17.05.07, 09:08
Witam,
proszę o wszelkie opinie, porady itp, na temat sprzętu, głównie kuchni
(piekarnika), zmywarki oraz okapu, tej marki. Jeśli miał ktoś do czynienia z
tym Whirlpool'em kupionym w Ikei to też prosze o wypowiedź.

Pozdrawiam, Marta.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek-Dortmund Re: Whirlpool IP: *.versanet.de 17.05.07, 10:51
      Mam z ikei kuchnie, piecyk jednak kupilem osobno z boscha, a zmywarke i lodowke
      wzialem z ikei, po 6 miesiacach zmywarka czasami szwankuje, nie wylacza sie,
      lodowka nie jest szczelna i woda sie skrapla wsrodku. Ogolnie odradzam, chociaz
      mam 5 lat gwarancji, jak sie pogorszy to bede musial wybudowac....ufff
      • bulas911 Re: Whirlpool 18.05.07, 08:18
        1. Woda to sie skrapla bo w nowych lodówkach jest system samorozmrażania i co
        jakiś czas na tylnej ścianie lodówki lód sie skrapla i spływa rynienką na
        zewnątrz do takiego pojemniczka.
        2. A drzwi jak sie nie domukają to trzeba by wyregulować!
    • Gość: haha30 Re: Whirlpool IP: *.ipt.aol.com 17.05.07, 11:09
      z racji wymiany mebli kuchennych i wyposazenia, od kilku miesiecy, uzywam
      (w czesci) sprzetow "for IKEA from Whirlpool".
      Mam malutka (powierzchniowo) kuchnie ale i male gospodarstwo domowe
      (2-ie dorosle osoby spozywajace wiekszosc posilkow poza domem) wiec wszystko
      jest raczej "mini".
      Poprzednie wyposazenie elektro-sprzetow (f-my Zanussi) mialo juz ok 15-tu
      lat, funkcjonowalo jeszcze (lepiej/gorzej) ale z racji wieku (sprzetu) byly to
      rzeczy innej generacji wiec troche trudno porownywac.

Mam piekarnik: MUMSIG OBI D00 S
      www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15576&catalogId=10103&storeId=19&productId=64124&langId=-
      27&categoryId=15743&chosenPartNumber=50094765
      wbudowany w wysoka szafke (nie trzeba go obslugiwac na kleczkach czy w glebokim
      uklonie :) ).
      Dziala bez zarzutu - wszystkie funkcje, dobry pomysl: "extra" wentylator
      odprowadzajacy cieplo - chlodzacy obudowe, dzialajacy samoczynnie.
      Przy odrobinie zabiegow (alu-folia pod naczynia do pieczenia) do dzisiaj,
      praktycznie nie trzeba bylo wyprobowywac jak latwo doczyscic "katalityczna
      powloke z emalii" - wnetrza piekarnika, nadal wyglada jak nowy!.

Plyta "witroceramiczna" ELDIG HOB D40 S
      www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15576&catalogId=10103&storeId=19&productId=57306&langId=-
      27&categoryId=15744&chosenPartNumber=10095168
      w polaczeniu z grillem ceramicznym ELDIG HOB D50 S
      www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15576&catalogId=10103&storeId=19&productId=57322&langId=-
      27&categoryId=15744&chosenPartNumber=80095160
      Na dwuosobowa rodzine - absolutnie wystarcza, prawie nigdy nie
      wykorzystywalismy poprzedniej, duzej 4-ro garnkowej poprzedniczki.
      Tyle samo miejsca zajmuje 2-u palnikowa w polaczeniu z grillem, a wieksza
      uniwersalnosc takiego zestawu.
      Uwaga w/s grilla: dobry do podgrzewania czy utrzymywania ciepla ugotowanych juz
      potraw i "na upartego" mozna na nim rowniez gotowac (!).
      Funkcja grillowania (kielbaski, steak-i itp) - bez zarzutu ale (!!!!) z
      doswiadczenia, lepiej podlozyc (np. pod kielbase) kawalek folii (alu!),
      bez tego "doczyszczenie" grilla do stanu pierwotnego, bez mechanicznego
      uszkodzenia jego ceramicznej powierzchni - sporo roboty i specjalne srodki
      konieczne!.

Okap: LUFTIG HOO B00 S
      www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15576&catalogId=10103&storeId=19&productId=50067&langId=-
      27&categoryId=15742&chosenPartNumber=70079306

Zalety: prawie caly daje sie zabudowac w szafke kuchenna, ktora (odpowiednio
      przerobiona!) mozna wykorzystac jeszcze jako np.: szafke na przyprawy kuchenne
      ( m/w polowe jej glebokosci!).
      Dla nas - wystarczajacy (podlaczony do kanalu wentylacyjnego) ale...
      Wady: glosny! (szafka dodatkowo "rezonuje" odglosy pracy silnika)
      i moim zdaniem, przy jednoczesnym uzywaniu grilla i plyty do gotowania
      najlepsze jest rozwiazanie "dwusilnikowe" - nie wiem czy w polskich oddzialach
      IKEA do dostania (?)

Niestety, tylko tyle moge Ci w temacie sprzetu Whirlpoola (z IKEA) doniesc.
      Reszte mam innych producentow (Mielle, Panasonic, Bosch).
      Dla malych gospodarstw domowych polecic moge malutka zmywarke (1/2 wielkosci
      normalnej!) Bosch-a
      idealnie pasujaca do 60-cio centymetrowych mebli z IKEA (np.pod piekarnik w
      szafke wysoka)

pozdrawiam,-
      haha30
    • rispetto Re: Whirlpool 17.05.07, 12:50
      Z Whirlpoola mam lodówkę, mikrofalówkę, płytę ceramiczną i piekarnik - wszystko
      do zabudowy. Trzeci rok sprawują się bez najmniejszych zarzutów. Kupione w
      normalnym sklepie, a nie w IKEI.
      • Gość: Anna Re: Whirlpool IP: *.tkdami.net 19.05.07, 01:07
        Caly sprzet agd w moim mieszkaniu mam wlasnie Whirlpoola :pralke,lodowko-
        zamrazarke/na 2-ch agregatach/, zmywarke, ceramiczna plyte grzewcza sterowana z
        panela piekarnika i okap kominowy. Wszystko w zabudowie, zakupione na przelomie
        1997/98 /ale nie w ikei/.Poza zawieszeniem sie wylacznika swiatelka kontrolnego
        w plycie grzewczej/w okresie gwarancji/ caly sprzet pracuje do tej pory bez
        zarzutu.A najwazniejsze jest to ,ze sprzet ten zuzywa niewiele energii
        elektrycznej do pracy./3-os. rodzina,codzienne gotowanie obiadow plus czesto
        pieczenie, min. 3 prania tyg. plus inne wyposazenie elektryczne 80m2
        mieszkania/- rachunki nie przekroczyly 200zl co dwa m-ce./czyli do 100 zl/m-c/.
        • zoneo Re: Whirlpool 26.05.07, 23:36
          Podobno się ostatnio popsuł. Ja mam już 10letnie : lodówkę, zamrażarkę,
          zmywarkę, okap, piekarnik, no i płytę ceramiczną, która ostanio wymieniliśmy na
          gazową Boscha (z przyczyn "drogości użytkowania ceramicznej").
          Mogę polecić tą firmę, ale są oczywiście różne wady, jednak po tylu latach to
          nieźle (Boscha bardzo polecam mam pralkę też 10 lat). Lodówka z zamrażarką i
          płyta z piekarnikiem bez zarzutu. W zmywarce po ok 8latach zrobiła się mała
          dziurka i trochę mi kuchnię zmoczyła, ale już jest zaklejona, w okapie
          przełącznik suwakowy się połamał w środku i nie można było go wyłączyć,
          naprawiony przy użyciu kleju :), ale to i boscha trochę ubogacę w wady :)
          Pralka no fakt ma 10 lat i jest głośna (dzisiejsze są cichutkie) i od paru lat
          pobiera płyn do płukania już na początku prania :/ i proszek słabo popiera,
          musimy go wsypywać w bęben.
    • jannnnnnn Re: Whirlpool 22.02.17, 19:15
      nie kupujcie , po 6 m-cach uzytkowania zepsuła się. Zaczęła się jazda z naprawą, mija 34 dzien od momenty zgłoszenia reklamacji a ja wydzwaniam pomiędzy infolinią a serwisem, który ma naprawić sprzęt. Wyobrażacie sobie brak indukcji przez ponad miesiąc? Poprosiłam o nową płytę /bo podobno mieli 30 dni na usunięcie usterki /a oni mi piszą ze gwarancja uprawnia wyłącznie do bezpłatnych napraw. Nie szanują nas klientów, więc stanowczo odradzam kupno jakiegokolwiek sprzętu marki WHIRLPOOL. Iza
    • 9agatka Re: Whirlpool 20.04.17, 12:03
      Mam zmywarkę Whirpool. Kupiona w Media Markt 2 lata temu. Spisuje się bez zarzutu.
    • moli15 Re: Whirlpool 05.06.17, 12:30
      NIE POLECAM! NIGDY WIĘCEJ whirpool w moim domu! Kupiłam zmywarkę - nowoczensa, 3ci kosz, super programy, 6 zmysł, ale zmywarka NIE SUSZY naczyń! Serwis odmawia przyjazdu serwisanta - bo oczywiście suszarka ma suszenie STATYCZNE, czyli otwórz drzwi i czekaj aż wyparuje -śmiech na sali, ciekawe kto mi będzie naprawiał meble, jak się rozejdą od temperatury? A może coś się zepsuło? Nie, wiedzą to na odległość! Najgorsza obsługa klienta z jaką miałam do czynienia (a niestety wszystko się teraz psuje).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka