18.07.07, 23:09
nasza działka jest w strefie "licznych zewidencjonowanych stanowisk archeologicznych o metryce pradziejowej i średniowiecznej"... wiemy już, że wykopy pod fundamenty musimy prowadzić pod nadzorem archeologa ale jakie są tego koszty a także jakie są zasady postępowania i także koszty w przypadku gdy taki PAN/I archeolog coś znajdzie na naszej działce????
Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lenoooks Re: archeolog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 14:07
      Jakie są koszty niestety nie wiem, ale wiem że możecie mieć ogromny problem
      jeśli podczas kopania fundamentow cos znajdziecie - wtedy budowa zostanie
      wstrzymana i .... dopiero po zbadaniu terenu będzie kontynuuowana a to moze
      potrwac, życzę Wam żebyście niczego ni znaleźli:)
    • Gość: Lenoooks Re: archeolog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 14:10
      poczytaj sobie szczególnie ostatnia wypowiedź na dole strony jest interesująca,
      poniżej link:

forum.servis.pl/viewtopic.php?t=858
    • Gość: Lenoooks Re: archeolog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 14:11
      i tutaj:
      piramidion.nethit.pl/forum/topic4235817.html
      • poziiomka Re: archeolog 30.07.07, 22:22
        dzięki Lenoooks
        W międzyczasie natrafiłam już na te i inne wiadomości o archeologach na budowie. Przstudiowałam także nasze piękne prawo w tym zakresie, które mnie bardzo zasmuciło i nie pozostawiło złudzeń. Masz rację - lepiej by nic na działce archeolog nie znalazł. W takim przypadku zatrzymanie budowy to jest nic, okazuje się, że wszelkie dalsze prace archeologiczne prowadzone są na koszt inwestora. A znalezione zbiory i tak muszą być oddane do muzeum...
        Dzięki za informacje.
    • Gość: Archeo Re: archeolog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:23
      Polecam firmę, która rozwiązuje problemy związane z obecnością
      zabytków archeologicznych na obarze planowanych prac budowlanych.
      www.archtech.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka