Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć generalnego wykonawcę?

20.01.07, 20:47
Po dyskusjach domowych doszlismy do wniosku że najlepiejby nam było znależś
wykonawcę, który panowałby nad rozbudowa domu w całości. To znaczy mam na
myśli taką sytuacje, że podpisuję umowe na wykonanie według projektu z jedną
firmą , a ona zajmuję sie wszystkim, takz epodwykonawwcami. Na konieć tylko
od niej odbieram trobotę.
Czy z waszych doąswiadczen wynika czy takie rozwiązanie jest lepsze czy też
warto samemu starać sie "panowac" nad wszystkim?
Mam pozwolenie na budowę - a włąściwie przebudowę domu.

Pozdrawiam i czekam na wasze posty..
Obserwuj wątek
    • Gość: budowlaniec Re: Jak znaleźć generalnego wykonawcę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 20:50
      Tak jest to najlepsze rozwiązanie.
      Odpada przynajmniej problem ewentualnego dochodzenia roszczeń w przypadku
      stwierdzenia wad, czyli kto je usunąć.
      Ponadto kwestia gwarancji - tu odpowida jeden za całość i nie ma przerzucania
      winy bądź uciekania od odpowiedzialności za swoje roboty.
      • manxm Re: Jak znaleźć generalnego wykonawcę? 20.01.07, 20:54
        jak w takim razie kogoś takego znaleźć. przyzna że gdy przeglądam np panoramę
        firm to firm jest dużo, ale jak wybrać tę solidną/ Czy szukac tych największych?
        • Gość: budowlaniec Re: Jak znaleźć generalnego wykonawcę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 21:03
          Wszystko zależy od skali przedsięwzięcia i lokalnego rynku.
          Czy szukać tych największych? Z reguły takie firmy nie podejmują się budowy
          domów jednorodzinnych, nawet sporych rozmiarów.
          Proponuję dać ogłoszenie w lokalnej prasie o zamiarze zlecenia w ramach GW
          obiektu ....(i tu krótki opis)
          Może zgłosi się paru chętnych i po zapoznaniu sie z projektem i zakresem robót
          (ewent. uzbrojenie zewnętrzne, drogi, przyłącza, etc) przedstawi swoje wyceny,
          które będzie można porównać cenowo.
          Warto też poprosić o przedstawienie referencji i na ich podstawie skontaktować
          się z poprzednimi inwestorami celem uzyskania dodatkowych informacji co do
          solidności, terminowości itd
          • manxm Re: Jak znaleźć generalnego wykonawcę? 21.01.07, 10:33
            Dzięki za pomoc, zacząłem przeglądac firmy pod wzzględem wykonanych inwestycji podobnych do mojej. Poza tym mam nadzieję że pomoże mi mój architekt. Nie wiem tylko czy uda mi się znaleźć kogoś do wiosny a najdalej do czerrwca, żeby do końca roku zamknąć.
            • Gość: budowlaniec Re: Jak znaleźć generalnego wykonawcę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 11:39
              Tym bardziej trzeba już teraz sie tym zająć bo to najlepsza pora na szukanie
              firm wykonawczych.
              Pomoc architekta w tym zakresie jak najbardziej wskazana.
              Powodzenia
              • przemoaj5 Re: Jak znaleźć generalnego wykonawcę? 21.01.07, 11:41
                My nie wykańczamy wnętrz. Ustępujemy tu pola konkurencji, która,
                niejednokrotnie wykańczając wnętrza, wykańcza też inwestora.

My sprzedajemy święty spokój. Nie, nie jesteśmy ubezpieczycielem, choć trafiamy
                do tych samych klientów: do ludzi, którzy chcą mieć właśnie święty spokój.

Nasza firma specjalizuje się w kompleksowym projektowaniu, aranżacji i
                urządzaniu wnętrz.

To dzięki nam inwestor w ogóle nie odczuwa, że jego dom się zmienia. I z
                pobłażliwym uśmiechem patrzy na sąsiadów, którzy zwalniają się z pracy, aby
                denerwować się na fachowców, którzy spóźnili się dwie godziny. Dzięki nam
                kuchnia i łazienka powstają w tym samym czasie a na ułożenie parkietu nie
                trzeba czekać 15 miesięcy. To my dbamy o to, abyście Państwo nie musieli z
                zacięciem myśliwego polować na wiecznie zapracowanych i obłożonych budowlańców.
                Oczywiście są tacy właściciele, którym nie straszno wziąć bezpłatny urlop na
                kwartał i użerać się z kilkoma ekipami, bo tyle ich trzeba, żeby zwykłe
                siedemdziesiąt metrów przygotować na Święta Bożego Narodzenia. Z
                powodu „zrozumiałych” i „niezależnych od fachowców” opóźnień, czasem są to
                Święta Wielkiejnocy a czasem długi weekend majowy .....

Ale dość już o … Jeśli my jesteśmy firmą dla Państwa, chętnie pomożemy w
                podjęciu decyzji. Oczywiście posiadamy cennik, z którego można skorzystać i
                pieczołowicie wykonać kosztorys, sumując metry bieżące z klepkami parkietowymi,
                mnożąc je z punktami świetlnymi podnoszonymi wraz z montażem sedesu do potęgi
                absurdu. Konkurencja ma cennik, to i my mamy. Tylko nie zapominajmy, że my
                działamy kompleksowo. Zamówienie ułożenia płytek w jednej firmie a instalacji
                elektrycznych w drugiej kosztuje tylko samo, co u nas, tylko u nas montaż lamp
                jest wtedy gratis.

Ponieważ mamy doświadczenie, umiemy oszacować koszt urządzenia mieszkania w
                przeliczeniu na 1 metr kwadratowy powierzchni. A kto z nas lubi rozmowę w
                stylu: „Ile u Państwa to kosztuje?” – „To zależy, Proszę Pana”.

www.moje-wnetrza.pl
                • Gość: roto Re: Jak znaleźć generalnego wykonawcę? IP: *.attu.pl 21.01.07, 13:37
                  Nie cukruj paniczu jak by Wasza firma była taka och i ach nie musiałbyś jej tak
                  bezpłatnie reklamować na tym forum tylko polecaliby was zadowoleni klienci bo
                  często bywa tak że po takich ochach jest - o Jezu ! wszystko do poprawki ,ale
                  nie jest to regułą
                  • Gość: przemoaj5 Do roto IP: 217.116.110.* 21.01.07, 19:27
                    TAk jest to prawda co piszesz .Mam firmę zakładającą ogrody i jej nie
                    rekalmuje. Bo juz jesteśmyna rynku kilka lat. Wnętrza to nowy produkt.... więc
                    sie reklamuje. Mamy na koncie kilka realizacji i zadnej wtopy.
                    Pozdrawiam serdecznie
                    www.ogrodidom.eu
                    Przemo
    • manxm Re: Jak znaleźć generalnego wykonawcę? 21.01.07, 20:44
      Skoro pojawiły się oferty. To byłoby super, gdyby koś z Was znał solidna ekipę lub firme, która podjęłaby się rozbudowy połowy bliźnika w Gliwicach?
    • verysoon Re: Jak znaleźć generalnego wykonawcę? 30.05.18, 11:46
      Ja też swojego czasu zastanawiałam się nad tym, czy budować systemem gospodarczym, czy systemem zleconym. Wszyscy zachwalają system gospodarczy, jednakże nie biorą pod uwagę późniejszych problemów podczas mieszkania, która mogą się zdarzyć :D Poza tym, jak zlecasz firmie budowlanej robotę, to ona za wszelkie materiały np. zapłaci VAT w wysokości między 7 a 9%. Nie pamiętam dokładnie stawki, a osoba fizyczna zapłaci 23% podatku VAT. Także wcale nie jest tak do końca, że oszczędzamy budując systemem gospodarczym, ja np. mieszkam w okolicach Jeleniej Góry i zastanawiałam się dłuższy czas nad tym, jakiego wybrać generalnego wykonawcę. Ostatecznie zdecydował się na www.vitruvion.pl/ z tego powodu, iż powiedzieli mi np. o stawkach VAT na materiały budowlane, sporządzili projekt budowalny wraz z kosztorysem budowlanym, a więc wszystko praktycznie w jednym miejscu. A i w razie problemów w określonym czasie od zakończenia budowy dali gwarancję na wykonaną robotę, także ja jestem zadowolona. Każdy generalny wykonawca przedstawia listę benefitów programu zleconego :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka