Dodaj do ulubionych

pytanie o piec gazowy

01.04.07, 20:55
proszę o pomoc nasz architekt powiedział że nie można umieścić pieca gazoweg
poniżej poziomu ziemi (tzn u nas byłoby to w pomieszczeniu gospodarczym) i
każe nam umieścić piec gazowy w łazience na parterze ja się z tym nie zgadzam
nie chcę pieca i rur w łazience czy nasz architekt ma racje dodam że dokońca
nie jesteśmy z niego zadowoleni niestety nie możemy go zmienić bo to już inna
dziwna historia pozdrawiam ania
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: pytanie o piec gazowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 13:03
      U mnie piec gazowy (nowy) stoi w piwnicy. Stary piec tez stał w piwnicy a nawet
      w specjalnie zrobionym zagłębieniu (nie wiem po co ono było). Wszystkie ruru sa
      rozprowadzone w piwnicach. Tak więc nie widzę problemu. Jedyne ograniczenie
      jakie miałem to wysokośc pomieszczenia z piecem (1,9 m). No i oczywiscie
      odpowiednia wentylacja. Projekt zainstalowania pieca robił człowiek z
      uprawnieniami na projektowanie instalcji co i gazowych. On nie widział problemu
      z postawieniem pieca ponizej poziomu ziemi, Urząd Miasta wydał pozwolenie i też
      nie było problemu, Nadzór Budowlany "odebrał" instalcje i tez nie stwarzał
      problemów. Czy Twój architekt ma uprawnienia do projektowaniainstalcji co,
      gazowych?
      • Gość: gazer Re: pytanie o piec gazowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 14:13
        po pierwsze nie piec tylko kocioł ( bo ogrzewa wode a nie poweitrze), po drugie
        obecne przepisy nie zezwalają na montowanie urządzeń gazowych w piwnicy -
        najmniejszy wybuch to katastrofa budowlana , a tak to tylko wyleci okno. Aby
        nie byc gołosłownym : §157 Ust.6 Prawa Budowlanego "Instalacje gazowe dla gazu
        cięższego od powietrza nie mogą być stosowane w pomieszczeniach, których poziom
        podłogi znajduje się poniżej otaczającego terenu". A to nie jdyny przepis jest
        jeszcze wiele innych dotyczących kubatury, wysokości, wentylacji itd. Architekt
        ma rację.
        • Gość: mc2 Re: pytanie o piec gazowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 14:52
          Po pierwsze nie ma par.157 ust.6 Prawa budowlanego

Po drugie ( cytat):

Właściwości gazu ziemnego

" Gaz ziemny, którego głównym składnikiem jest metan, znajduje się w złożach
          skorupy ziemskiej. Wydobywany jest przez odwierty, a następnie transportowany
          gazociągami do odbiorców. Gaz ziemny jest bezbarwny, lżejszy od powietrza oraz
          bezwonny. Do celów komunalnych jest nawaniany w charakterystyczny sposób, co
          poprawia bezpieczeństwo korzystania z tego wydajnego nośnika energii."

Po trzecie ( cytat):
          "Gaz płynny niezależnie od jego składu jest cięższy od powietrza, wskutek
          czego może przez długi czas zalegać w zagłębieniach terenu lub źle
          przewietrzanych pomieszczeniach."
          • Gość: cromwell Re: pytanie o piec gazowy IP: *.57.jawnet.pl 02.04.07, 19:35
            jeszcze dodam;)
            w kotlowniach opalanych gazem ciezszym od powietrza
            czyli najnormalniejszym propanem - butanem i jego pochodnymi
            zabrania sie montowania kratek sciekowych
            i wszelkich zaglebien w podlogach
            jak kanaly grzewcze i wentylacyjne

masz linke co zrobic z architektem
            www.schiz.pl/f/2033/pijany-koles-wystrzelony-z-pro
            pzdr.
        • gosto2 Re: pytanie o piec gazowy 06.04.07, 11:50
          ofszem masz i racje z tym że gaz ziemny jest lżejszy od powietrza a ty podajesz
          przepisy dla gazu propan-butan

ps.grunt to szczegół
        • Gość: gożć Re: pytanie o piec gazowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 13:44
          Jak już to - pali się w piecu który ogrzewa wodę w kotle .
          Ale czy to takie istotne ?
      • czajnik5 Re: pytanie o piec gazowy 02.04.07, 22:02
        "Stary piec tez stał w piwnicy a nawet
        >
        > w specjalnie zrobionym zagłębieniu (nie wiem po co ono było). "

Widocznie miałeś ogrzewanie w piwnicy i instalację c.o. grawitacyjną. A może nie
        miałeś ogrzewania w piwnicy, ale ktoś chciał uzyskać większe ciśnienie
        dyspozycyjne w instalacji i po to zagłębił kocioł. A może i jedno i drugie,
        ogrzewanie w piwnicy + konieczność uzyskania większego ciśnienia dyspozycyjnego.

"Jedyne ograniczenie
        > jakie miałem to wysokośc pomieszczenia z piecem (1,9 m). "

Minimalna wysokość takiego pomieszczenia, to 2,20 m. Podana przez Ciebie wartość
        dotyczy wyłącznie budynków istniejących i tylko mieszkalnych jednorodzinnych, w
        zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej. :-)

• Gość: Piotr Re: pytanie o piec gazowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 08:20
          > Widocznie miałeś ogrzewanie w piwnicy i instalację c.o. grawitacyjną. A może
          ni
          > e
          > miałeś ogrzewania w piwnicy, ale ktoś chciał uzyskać większe ciśnienie
          > dyspozycyjne w instalacji i po to zagłębił kocioł. A może i jedno i drugie,
          > ogrzewanie w piwnicy + konieczność uzyskania większego ciśnienia
          dyspozycyjnego
          Acha, stare ogrzewanie było grawitacyjne, a rozprowadzenia rur były w
          piwnicach, więc faktycznie chodziło o zachowanie spadków. Dzieki za wyjasnienie
          > Minimalna wysokość takiego pomieszczenia, to 2,20 m. Podana przez
          > Ciebie wartość
          > dotyczy wyłącznie budynków istniejących i tylko mieszkalnych
          > jednorodzinnych, w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej. :-)
          Dokładnie tak, to własnie jest taki dom:-)
          Pozdro...
          • czajnik5 Re: pytanie o piec gazowy 03.04.07, 08:27
            Rozumiem, ale nie możesz podawać za ogólną regułę tego, co jest zastosowane u
            Ciebie, bo u autora wcale tak być nie musi. A wtedy łatwo kogoś wprowadzić w błąd.
    • czajnik5 Re: pytanie o piec gazowy 02.04.07, 22:07
      O co Wy w ogóle kruszycie kopie? Jaki propan-butan? Przecież nic autor nie
      napisał o gazie płynnym. Może tak rzeczywiście jest, ale z treści to nie wynika.

Najpierw musi się pojawić informacja, że w istocie kocioł będzie zasilany gazem
      płynnym, a potem można mówić, że architekt ma rację, lub jest do d... . Może są
      inne powody, dla których architekt nie chce kotła w piwnicy. Mógł na przykład
      nie przewidzieć odpowiedniej wentylacji nawiewnej i wywiewnej, albo brak odpływu
      do kanalizacji, albo jeszcze parę innych rzeczy. Albo jest gaz płynny. :-).
      • gosto2 Re: pytanie o piec gazowy 06.04.07, 12:02
        sorry owszem nie napisałąm jaki ma być gaz z góry przepraszam ale wydaje mi się
        że ziemny więc mamy szanse na piec w piwnicy
        dziękuję za pomoc
        • Gość: monterco Re: pytanie o piec gazowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 18:59
          ''nagadali się wszyscy ''ale nie koniecznie na temat
          Jeśli masz gaz ziemny , kubatura piwnicy wynosi ok 8 m3 , jest w niej przewód
          spalinowy min 14x14 lub wkład stalowy w kominie o 130 ,przewód wentylacyjny
          14x14 i da się zrobić nawiew powietrza z zewnątrz to nic przy gazie ziemnym -
          czyli takim który dostarczany jest przez gazownię a nie z butli przy domu nie
          stoi na przeszkodzie aby kotłownia była w piwnicy.
          pozdr monterco
          • czajnik5 Re: pytanie o piec gazowy 11.04.07, 14:43
            mów, a raczej pisz za siebie, przemądrzalcu od siedmiu boleści. Jak najbardziej
            napisałem na temat.
            • Gość: monter co Re: pytanie o piec gazowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 14:15
              a gdzie napisałem że Ty piszesz nie na temat??
              na forum każdy może pisać i nie koniecznie na temat.
              pozdr mądralo monterco
              • Gość: mc2 Re: pytanie o piec gazowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 14:47
                Kłóćcie się, kłóćcie :)))
                Z tego co wiem sprawa jest już dawno temu załatwiona :
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=60090783&a=60090783
                Pozdr.;)
          • czajnik5 Re: pytanie o piec gazowy 13.04.07, 08:38
            Gdzie? A mianowicie tu:

> ''nagadali się wszyscy ''ale nie koniecznie na temat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka