i boję się, że jeśli czegoś z tym
nie zrobię to dzieciaki zaczną chorować. Dzięki wszystkim za pomoc;)

Obserwuj wątek
    • halev Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? 15.01.07, 13:58
      Samo wysuszenie nic nie da. Trzeba skuć tynk i położyć nowy specjalny
      (nieprzepuszczalny i grzybobójczy).
      • Gość: anula Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 14:03
        Halev - a nie orientujesz się czy takie rzeczy ma obowiązek zrobić spółdzielnia
        czy też jedynie na własny koszt???. I czy to jest bardzo droga impreza czy
        raczej da się przeżyć?? Dzięki za wszelkie rady, bo ja jestem już zupełnie
        bezradna i totalnie nie wiem co jeszcze mogę zrobić, żeby jakoś z tym walczyć;)
        • halev Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? 15.01.07, 17:13
          Niestety w tej kwestii Ci nie pomogę, ja miałam problem z grzybem ale w domu.
          Niestety nie było żadnej spółdzielni, do której mogłam się przyczepić ;-)

Nie znam się na tym, jakie spółdzielnia ma obowiązki, ale zakładam, że w
          statucie/umowie czy czymś takim jest wymiar prac koniecznych dla wyżej wymienionej.

Czy droga impreza? Hm, to zależy od powierzchni. Nie są to jakieś kosmiczne
          koszta, jeśli grzyb wlazł na jedną ścianę np. Nie łam się, problem tylko wygląda
          na straszny, ale da się to wszystko załatwić, nie z takimi rzeczami ludzie dają
          sobie radę :-)

Nie dziwne, że grzyb zaczął rosnąć po zwiększeniu temperatury, te cholery lubią
          ciepełko. Lepiej byłoby stosować wysuszanie nawiewowe, jak masz dostęp do
          jakiejś małej nagrzewnicy, ale jeśli mur ciągnie wodę to i tak zaraz będzie to
          samo. Może SANEPID pomoże?
      • Gość: ewa Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 16:58
        WAżNE.na samym pozcatku radze wywabic go plynem , ktory polecam bardzo , bo
        zabija niebezpieczne zarodniki i ich nie rozsiewa, a zareczam sa one baaardzo
        grozne dla nas i sasiadka ma z tego powodu grozna bakterie w plucach . plun
        nazywa sie vsavo i jest w areozolu . Nie wolno czyscic szmatka tych plesni , bo
        sie bardzo zarodniki rozsiewa i nieswiadomie naraza ludzi na powanze problemy ze
        zdrowiem . i to jest istota tej plesni . pozdrawiam ewa
      • Gość: elewator Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 12:42
        Po co pan takie głupie rady daje?
    • Gość: anula Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 13:59
      Aaaa, dodm jeszcze, iż ściana na której pojawił się grzyb jest zewnętrzną ścianą
      bloku, w którym mieszkam. Czytałam, iż powinno się ocieplić taką ścianę ale nie
      powinno robić się tego od wewnątrz. Dodatkowo mam juz zamontowany wentylator,
      często wietrze mieszkanie i dodatkowo odkręcam kaloryfery na pełen zakres. Co
      jeszcze mogę zrobić? Proooszę, pomóżcie;)
    • Gość: KZ Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: 213.192.65.* 15.01.07, 14:02
      a mieszkanie pewnie nagrzane na maxa, z 25 st. C i rzadko wietrzone bo sie
      dzieci przeziębią? Moim zdaniem to poodsuwać meble od ścian aby powietrze tam
      krążyło, wietrzyć dużo, sprawdzić czy wentylacja grawitacyjna dziala.
      • Gość: anula Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 14:07
        Waśnie niekonicznie. W mieszkaniu nawet jak mam kaloryfer na maksa to
        temperatura jest około 20 st. A wietrze praktycznie jak wariatka, bo mi tak ze
        spółdzielni kazali, więc grzecznie posłuchałam pana z tym że efekt nijaki agrzyb
        coraz większy. Półki poodsuwane też mam już od jakiegoś czasu. I totalnie jestem
        załamana, bo słucham wszystkich rad, a coraz gorzej mi się w mieszkaniu dzieje;)
        • Gość: antek Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.acn.waw.pl 15.01.07, 20:55
          1.umyj sciany jakims srodkiem przeciwgrzybicznym
          2.odsun wszystkie meble od tej sciany
          3.wietrz
          4.grzej
          sprobuj doraznie postawic termowentylator skierowany na te sciane-ze dwie
          godziny dziennie ja dosuszaj w ten sposob
          nie musi to pomoc ,ale moze
          problem jednak lezy w braku ocieplenia zewnetrznego
          ps.u znajomych na grzyba pomoglo malowanie-najpierw wymycie sciany,potem
          pomalowanie srodkiem przeciwgrzybicznym,potem zwykle malowanie
          od tej pory minelo pare lat,grzyb nie wrocil,ale ...
          po pierwsze;raczej nie byl zwiazany z przemarzaniem sciany,a ze zwykla
          nadmierna wilgocia
          po drugie ;sciany i tynk raczej nie byly przezarte przez grzyba,raczej byl to
          problem powierzchniowy

• Gość: tak Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: 81.210.16.* 15.01.07, 15:26
      zbierac i suszyc
    • Gość: magik Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 16:28
      mozesz zmotywowac!zglos ten fakt w SANEPIDZE!
      • Gość: Tomek-Dortmund Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.versanet.de 15.01.07, 21:56
        Wiec tak, dobrze ze wietrzysz bo samo nagrzewanie pomieszczenie nie zmniejsza
        wilgoci tylko ja podgrzewa i wtedy sie ladnie osiada na zimniejszej scianie
        zewnetrznej budynku, wiec trzeba czekac na ocieplenie. Pytanie, czy grzyb jest w
        jednym tylko punkcie czy na calej scianie porozrzucany?
        Jesli tylko w jednym miesjcu to zobacz czy moze nie ma od zewnatrz jakiejs rynny
        albo duzej rysy, wtey bedziesz miala pewnosc ze to wilgoc z wewnatrz.
        Jesli zrodlo wilgoci zostalo zlikwidowane, trzeba zbic tynk, bo wilgoc i grzyb
        wyciagnely ze kamieni i zaprawy sole mieneralne, ktore jak mozna sie latwo
        domyslec przyciagaja wrecz wilgoc i nawet jak jest sciana sucha to w miejscu
        gdzie byla wilgoc bedzie zawsze ciemniejsza plama.
        Wytynkowac tynkiem renowacyjnym, którego dodatkowym zadaniem jest przejmowanie w
        swoją objętość resztek migrujących i krystalizujących soli.
        cu
    • jarecki_2 Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? 16.01.07, 08:15
      O grzybach w mieszkaniach, braku wentylacji, wilgoci itp. napisano już na tym
      forum ogromnie wiele tym bardziej dziwi mnie, że są tacy, którzy wypisują takie
      bzdury.
      • Gość: KRIS panie Jarecki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:15
        Niech pan sie tak nie mądrzy...prosze napisać kto pisze głupoty?? chyba
        pan..jeżeli nie ma pan nic do powiedzenia to niech pan swoje komentarze zostawi
        dla siebie...
        • Gość: anula Re: panie Jarecki... IP: *.tpnet.pl 16.01.07, 22:30
          Dzięki KRIS. Może i to błahy problem dla niektórych ale nie dla mnie. To
          świństwo w zastraszającym tempie rozprzestrzenia mi się na ścianie i naprawdę
          czuję się zupełnie bezradna. Gdzieś wyczytałam, że ocieplenie budynku nic nie
          daje (porównanie do budynku otoczonego folią, gdzie przepływ powietrza jest
          jeszcze mniejszy). A ja i dzieciaki męczymy się, bo naprawdę utrudnia mi to
          życie. Nawet jak wodę gotuję to pojawia się w rogu wilgoć. Nie każe nikomu
          odpisywać na siłę, ale fajnie dowiedzieć się jak inni sobie z tym poradzili;)
          • Gość: piotr R grzyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 10:16
            Oj , to chyba nie przemarzanie . Lato było ciepłe , suche , a zimy praktycznie
            nie ma .
            • Gość: Kłobucki grzyb IP: 213.192.65.* 17.01.07, 15:53
              fakt, to chyba bardziej niesprawna wentylacja. Może jakiś osuszacz?
              Firma Bartimport, ma to też Fujitsu...
              • Gość: Kłobucki Re: grzyb IP: 213.192.65.* 17.01.07, 15:54
                na stronie Bartimportu piszą tak:
                Utrzymująca się, powstała z różnych powodów zbyt wysoka wilgoć jest czynnikiem
                niepożądanym w wielu budynkach. Wytwór powstały z niewidocznej pary wodnej
                znajdującej się w powietrzu nie tylko wpływa negatywnie na ludzi, zwierzęta,
                rośliny, ale również przyspiesza powstawanie szkód, a dla człowieka chorób
                wywołanych przez rozwój pleśni, grzybów czy korozji. Stosowanie płynów
                grzybobójczych w domkach jednorodzinnych czy pomieszczeniach biurowych to tylko
                chwilowe rozwiązanie istniejącego problemu. Kolejny problem to wilgoć zwana
                potocznie budowlaną lub technologiczną. Powstaje ona na skutek zalegania wody w
                świeżych wylewkach, nowo położonych tynkach, powodując często opóźnienia w
                zakończeniu prac, w przygotowaniach do oddania budynków pod klucz. Usuwanie
                metodą naturalna poprzez wietrzenie i naturalny tryb wysychania może trwać
                długo, metoda suszenia przez ogrzewanie na pewno jest skuteczna i szybka, lecz
                niestety kosztowna.
                Proponowana przez nas metoda to osuszanie za pomocą osuszaczy powietrza.
                Korzyści płynące z zastosowania osuszaczy to między innymi:

* osuszanie bez dodatkowych kosztów
                * skrócenie czasu realizacji budowlanych
                * możliwość prowadzenia prac wykończeniowych
                * uniknięcie niebezpieczeństwa rozwoju pleśni i grzybów.
    • jarecki_2 Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? 17.01.07, 17:45
      Nie było czasu wcześniej. Już tłumaczę.
      Ja nie wiem co to osiedle "Borki", rozumiem że piszący wiedzą?! Nie wiem co to
      za blok, czy nowy czy stary, co się zmieniło w bloku/lokalu od kiedy został
      zamieszkany, czy (jeśli był) poprzedni właściciel nie miał takiego kłopotu i
      wiele, wiele innych pytań, które należało by może zadać osobie zainteresowanej
      zanim zacznie się jej radzić zbijanie tynków, demolowanie całego mieszkania,
      stosowania tynków renowacyjnych, wietrzenia mieszkania 24 h/dobę itp. głupot.
      Nikt nie pyta o podstawowe sprawy, ale każdy ma coś do powiedzenia a i tak nie
      wie o czym mówi tak naprawdę, bo nie ma prawa wiedzieć, gdyż nie pyta o
      podstawowe sprawy, być może narażając Anulę na nie potrzebne koszty. Ktoś
      ostatnio napisał jedyną mądrą rzecz, zwrócił uwagę, że pieprzenie pana "
      eksperta" a pro po przemarzania i ocieplania można o kant......... roztrzaskać
      gdyż jakoś nie widzę za oknem wielkich mrozów. Coś się dzieje, to pewne,
      istnieje powód pojawienia się grzyba i to również jest pewne, ale cała reszta
      pozostaje nie wiadomą.
      Doraźnie można zastosować preparat CERESITU CERETEC 99 lub 66 (nigdy nie
      pamiętam dokładnie) i nasączyć nim ścianę według instrukcji na opakowaniu i to
      tyle do póki nie znajdzie się przyczyny powstawania grzyba. Butelka 0,5 l około
      50 zł.

• Gość: elewator Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 12:47
        grzybowi mróz nie jest niezbędny. Grzyb potrzebuje różnicy temperatur.
        Budynek jest nieocieplony!!! jak taki budynek dostał pozwolenie na użytkowanie?
        malowanie i psikanie jakimiś preparatami, pomoże tyle, że ściana bedzie nimi
        opsikana i pomalowana. a grzybowi to ryba, specjaliści drzodzy.
    • Gość: wiejska baba wietrzyc 3x dziennie po godzinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 15:15
      jesli ocieplą blok to dbędzie jeszcze gorzej .Wietrzyc i grzac. W lecie nie
      zamykac okien. No i zmusic spółdzielnię do zrobienia tego co do niej nalezy .
      Strasz sądem i nachodz aż im zbrzydnie .
    • Gość: gxg Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 22:16
      masz 2 mozliwosci po
      1. mozesz zgłosic ten fakt do PINBU
      2. mozesz czekac na dzialanie sp.m. cyzli jak ociepla ten budynek oto podaje
      link do poczytania co jets przyczyna wylazenia wilgoci
      dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/22836B85308A2D5DC1256B17003BACB6?OpenDocument&View=n&Cat=t&Count=10
      3

• Gość: dorota Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 22:27
      Miałam podobny problem i faktycznie skończył się po ociepleniu bloku. Ściana z
      pojedynczego pustaka plus dwie warstwy tynku, przemarzały i trzymały wilgoć.
      Doraźnym rozwiązaniem, przynajmniej w moim przypadku było rozszczelnianie okien
      chociaż efekty były znikome i dwukrotne zmycie (a nawet można powiedzieć
      wyszorowanie) ścian wodą z domestosem, środki grzybobójcze tylko śmierdziały, a
      grzyb kwitł w najlepsze. Na Twoim miejscu sprawdziłabym też wentylację
      pomieszczeń. W blokach, zwłaszcza starych, mogą być przytkane i to też może być
      powodem grzyba. Sprawdź kiedy będą ocieplać blok, moja spółdzielnia miała czas
      do 2007 roku.
      • Gość: pieczarka Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 23:13
        miałem podobny problem i co zrobiłem; 1)odkurzanie odkurzaczem wodnym, 2) mycie
        środkiem grzybobójczym BORAMON, 3) suszeni gorącym powietrzem /opalarka/, 4)
        malowanie farbą z dodatkiem środka grzybobójczego. Po tych zabiegach jest ok.
        BORAMON stosować przy dobrej wentylacji. Przyczyną powstania grzybka była za
        duża wilgotność i brak dostatecznej wentylacji w jednym pokoju.
      • mieszkaniec19 Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? 24.01.07, 13:29
        Dokładnie - zewnetrzną ścianę trzeba ocieplić (od zewnątrz) i problemy z
        grzybem znikną. U mnie było to samo. Nie ma znaczenia, że zimy nie było, aby
        ściana przemarzała nie musi być -20 stopni. Chodzi o punkt rosy, który przy
        różnicy temperatur między wnętrzem mieszkania a zewnętrznem przesuwa się do
        wewnątrz w nieocieplonej ścianie. U mnie po ociepleniu bloku zniknął problem
        bez żadnych cudów wianków. Wietrzę tak samo jak kiedyś.
        • Gość: gosc gumis mińsk Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? IP: *.eranet.pl 25.01.07, 02:03
          wejdz na www.osuszanie.com/technologia.php
          to jest srodek hermon nie kupisz tego możesz tylko wynając firme droga to
          impreza ale dają gwarancje na 10 lat i skuteczna i nic nie da ocieplanie
          budynku,ja walczyłem z grzybem koło 10lat i wyleczyła mnie firma z warszawy
          środkiem hermon. Najgorsze jest to że nie można kupić tego środka i samemu go
          zastosować co jes bardzo proste (pędzel,natrysk)
    • bacidil Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? 02.06.15, 09:25
      czesz ja zyje w niemczech moze pszeczytasz to co pisze bo naprawdw wieliki problem z grzybem jest!!! ten exspert to blendnie info podal.. po nie zniknie z jakimsz ocziepleniem budinku a nie z jakimsz szrotkami pszikanie.. to muszi bicz wyspecijalizowana firma ktura to gazem specjalnim gazuje cale mieszkanie jest nie do mieszkania! dok puki gruntowo nie remontuje sie mieszkanie po gazowaniu muszi i tynki rozbicz i wisuszicz muri ale? muszi znalaszcz pszyczyne s kond to pszychodzi.. jednim slowem firma wyspecijalizowana na grzyb!! i durzo roboti jest.. wiem co muwie...
    • sersej Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? 02.06.15, 15:42
      Ja bym nie liczyła na spółdzielnię, tylko sama działała. Są różne specyfiki chemiczne dostępne w sklepach budowlanych od wilgoci. Trzeba zakupić i działać.
      • erzecznikknauftherm Re: Grzyb w mieszkaniu - co robić?? 30.06.15, 12:40
        Najczęstszym powodem powstawania zagrzybienia jest nieprawidłowa wentylacja pomieszczenia lub okresowe przemarzanie ścian zewnętrznych. Przemarzania możemy uniknąć stosując docieplenie ścian np. Styropianem Knauf Therm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka