Dodaj do ulubionych

dulux - słoneczne pastele - co wybrać ?

11.04.03, 11:24
Zdecydowałam się na farby Duluxa, zależy mi na ciepłej , słonecznej
kolorystyce. Wstępnie wybrałam kolory z farb Once, kolory świata :
miodowe złoto
lot trzmiela
piasek Bali
szafran
chciałabym jeszcze coś ciemniejszego w stylu magia mango - tylko czy to nie
za ciemny kolor i czy nie wpada w róż - wszelkie odcienie różu odpadają lubię
tylko kremy, pastelowe żółcie i delikatny pomarańcz ( prawie łososiowy).
Obserwuj wątek
    • maksi Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? 11.04.03, 16:22
      yocza napisała:

> Zdecydowałam się na farby Duluxa, zależy mi na ciepłej , słonecznej
      > kolorystyce. Wstępnie wybrałam kolory z farb Once, kolory świata :
      > miodowe złoto
      > lot trzmiela
      > piasek Bali
      > szafran
      > chciałabym jeszcze coś ciemniejszego w stylu magia mango - tylko czy to nie
      > za ciemny kolor i czy nie wpada w róż - wszelkie odcienie różu odpadają lubię
      > tylko kremy, pastelowe żółcie i delikatny pomarańcz ( prawie łososiowy).

Nie wybieraj ciemniejszego koloru jeśli lubisz delikatny kolor. Każdy z
      wybranych przez Ciebie odcieni po nałożeniu na ścianę będzie ton ciemniejszy
      niż w karcie kolorów. Jeżeli jednak chcesz ciemniejszy to wybierz kolor z
      mieszalnika. Możesz dodać pigment do białej Once. I jeszcze jedna dobra rada.
      Przyjrzyj się krytycznie swoim ścianom. Jeśli nie są idealnie gładkie tzn.
      wygipsowane zrezygnuj z Once bo nie pokryje równo za pierwszym razem a to wiąxe
      się z dodatkowymi kosztami.

Pozdrawiam
      Maksi
    • Gość: frytka Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: *.gd.pl 11.04.03, 16:26
      jesli moge cos doradzic, polecam zdecydowanie Tikkurile, jest wydajniesza,
      jeszcze nigdy nie mielismy z nia problemow (branza wykonczeniowa), podczas
      kiedy z Duluxem, niestety tak!! poza tym klienci czesto skarza sie na trudny do
      usuniecia z pomieszczenia zapach, juz po malowaniu, przed malowaniem niby jest
      wszystko ok!! Dulux jest tez bardziej gesty, a co za tym idzie trudniej sie nim
      maluje (tak mowia malarze) i co najwazniejsze, zdarzylo sie nam ostatnio, ze
      zostawaly smugi, farba sprawiala wrazenie starej, moze nie schodzi i wyprzedaja
      jakies partie z magazynow?
      co do odcieni, Tikkurila ma bardzo ladna game kolorystyczna!! polecam!!
      • Gość: dekorator Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 11:53
        Gość portalu: frytka napisał(a):

> jesli moge cos doradzic, polecam zdecydowanie Tikkurile, jest wydajniesza,
        > jeszcze nigdy nie mielismy z nia problemow (branza wykonczeniowa), podczas
        > kiedy z Duluxem, niestety tak!! poza tym klienci czesto skarza sie na trudny
        do
        >
        > usuniecia z pomieszczenia zapach, juz po malowaniu, przed malowaniem niby
        jest
        > wszystko ok!! Dulux jest tez bardziej gesty, a co za tym idzie trudniej sie
        nim

-------------------------------------------------------------------------
        > Bardzo Cie przepraszam droga frytko ale jeżeli dla ciebie 8 jest większe od
        14 to gratuluje
        8 mkw. to wydajność litra Tikurilli a 14 m kw. to wydajność farb DULUX(
        sprawdzone w praktyce). Nie spotkałem się jeszcze ze stwierdzeniem , ze po
        malowaniu dulux”em komukolwiek przeszkadzał zapach powstały przy malowaniu –
        takiego zapachu po prostu nie ma , w przeciwieństwie do farb Tikurilli . Farby
        Dulux są gęste – to niezaprzeczalny fakt ale dzięki swej konsystencji właśnie
        osiągają tak dobrą wydajność i silę krycia, natomiast jeżeli do tej farby
        użyjesz odpowiedniego wałka (krótki włos) z malowaniem nie ma żadnego problemu-
        to jedynie malarze mają problem i nie lubią tej farby gdyż nie potrafią się
        przystosować do nowej technologi-bez lania na silę wody do farby.( o dziwo
        zwykły śmiertelnik lepiej sobie radzi z malowaniem niż fachowiec- to tez z
        doswiadczenia) Oczywiście , ze może się zdążyć ze jakiś mały sklepik będzie
        miał puszkę starszej farby choć osobiście w to nie wierze bo maja one tak
        długi okres przydatności ze napwrawde trudno ich nie sprzedać ( np.obecne
        dostawy maja termin przydatności 2006 wiec wybacz ale to sztuka żeby przez
        tyle lat nie sprzedać farby?) tym bardziej ze produkt naprwde sprzedaje się
        swietnie.
        Gwoli wyjaśnienia branżą farb i lakierów zajmuję się od kilkunastu lat i znam
        większość produktów, Tikurille także ( gama kolorystyczna jest bardzo ładna
        ale jakość farby zdecydowanie niższa) Cena pomalowania 1 mkw tez przemawia na
        korzyść DULUX’a pomimo że farba nie należy do tanich
        Pozdrawiam

> maluje (tak mowia malarze) i co najwazniejsze, zdarzylo sie nam ostatnio, ze
        > zostawaly smugi, farba sprawiala wrazenie starej, moze nie schodzi i
        wyprzedaja
        >
        > jakies partie z magazynow?
        > co do odcieni, Tikkurila ma bardzo ladna game kolorystyczna!! polecam!!
        • Gość: frytka Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: 62.233.169.* 13.04.03, 01:19
          jestes zapewne dystrybutorem tej farby, przyznaj sie.. hahaha
          "gwoli wyjaśnienia" niestety, do malowania czy Duluxem czy Tikkurila moi
          malarze zawsze uzywaja walkow producenta, przeznaczonych do tego typu farb
          (moze i z nimi jest cos nie tak)!! z opinia, ze farba brzydko pachnie
          spotkalam sie takze na tym forum, wiec mysle, ze znalezli by sie moi obroncy,
          TYM BARDZIEJ, ze jestes bardzo agorancki!!
          zegnam
          aha, jeszcze jedno, skoro tak dobrze znasz caly rynek farb i lakierow, to
          powinienes wiedziec, ze Tikkurila pisze sie przez dwa "K", a nie dwa "L"...
          • Gość: dekorator Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.03, 12:36
            Gość portalu: frytka napisał(a):

> jestes zapewne dystrybutorem tej farby, przyznaj sie.. hahaha
            > "gwoli wyjaśnienia" niestety, do malowania czy Duluxem czy Tikkurila moi
            > malarze zawsze uzywaja walkow producenta, przeznaczonych do tego typu farb
            > (moze i z nimi jest cos nie tak)!! z opinia, ze farba brzydko pachnie
            > spotkalam sie takze na tym forum, wiec mysle, ze znalezli by sie moi
            obroncy,
            > TYM BARDZIEJ, ze jestes bardzo agorancki!!
            > zegnam
            > aha, jeszcze jedno, skoro tak dobrze znasz caly rynek farb i lakierow, to
            > powinienes wiedziec, ze Tikkurila pisze sie przez dwa "K", a nie dwa "L"...
            „Czepiasz się literówek”-to brzydkie wyrażenie przyszło mi na myśl jako
            pierwsze po przeczytaniu tego tekstu. Nie chciałem być wobec Ciebie arogancki
            zwłaszcza „bardzo arogancki” ale po co zabierasz się do udzielania rad jeżeli
            nie do końca znasz temat. dodatkowo chciałbym ci przypomnieć ze to ty jako
            pierwsza zaatakowałaś Dulux’a wiec jedynie starałem się wyjaśnić nieprawdziwe
            informacje. Jestem dystrybutorem wielu rodzajów farb, TiKKurili- tez, wiec nie
            w tym problem ,a Dulux nie płaci mi za reklamę
            Po prostu uważam , ze jest to jeden z lepszych produktów na rynku. Mam
            nadzieje , ze nie popełniłem zbyt wielu błędów ortograficznych.

Pozdrawiam
            • Gość: Jacek Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: 195.94.201.* 24.04.03, 09:28
              Nie mogę potwierdzić wszystkich zarzutów Frytki, ale mój fachowiec też odradzał
              mi Dulux, mówiąc przy tym m.in. o smugach. Coś w tym musi być, chyba.

Pozdro.
    • Gość: just. Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: 213.17.180.* 11.04.03, 16:35
      mogę ci udzielic parę rad poniewaz tydzień temu skończyłam malowanie Dulixem

odradzam farby geste {w prostokatnych małych pudełkach) fatalnie sie
      rozporowadzają, wychodza plamy

zdecydowałam sie równiez na piasek z wyspy bali- i kremowe mango dla mnie
      rewelacja niestety miałam gesta farbe i troche kosztowałao nas to nerwów ale
      efekt w kolorystyce super.
      reszte kolorów wybrałam z mieszalni duluxsa - pastelowy pomarańcz, pastelowy
      zóty ( jest jaśniejszy od piasku z wyspy bali} oraz ciemny łosoś.
      Połączenie tych kolorów mi zdecydoanie odpowiada.

pozdrawiam
    • Gość: Hanja Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: *.compower.pl 11.04.03, 20:56
      Ja mam lot trzmiela, jest piękny słoneczny.
      Ale faktycznie strasznie ciężko sie maluje, gęsta farba jak fiks( malowaliśmy
      bez dolewania wody , a podobno można jednak dodać łatwiej by sie malowało)
      Tu juz ktoś pisał o dziwnej sprawie Duluxa , ale w miejscu kabli mam
      ciemniejsze , tłuste plamy ( słabo widoczne)
      Ale i tak polecam Dulux
      Miłego malowania
    • Gość: gaga Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 11.04.03, 22:09
      Z wymienionych przez Ciebie kolorów używałam lot trzmiela (wyszedł bardzo
      ładny, spokoju żółty) orez magia mango - niestety na ścianie wyglądała jak
      świnski róż, byc może przez sąsiedztwo żółtej (wspaniałe słońce/dulux) ściany.
      Generalnie uważaj na kolory pastelowe tj. te jasminy, jabłka i podobne.
      Wychodzą smętno - szare. Te ciemniejsze, oraz fiołek wyszły normalnie.
      miłego malowania
    • Gość: once Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 13:31
      Bardzo ładne zestawienie kolorystyczne wybrałaś , zapewniam cię że magia
      mango nie ma nic wspólnego z różem lecz z pomarańczowym tak jak lubisz ,
      musisz jednak wziąć po uwagę ze wszystkie wybrane przez ciebie kolory będą
      wyglądały ciemniej na ścianie (taka jest specyfika ludzkiego oka – na większej
      powierzchni wydaje się ciemniejsze niż na próbce) .
      Mam dla ciebie jeszcze jedna praktyczna radę – Kolory miodowe złoto
      , lot trzmiela oraz piasek bali to farba typu ONCE – jest półmatowa , idealna
      do zastosowania na ściany gładkie natomiast szafran to „Kolory Świata” – farba
      matowa do dwukrotnego malowania idealna jeżeli ściany nie są wygładzane
      Podstawowa różnica polega na ostatecznym wyglądzie ściany Polecam wybranie
      koloru z jednego rodzaju farby albo ONCE albo KOLORY SWIATA jeżeli kolorystyka
      ci nie odpowiada można te kolory przygotowac na zamówienie w dowolnym wybranym
      przez ciebie wykończeniu półmatowym lub matowym.
      Jeżeli masz jakieś pytania napisz emalią:darx-dekorator@home.pl
      Chętnie pomogę.
      Na mojej stronce www.darx-dekorator.home.pl możesz pobawić się programikiem do
      aranżacji wnętrz i zobaczyc jak kolory Dulux wyglądają w pomieszczeniu .
      Zapraszam
      • Gość: Fly Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: 156.24.231.* 14.04.03, 15:56
        once,
        pozwolisz...zajrze na Twoja strone i pobawie sie kolorami...
        nazwy tych farb same w sobie sa juz zachecajace do kupienia...
        pozdrawiam,
        Fly
        • dorota111 Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? 15.04.03, 08:15
          Widzę, że jeszcze nikt nie napisał o pewnym szczególe dot. tej farby.
          Owszem można ją delikatnie myć, ale nie da się szorować bo...
          razem z zabrudzeniem zchodzi farba.
          Pozdro:-)
          • Gość: once Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 11:00
            Jeżeli możesz napisz jakiej farby uzyłas , bardzo mnie to interesuje z
            zawodowego punktu widzenia gdyz wiekszosc wyrobów DULUX jest zmywalna
            sprawdziłem to na własnej skórze.
            • dorota111 Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? 15.04.03, 11:27
              Gość portalu: once napisał:

> Jeżeli możesz napisz jakiej farby uzyłas ,

Takiej jak Twój Nick:-)

bardzo mnie to interesuje z
              > zawodowego punktu widzenia gdyz wiekszosc wyrobów DULUX jest zmywalna

Nie napisałam, że nie jest:-)

> sprawdziłem to na własnej skórze.

Trzeba było raczej ścianę pomalować:-)

• Gość: once Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 12:03
                dorota111 napisała:

> Gość portalu: once napisał:
                >
                > > Jeżeli możesz napisz jakiej farby uzyłas ,
                >
                > Takiej jak Twój Nick:-)
                >
                > bardzo mnie to interesuje z
                > > zawodowego punktu widzenia gdyz wiekszosc wyrobów DULUX jest zmywalna
                >
                > Nie napisałam, że nie jest:-)
                >
                > > sprawdziłem to na własnej skórze.
                >
                > Trzeba było raczej ścianę pomalować:-)
                >
                :) masz racje , sciane tez pomalowałem
        • Gość: once Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 10:52
          oczywiscie pobaw sie zapraszam
          • Gość: Fly Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: 156.24.231.* 15.04.03, 15:30
            once,

podoba mi sie ta strona... podobaja mi sie fotki do zabawy i efekty...
            zabraklo mi w palecie barw moich ulubionych pomaranczy i zolci w roznych
            odcieniach...albo nie potrafilam ich wydobyc...
            z ciekawosci zajrzalam do cennika - liski chytruski - nie znalazlam cen...
            swoje em odbieram dopiero za rok :( - ale malowac bede duluxem...
            moze wczesniej pomaluje u ojca... sprawdze te urocze nazwy....
            pozdrawiam i milego dnia,
            Fly
            • Gość: once Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 18:29
              Gość portalu: Fly napisał(a):

> once,
              >
              > podoba mi sie ta strona... podobaja mi sie fotki do zabawy i efekty...
              > zabraklo mi w palecie barw moich ulubionych pomaranczy i zolci w roznych
              > odcieniach...albo nie potrafilam ich wydobyc...
              > z ciekawosci zajrzalam do cennika - liski chytruski - nie znalazlam cen...
              > swoje em odbieram dopiero za rok :( - ale malowac bede duluxem...
              > moze wczesniej pomaluje u ojca... sprawdze te urocze nazwy....
              > pozdrawiam i milego dnia,
              > Fly
              dziekuje za miłą recenzje ,cennik jest dostepny mailem
              pozdrawiam
    • Gość: Olga Re: dulux - słoneczne pastele - co wybrać ? IP: 212.14.38.* 22.04.03, 13:00
      Stosowałam mango - wychodzi chłodny róż - mnie się podobał, ale jeśli go nie
      lubisz zastanów się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka