Dodaj do ulubionych

sciana g-k

02.04.07, 13:40
Witam. mam salon połączony z kuchnia. Potrzebuje wydzielic z tego dodatkowy
pokój. Wymyśliłem ze najlepiej postawić scianke z płyt g-k z otworem na
drzwi. Wysokosc 2,70 a długosć scianki to około 4,5 metra. Na podłodze sa
panele. Rozumiem, ze trzeba je sciagnac w całym pokoju i zostawić szlichtę.
postawic scianke i potem wykonczyc podłogi w kazdym pomieszczeniu. Ile moze
kosztowac postawienie takiej scianki i ile to zajmuje czasu? Szukam
wykonawcy. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek-Dortmund Re: sciana g-k IP: *.versanet.de 02.04.07, 13:57
      jesli to naprawde tylko dla ciebie, to bym na panele postawil scianke, poprostu
      przewiercic do betonu i zamocowac u-profil. Przy demontazu bys mial tylko pare
      dziurek ktore mozna kitem do paneli zalatac bez znaku.
      • Gość: miastus Re: sciana g-k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 14:02
        mozna tez nie zdejmujac paneli wyciac w nich odpowiedniej do stawianych scianek wielkosci pasy, niestety nalezy dysponowac odpowiednim do tego sprzetem
    • wojtekp67 Re: sciana g-k 02.04.07, 14:04
      gapa ze mnie. warszawa-mokotów
      • Gość: observator Re: sciana g-k IP: *.chello.pl 02.04.07, 16:03
        Czy naprawdę nikt nie zna zasady układania ścian z płyt G-K ?
        Szok, bo tego nawet urząd administracji budowlanej nie traktuje jako
        konstrukcji.
        Mam nadzieje, że sprawę fachowo przedstawi Pan Jarecki.
        Pozdrawiam podpowiadaczy.
        • jarecki_2 Re: sciana g-k 02.04.07, 17:25
          hahahahahahahaha
    • jarecki_2 Re: sciana g-k 02.04.07, 17:46
      Podłoga z paneli jest podłogą "pływającą" i jako taka została wymyślona.
      Postawienie na niej ścianki powoduje, że przestaje ona być "pływająca" a co za
      tym idzie może to wywołać pewne kłopoty w jej użytkowaniu.
      Ścianę GK postawić powinno się na betonie/wylewce i prawidłowo powinno się ją
      odizolować od tejże wylewki taśmą samoprzylepną, taka pianka samoprzylepna, w
      celu ograniczenia/wyeliminowania drgań a tym samym przenoszenia dźwięków.
      Oczywiście widziałem przypadki w których ściany GK stawiano na panelach,
      wykładzinach (akurat wykładzina to nie jest dobry przykład bo jej nic nie
      przeszkadza) innych podłogach, ale panel, deska barlinecka i wszelkie tego typu
      twory nie pozwalają na stawianie na nich ścian działowych, teoretycznie.
      • Gość: miastus Re: sciana g-k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 17:53
        fajnie, tyle ze w tym poscie nie ma nic co pomogloby facetowi w rozwiazaniu problemu, a co ja napisalem? ze nie jest konieczny jej demontaz a jedynie usuniecie odpowiednio przycietych fragmentow
        • jarecki_2 Re: sciana g-k 02.04.07, 18:40
          Co do kosztów z zasady się nie wypowiadam ,a co do Ciebie to co napisałeś to co
          napisałeś, czy ja mówię, że napisałeś coś nie tak?? Nie odzywam się w temacie
          innych wypowiedzi, nic do nich nie mam, więc nie rozumiem o co Ci chodzi.
          Co do kosztów to trzeba zapytać potencjalnego wykonawcę/wykonawców i poprosić o
          wycenę prac po obejrzeniu tego co jest do zrobienia, tak nawiasem mówiąc i Twoja
          wypowiedź jest tak samo dobra lub zła jak moja i jak już to zauważyłeś nie jest
          pełną odpowiedzią na pytanie.
          Ja nie czepiam się Ciebie a Ty nie czepiaj się mnie.
          • Gość: miastus Re: sciana g-k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:27
            nie czepiam sie, tylko nie bardzo rozumiem powodu wykladu na temat paneli, w kazdym razie nie zauwazylem by autor watku prosil o uswiadomienie w materii podlog plywajacych, co do mojej wypowiedzi to uwazam ze wyjasnia ona glowny problem z jakim boryka sie autor watku, dodam jeszcze ze taka scianke mozna postawic w kilka godzin, jesli chodzi o jej wykonczenie to nalezy dodac czas schniecia w poszczegolnych etapach pracy co ten czas znacznie wydluzy, co do reszty niech wypowiedza sie spece od cen
            • Gość: wnikliwy Re: sciana g-k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 21:11
              w zupełności masz rację miastus.
              śmiech Jareckiego jest niezrozumiały
              a obserwator dał d..y
              • jarecki_2 Re: sciana g-k 02.04.07, 21:27
                Szkoda tylko, że nie zrozumiałeś z czego się śmiałem, jakoś wnikliwość ci
                zmiękła a szkoda może.
    • zielony_listek link 03.04.07, 10:22
      Poczytaj np. tu:
      www.muratordom.pl/12367_13303.htm
      W Leroy (i w innych marketach tez, tylko nie pamiętam których) są takie
      ulotki "zrób to sam", jest też o ściankach g-k.
      My robilismy taką ścianke ładnych kilka lat temu i drzwi były kupione z
      ościeżnica specjalnie do ścian g-k (łatwiejsze mocowanie do profili).

Pozdrawiam
      zielony_listek

• zielony_listek Re: link 03.04.07, 10:29
        Aha, profile pionowe co 60 cm. Tylko łatwiej spasować przywiercając profile pod
        pierwszą płyte, przymocować płytę g-k do profili, potem dopiero mocowac profile
        pod kolejna płytę itp. Bo jak najpierw przywiercisz profile i sie troche
        rąbniesz, to na ostatniej płycie może zabraknąć 2 cm :-) Błędy pomiarowe się
        dodają :-(

O tej tasmie pamiętaj co Jarecki juz pisał. I jak chcesz gniazdka albo
        włączniki montować na tej nowej ściance to daj kable w peszlu między płyty g-k.

Pozdrawiam
        zielony_listek
        • Gość: jan. Re: link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 10:40
          zielony!a jaki madra,cos niesamowitego...
          • zielony_listek Re: link 03.04.07, 11:08
            Gość portalu: jan. napisał(a):

> zielony!a jaki madra,cos niesamowitego...

Hej, prześmiewca!
            Zielona, ale niekoniecznie całkiem niedojrzała :-)

pozdrawiam
            zielony_listek
            • Gość: miastus Re: link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 12:03
              skoro juz tak sie rozpedzilas z montazem to moze doinformuj jak nalezy oblozyc plyta otwor drzwiowy zeby gosc niemial pozniej problemow
              • zielony_listek sarkazm? 03.04.07, 12:16
                Gość portalu: miastus napisał(a):

> skoro juz tak sie rozpedzilas z montazem to moze doinformuj jak nalezy
                oblozyc
                > plyta otwor drzwiowy zeby gosc niemial pozniej problemow

Hm, słyszę sarkazm w Twojej wypowiedzi... Ciekawe dlaczego?

Kiedy samodzielnie remontowalismy stare domy (sztuk dwa) często korzystałam z
                pomocy na tym forum.

A autor watku jak bedzie potrzebował dodatkowych informacji, to sam zapyta albo
                poszuka.

Pozdrawiam
                zielony_listek

• Gość: miastus Re: sarkazm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 12:47
                  zaden sarkazm tylko prosba, skoro juz wyremontowalas z pomoca forumowiczow dwa domy to warto w rewanzu podzielic sie ta wiedza z mniej obeznanym kolega...autor o ten "szczegol" sam nie zapyta bo niby skad o nim ma wiedziec, podejrzewam ze zrobi wszystko na "chlopski rozum"... jak wiekszosc
                  • zielony_listek Re: sarkazm? 03.04.07, 13:21
                    Gość portalu: miastus napisał(a):

> zrobi wszystko na "chlopski rozum"... jak wiekszosc

Miastus, daruj sobie złośliwość. Jasne, że wiele rzeczy trzeba powierzyc dobrym
                    fachowcom (z naciskiem na słowo dobrym).
                    Ale akurat ścianka działowa z płyty g-k to nie jest wielka filozofia, wystarczy
                    trochę pomyślunku i staranności.

A jak masz zły dzień, to prosze, czepiaj sie dalej. Mnie to wisi, a Tobie może
                    ulży :-)

pozdrawiam
                    zielony_listek
                    • Gość: miastus Re: sarkazm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 13:57
                      jesli mialbym sie czepiac to calej galezi:p...na chlopski rozum nic nie jest wielka filozofia wiec zycze przyjemnej pracy
      • Gość: Krak886 Re: link IP: 62.29.248.* 04.04.07, 14:40
        możesz ściągnąć poradę montażu tutaj:

www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pre?zone=zonecatalogue&idLSPub=1102419176&renderall=on

wybierz "ścianka gipsowo.."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka