Dodaj do ulubionych

Buduje dom

14.02.07, 14:19
witam mam zamiar w tym roku na lato zaczac budowe domu sprawy formalne mam juz
za soba prosze tylko o pomoc w kwestii wyboru ekipy budowlanej moze ktos
moglby polecic? a pozatym niewiem czy lepiej wziasc ekipe z ich materialem czy
swoim a jesli sama mam kupowac material to moze ktos by mi podpowiedzial z
jakiej cegly nailepiej pobudowac dom jakiej firmy wstawic okna? zrobic
blachodachowke czy dachowke? moze ktos zechcialby podzielic sie ze mna tak
istotnymi w tym przypadku informacjami bylabym bardzo bardzo wdzieczna
dziekuje i pozdrawiam ania
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr2569 Re: Buduje dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:57
      Ja proponuję zacząć od poszukania sobie dobrego kierownika budowy, który
      pokieruje Panią dalej.
      • Gość: lech Re: Buduje dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 21:20
        Popieram. Tylko tak możesz uniknąć błedów. Wtedy sama będziesz kupować
        materiały, te które poleci kierownik budowy, a nie wykonawca. I jeszcze jedno:
        warto sprawdzić czy projekt nie zawiera błedów, bo niestety to rzadkość. Podam
        kontakt jak napiszesz: porady@bdb.com.pl
    • izabelek27 Re: Buduje dom 15.02.07, 13:26
      cześć:) właśnie skończylismy budowac stan surowy zamkniety. Budowa trwala 3
      miesiace - co do ekipy mielismy ekipę polecaną z okolic Sycowa. Przez ten okres
      budowy bardzo wnikliwie kontrolowalismy to co robi i jak robi nauczeni róznymi
      makabrycznymi opoieściami o tym jaką fuszerę potrafią zrobić murarze. Muszę
      powiedzieć, ze my nie mielismy nigdy powodu zeby sie do nich przyczepic. Zrobili
      swoje bardzo dobrze - i mogłabym ja polecić ale wiem ze maja bardzo duzo pracy
      na innych budowach teraz. Własnie poleciłam ich mojemu bratu i jemu kończą
      układać więźbę. Co do materiałów: planowalismy w miarę tanio budowac ale też z w
      miarę dobrych materiałów. Myslelismy o blachodachówce - ale odpusć sobie ten
      temat. My wybralismy dachówkę cementową braasa - Solidna dachowka ale duzo
      tańsza od ceramicznej. Jeśli chodzi o pustaki: wybralismy keramzyt - ma dobre
      parametry - tańszy od silikatu. Wybudowalismy dom metodą jednowarstwową - jeden
      gruby bloczek 38 cm i nie planujemy ocieplania. Producent gwarantuje , ze to
      wystarczy opinie na forum też to potwierdzają. My jednak planujemy jedna zimę
      bez otynkowania wytrzymać i w razie czego ocieplic na przyszlą wiosnę wełną.
      Styropian odradzam - podobno bardzo mocno trzyma wilgosć w domu. Zastanawiam sie
      co by Ci jeszcze doradzic....W sprawie materiałów - jeśli macie w miarę czas to
      sami szukajcie dostawców nie zlecajcie tego firmie - oni prawdopodobnie będą
      sobie doliczali marżę. Chociaż z drugiej strony nasza firma załatwiła nam drewno
      z tartaku na więźbę i zrobiła to taniej niż my - tak wiec najlepiej poprosić
      ich o ceny i porównać z tym co nam sie udało załatwic. Życzę powodzenia w razie
      czego to pisz
      • Gość: Karolcia Re: Buduje dom IP: *.man.poznan.pl 15.02.07, 14:15
        Ja zaczynam budowę w marcu ale nadal się zastanawiam na rodzajem materiału.
        Zastanawiałam się na kreamzytem." Izabelek27" prosze powiedz z jakiej firmy
        masz ten materiał i jak dokładnie się nazywa! Bardzo proszę o odpowiedź.
        • Gość: izabelek27 Re: Buduje dom IP: 83.238.128.* 15.02.07, 14:57
          keramzyt kupowalismy z "Betardu" w Długołęce. Spróbuję cos znaleźć na necie na
          ten temat
        • Gość: izabelek27 Re: Buduje dom IP: 83.238.128.* 15.02.07, 15:09
          Strona producenta od którego brałam materiał: bloczki, cegły, strop :
          www.betard.com.pl a info na temat keramzytu:
          www.keramzyton.pl/keramzyt/ . Kiedyś znalazlam super porównanie tych
          najbardziej znanych materiałów na necie niestety teraz nie umiem znaleźć
          • Gość: wroclaw Re: Buduje dom IP: 125.92.23.* 15.02.07, 15:53
            Dzieki Izabelek27 za linki, tez szukam
            jak wykanczasz?? znalazlem tania firme z materialami pod Wroclawiem, ale oni
            importuja i zajmuje to im 2-3 miesiace
            • Gość: Tomek Buduje dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 17:08
              Ja również brałem materiał od firmy Betard.Bloczki i strop filigran.
              • Gość: izabelek27 Re: Buduje dom IP: 83.238.128.* 19.02.07, 10:51
                staramy się zrobić sami najwiecej jak sie da - alektryka układanie wełny
                tynkowanie - gdzieniegdzie regipsy i układanie płytek. Niestety do tynków trzeba
                bedzie wynająć firmę. Jesli chodzi o nowinki w cenach - to teraz jest promocja w
                Leroy Merlin na Bielanach i mozna kupic wełnę 15 rochwool 6 m za 93 zł -
                kupujemy na raty - mamy kombi i do niego wchodzi tylko 4 bele. Szukamy promocji
                - zeby kupic jak najtaniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka